Mmm, hier ben ik weer! Een volgende receptje met die overhéérlijke pompoen. Dit receptje maakte ik klaar tijdens de kookwedstrijd van Novotel zo’n maand geleden en iedereen was er laaiend enthousiast over. Kan ook niet anders als je het mij vraagt met maar 5 ingrediënten, en zonder al te veel werk!
Toen ik op zoek moest gaan naar een aardappeltopping (dat was de opdracht voor de wedstrijd), wist ik meteen dat ik iets met pompoen wilde doen. Niets typeert naar mijn mening meer het herfstige-winterseizoen dan een lekker stukje pompoen dat werkelijk lekker is bij zo ongeveer alles. Zo geschiedde, en die dag zelf maakte ik deze super gemakkelijke gevulde aardappel met topping die je zo uit de pan zou willen eten (fun fact: de chefkok van het restaurant heeft dat dan ook werkelijk gedaan :D).
Anyway, de topping dus. De combinatie van salie en pompoen kon ik niet weerstaan dus die zie je hier ook terugkomen. Ben je nu echt geen salie-liefhebber, laat dat dan gerust weg of gebruik wat peterselie bij de afwerking voor een groene toets. De pompoen is het enige snijwerk dat je moet verrichten, die snij je namelijk in kleine blokjes en bak je dan in de salie-infused olie om een heerlijke smaak te krijgen.
Dan nog een geheimpje dat dit gerechtje naar een volgend niveau tilt, namelijk de feta. Die verkruimel je met je handen en gewoon rechtstreeks bij in de pan zodra die van het vuur komt zodat de helft lekker over de pompoen smelt, maar toch zijn smaak behoudt.
Tot slot kan je zelf kiezen hoe je je aardappel klaarmaakt. Als ik eerlijk ben heb ik door de week echt geen zin om een klein uurtje op mijn aardappel uit de oven te wachten, dus ik gebruik even vaak de microgolf. Gewoon goed gaatjes prikken met een vork en op maximum wattage gewoon voor 7 minuutjes (afhankelijk van jouw microgolf natuurlijk) laten stomen. Kies wat jij wil! Smaken zijn, naar mijn mening, bijna hetzelfde!
Ingrediënten
- 4 middelgrote aardappelen iets kruimelige
- 600 gram pompoen
- 10 blaadjes salie
- 50 gram feta
- een handjevol pijnboompitten
Instructies
Aardappelen in de oven:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Prik gaatjes in de aardappels en wikkel ze afzonderlijk in een laagje aluminiumfolie. Leg de aardappels op het middelrek voor 60-75 minuten.
Aardappelen in de microgolf:
- Leg de aardappelen op een bord en prik gaatjes rondom. Zet ze voor ongeveer 7 minuten in de microgolf (of langer) tot je gemakkelijk met een mes helemaal doorheen de aardappel kan snijden.
Voor de topping:
- Schil de pompoen en snij in plakken van ongeveer 1 cm. Snij die plakken dan weer in reepjes en daarna in blokjes van 1 cm voor een uniforme look (als je dat niet uitmaakt, hak er op los :D).
- Zet een pan op het middelhoog vuur en doe er 2 eetlepels olijfolie in. Laat wat opwarmen.
- Hou enkele salieblaadjes apart en hak de rest fijn.
- Bak in de olie voor ongeveer 1 minuut tot de salie wat er wat donkerder begint uit te zien en je de kruiden kan ruiken.
- Doe de pompoen bij in de pan en kruidt met peper en zout.
- Bak de blokjes tot ze goudbruin en gaar zijn (duurde bij mij 7-8 minuten).
- Haal de pan van het vuur en verkruimel de feta over de pompoen en zet onder elkaar met een lepel.
- Optioneel: rooster de pijnboompitten in een droge pan op middel vuur tot ze goudbruin zien.
- Snij de bovenkant van de aardappel open (of snij een rondje van de bovenkant) en rommel een beetje in de vulling met een vork zodat er plaats ontstaat voor de pompoenvulling.
- Vul de aardappelen en werk af met wat (geroosterde) pijnboompitten en decoreer met de overgebleven salie.
Smakelijk!
Oh, dit ziet er onwijs lekker uit!
Dankjewel Monique!
Ahha het aardappelreceptje :) snel eens uitproberen!
Jeep! :) Laat me weten wat je er van vond!
Dat lijkt me erg lekker. Feta is een goede optie voor bij de pompoen.
Ja hé, dat vind ik nu ook ;)