Aardappel gratin. Het is zo’n klassieker Ć©n met rede. Wat is het lekker! Maar het kan ook wel enorm decadent zijn en het vergt wat werk. Daarom maak ik het bijna nooit klaar ten huize Kokerellen. Ik ontdekte een gratin gerecept uit Ottolenghi’s boek SIMPLE met bloemkool en wilde het meteen maken! Ik had echter geen bloemkool in huis, wel spruitjes (!), en bijlange niet alle kruiden uit het recept.
Dus zoals altijd ging ik dan maar zelf experimenteren. Met deze heerlijke gezondere aardappel gratin met spruitjes als variant. Ik gebruik in dit recept 500g aardappelen (iets minder dan je standaard zou nemen) en 1000g spruitjes om lekker veel groenten binnen te krijgen. Spruitjes vullen enorm en zijn geweldig voedzaam dus je zal zƩker niet met honger van tafel gaan. Je kan trouwens ook gerust de aardappelen bijvoorbeeld door bloemkool vervangen om zo een volledige groeten gratin te maken.
De saus voor deze aardappel gratin maken we met wat gemalen kaas (des te sterker de smaak, des te minder je moet gebruiken), light room (al dan niet plantaardig) en een eetlepel mosterd. Ook al ben je geen die hard fan van mosterd (ik ook niet trouwens), dit brengt de saus gewoon een extra laagje smaak zonder dat je de mosterd echt proeft.
Aardappel gratin – toevoegingen
Nood aan vis of vlees? Dat kan perfect bij dit gerecht. Zo kan je stukjes gerookte zalm onder de spruitjes roeren nadat je ze gebakken hebt of stukjes spek meebakken met de spruitjes. Wil je liever voor wat vlees apart gaan? Een magere kipfilet bruingebakken in de pan is hier erg lekker bij! Of ga voor een klassieke (boeren)worst.
Ingrediƫnten
- 1 kg spruitjes
- 500 g krieltjes voorgekookte zonder schil is het gemakkelijkst
- een paar verse takjes tijm
Voor de saus
- 250 ml light room
- 100 g belegen gemalen kaas
- 1 eetlepel mosterd
- een handjevol broodkruimels optioneel
Instructies
- Snij de onderkant van de spruitjes en snij ze doormidden. Kook de krieltjes voor als je ze niet voorgekookt kocht.
- Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de spruitjes en aardappelen in 10 minuten beetgaar en goudbruin in een pan met hoge zijden. Rits er ook de tijm onder en roer regelmatig om om aanbranden te voorkomen. Gaan de spruitjes wat kleven aan de bodem van de pan? Giet er dan een scheutje water bij. Kruid met peper en zout.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180Ā°C.
- Doe de eetlepel mosterd bij de spruitjes en schep om. Schenk dan de room erbij en bijna alle kaas.
- Doe de spruitjes met de saus in een ovenschaal. Verdeel de rest van de kaas (en eventueel de broodkruimels) erbovenop.
- Zet de ovenschotel in de oven voor 15-20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
- Serveer meteen!
Smakelijk!
Heel lekker! Ik maakte het al verschillende keren met spekjes erbij.
Een hele lekker en gezonde versie van gratin! Ook de kindjes hebben zo zonder problemen spruiten gegeten.
Wat een heerlijk gerecht! Wij hebben spekjes toegevoegd. Dit komt zeker nog op tafel!
Dit is een hele toffe vervanger voor gratin. Zo gemakkelijk. Geen gedoe met fijn op schijfjes snijden van de patatjes. Geen gesukkel met het roommengsel. De eerste keer dat ik het maak en al direct gelukt. Wat met echte gratin wel al eens durfde mislukken. Vanaf nu ga ik altijd voor deze versie. Deze komt zeker nog op tafel. Volgende keer waarschijnlijk met bloemkool, want de kinderen waren niet zo heel fan van de spruiten. Ik deed er ook spekjes bij. Zeer lekker.