We hadden het al eerder over de ontbijtsleur en vandaag wil ik dan ook graag opnieuw een heerlijke ontbijtreceptje met jullie delen om elke ochtend met zin uit bed te komen. Dit bananenbrood (eigenlijk is het meer een cake hoor), is luchtig, vochtig en bevat alle goede dingen die je nodig hebt om met volle vaart aan je dag te kunnen beginnen.
Ik kwam bananenbrood al vaak tegen op Amerikaanse foodblogs, maar oorspronkelijk was het helemaal niet zo’n gezond recept. Ook Jeroen Meus deelde zijn versie, maar ik vond de allerlekkerste toch die van Maura (van Yellow lemon tree). Toen ik een foto op Instagram plaatste van deze heerlijke cake, kwamen er meteen veel reacties om het recept te delen met jullie.
Ik heb het recept aangepast, zodat het perfect bij Kokerellen past. Ik halveerde bijna het aantal ingrediƫnten en hield enkel diegenen over die je bijna in elke supermarkt kunt krijgen. Geen toegevoegde suikers, geen witte bloem en ook geen gluten, kortom top-gerechtje om de dag mee te starten me dunkt. ;)
Ingrediƫnten
- 5 rijpe bananen ong. 500 gram
- 175 gram boekweitmeel
- 125 gram kwark/Griekse of gewone yoghurt
- 2 eieren
- 1 zakje bakpoeder 2 volle theelepels
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170Ā°C.
- Als je een blender of staafmixer hebt, doe dan alle ingrediƫnten samen in een kom en pureer tot een gladde massa.
- Anders prak je de bananen eerst met een vork tot een gladde puree en meng dan de rest van de ingrediƫnten eronder in een kom met een garde.
- Vet een bakblik (rechthoekig of rond) in met wat olie en bekleed de onderkant met bakpapier voor extra non-stickyness. Giet het mengsel erin.
- Bak voor ongeveer 45 minuten (rond iets minder, omdat de bakvorm groter is).
- Serveer eventueel met wat ahornsiroop of extra kwark.
Hij staat in de oven en morgenochtend is het mijn ontbijt! Wel net amandelmeel gemaakt want had geen boekweit! Ben benieuwd! Je ziet het resultaat op instagram:-)!
Wauw, Lonneke! Zo leuk dat je iets laat weten! Ik ben hƩƩl benieuwd naar het eindresultaat en wat je er van vindt natuurlijk! Smakelijk!
Wauw, Lonneke! Zo leuk dat je iets laat weten! Ik ben hƩƩl benieuwd naar het eindresultaat en wat je er van vindt natuurlijk! Smakelijk! Ohja, dat zal trouwens ook heel lekker zijn denk ik. :)
Hallo Lonneke, hoeveel amandelmeel heb je precies genomen? Even veel als het boekweitmeel?
Bedankt,
Linsey
Hoi Ellen
Vandaag maak ik nog eens een keertje dit bananenbrood, echt superlekker!
Ik ben heel grote fan van je blog, je recepten zijn makkelijk,gezond, en ze zijn nog nooit mislukt bij mij!
Ik kijk telkens uit naar je nieuwe probeersels. Heb jij misschien al eens wat originele recepten met spruitjes uitgetest?
Fijn weekend!
Groetjes, Tine
Hoi Tine! Super leuk dat je zo enthousiast ben! Daar doe ik het voor hƩ ;). Ik heb al 1 spruitjesschotel online staan, een echte topper. Ik eet het zelf zo vaak! /spruitjes-in-de-oven-met-aardappeltjes-spek-en-noten/ Maar ik zal er werk van maken om het spruitjes aanbod te vergroten. ;) Fijn weekend!
Ik heb al vele bananenbrood-recepten geprobeerd, maar dit is een blijvertje!! Altijd mooi uit de oven en heerlijk smullen; ook de familie kon het met Pasen zeer waarderen :)
Oh wat leuk! Dat is het grootste compliment dat iemand kan geven ;)
Hoi Ellen,
Ik heb het bananenbrood proberen te maken, maar na het rijzen is hij terug volledig ingezakt… Hierdoor was hij dus heel “dense”, ipv luchtig.
Enig idee waaraan dit kan liggen? (ik heb magere yoghurt gebruikt, 20 gram bakpoeder van Imperial, en de rest hetzelfde als het recept)
Alvast bedankt!
Hoi Niels, wat vervelend! Het zou misschien kunnen liggen aan de yoghurt die lopend is ten opzichte van kwark. Anderzijds kan het ook zijn dat js bakpoeder misschien over tijd is? Heb het zelf ook al gehad, dan werkt hij jammer genoeg niet meer! Ook kan het zijn dat je cake misschien nog niet helemaal gaar was (zeker controleren met een prikkertje) en dat hij wat langer in de oven moet. Hopelijk lukt het volgende keer beter! Anders hoor ik het graag! ;)
Dit weekend bananenbrood met blauwe besjes gemaakt voor de eerste keer. Was hƩƩl lekker & zeker voor herhaling vatbaar! Fotootje staat op instagram ;-)
Wat leuk! Vergeet me niet te taggen met @kokerellen en #kokerellen anders kan ik het niet terugvinden. :)