We hadden het al eerder over de ontbijtsleur en vandaag wil ik dan ook graag opnieuw een heerlijke ontbijtreceptje met jullie delen om elke ochtend met zin uit bed te komen. Dit bananenbrood (eigenlijk is het meer een cake hoor), is luchtig, vochtig en bevat alle goede dingen die je nodig hebt om met volle vaart aan je dag te kunnen beginnen.
Ik kwam bananenbrood al vaak tegen op Amerikaanse foodblogs, maar oorspronkelijk was het helemaal niet zo’n gezond recept. Ook Jeroen Meus deelde zijn versie, maar ik vond de allerlekkerste toch die van Maura (van Yellow lemon tree). Toen ik een foto op Instagram plaatste van deze heerlijke cake, kwamen er meteen veel reacties om het recept te delen met jullie.
Ik heb het recept aangepast, zodat het perfect bij Kokerellen past. Ik halveerde bijna het aantal ingrediƫnten en hield enkel diegenen over die je bijna in elke supermarkt kunt krijgen. Geen toegevoegde suikers, geen witte bloem en ook geen gluten, kortom top-gerechtje om de dag mee te starten me dunkt. ;)
Ingrediƫnten
- 5 rijpe bananen ong. 500 gram
- 175 gram boekweitmeel
- 125 gram kwark/Griekse of gewone yoghurt
- 2 eieren
- 1 zakje bakpoeder 2 volle theelepels
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170Ā°C.
- Als je een blender of staafmixer hebt, doe dan alle ingrediƫnten samen in een kom en pureer tot een gladde massa.
- Anders prak je de bananen eerst met een vork tot een gladde puree en meng dan de rest van de ingrediƫnten eronder in een kom met een garde.
- Vet een bakblik (rechthoekig of rond) in met wat olie en bekleed de onderkant met bakpapier voor extra non-stickyness. Giet het mengsel erin.
- Bak voor ongeveer 45 minuten (rond iets minder, omdat de bakvorm groter is).
- Serveer eventueel met wat ahornsiroop of extra kwark.
Dit receptje is een topper!! S’ morgens met een beetje kwark en honing. Eindelijk weer smullen s’morgens nu ik geen brood meer eet. Bedankt Ellen!
Mmmm, inderdaad! Ik ga er deze week ook nog eens eentje in de oven steken. Jum!
Mijn dochtertje van 10 maanden is glutenvrij ook buikpijn vrij. En deze bananenbrood gaat er heel goed in. Hij is ook goed een dag te bewaren en makkelijk om mee te nemen. Mijn zoontje eet het graag met peren appelstroop. Echt een aanrader voor jonge kindjes en voor volwassenen!
Ooh, Marleen! Dat doet echt deugd om te horen, ik ben blij dat het smaakt! :D
Dit brood ziet er supermooi uit, kan ik ook gewone tarwebloem gebruiken?
Ja hoor! Dat kan prima :)
Bananenbrood dus :-) dat auto-aanvullen toch altijd :-)
Haha! :) Ik bak hem, en dan eet ik er twee of drie dagen van en bewaar hem in de ijskast. De rest snij ik in plakken en vries ik individueel in zakjes in. Een 30 tal seconden in de magnetron of over nacht laten ontdooien en je hebt altijd heerlijk bananenbrood wanneer je er zin in hebt!
Meer dan drie jaren later en ik keer nog steeds regelmatig terug naar je recept!
Nog steeds een topper!
Wat lief! Ik ben blij dat het nog altijd smaakt. :)
Hey Ellen,
Hoe lang is zo’n bananenproducent eigenlijk houdbaar? Ik zou het graag maken maar het zou zonde zijn als ik een deel moet weggooien omdat ik het niet op krijg.