Zomers dessert, check! Aardbeien kaastaart smaakt als zomer in een taart, en dat is nu net wat ik wilde! Deze no bake cheesecake heb je in een half uurtje in de koelkast zitten. Dan is het alleen nog maar geduldig wachten tot je mag gaan smullen van deze overheerlijke kaastaart.
Kaastaart: de bodem
Voor de bodem van deze kaastaart gebruik ik slechts twee ingrediënten: digestive koekjes (soort van kruimelige boterkoekjes) en boter. Voor de bodem moet je enkel de koekjes tot kruimels fijnmalen (dat kan met een staafmixer, hakmolen of met de hand) en mengen met de gesmolten boter. Zo simpel is het! Geen kneedwerk of het maken van een deeg nodig. Ideaal, want zo heb je in 5 minuten je bodem ready to go.
Kan je niet meteen digestive koekjes vinden? In principe kan eender welk koekje je lekker vindt. Speculaas, oreo of zelfs een standaard zandkoekje. Hou er wel rekening mee dat het kan zijn dat je iets meer of boter zal nodig hebben. De textuur van de mengeling moet op nat zand gelijken en als je het aandrukt goed aan elkaar blijven plakken.
Kaastaart: de vulling
Voor de vulling heb je ook maar een handvol ingrediënten nodig, waarvan de basis roomkaas is. Deze zachte kaas is de perfecte basis die in de traditionele gebakken cheesecake ook gebruikt wordt. De vulling maken we wel wat luchtiger door er geklopte slagroom onder te mengen en natuurlijk kan een heerlijke vers gemaakte aarbeien coulis niet ontbreken. De aardbeien van BelOrta zijn zo smaakvol en zoet op zichzelf dat ik voor mezelf – als ik het recept opnieuw zou maken – de suiker zou verminderen naar 75g i.p.v. 100g. Maar Mr. Kokerellen is een zoetekauw en bleef erbij dat hij de kaastaart volgens dit recept perfect “in balans” is.
Als je de slagroom goed opklopt tot stijve pieken heb je in principe geen extra gelatine nodig om de taart stevig te maken. Maar speel je liever op zeker of heb je liever een wat vastere taart dan kan je een blaadje of twee aan de aardbeien coulis toevoegen. De taart werkte ik af met een handjevol aardbeien, op verschillende manieren gesneden, en een paar bloemetjes uit mijn voortuintje. Prachtig toch?!
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 250 g digestives
- 130 g boter
Voor de vulling:
- 200 g aardbeien + ter decoratie
- 100 g kristalsuiker
- 400 g roomkaas
- 150 ml room
- 2 gelatineblaadjes optioneel
Instructies
Voor de bodem:
- Maal de digestives fijn. Dit kan je doen door alle koekjes in een hersluitbaar zakje te doen en fijn te stampen met een vijzel, deegrol of pannetje of door ze fijn te malen in een hakmolen of met de staafmixer.
- Smelt de boter en doe deze samen met de koekkruimels in een kom en meng goed tot het mengsel op nat zand gelijkt.
- Doe de kruimels in een taartvorm en druk goed aan met een spatel in de bodem en aan de zijkanten. Druk eventueel harder aan met een glas om een stevige korst te creëren.
- Bewaar de bodem in de koelkast terwijl je de vulling klaarmaakt.
Voor de vulling:
- Snij de aardbeien in stukjes en doe in een pannetje samen met de suiker.
- Zet op een laag vuurtje en kook voor minimaal 10 minuutjes tot er een sausje ontstaat. Als je geen gelatine gebruikt, laat het vocht dan goed wegkoken.
- Gebruik je gelatineblaadjes? Laat ze dan nu even weken in koud water en voeg ze toe zodra je de aardbeiencoulis van het vuur gehaald hebt.
- Pureer kort met de staafmixer en laat wat afkoelen.
- Klop de room op tot stijve pieken.
- Roer de roomkaas los en meng er de afgekoelde aardbeiencoulis onder.
- Schep er dan voorzichtig de opgeklopte room onder met een spatel.
- Schep de vulling in de bodem en zet minimaal 3 uur (idealiter overnacht) in de koelkast.
- Decoreer de bovenkant naar hartelust met wat extra aardbeien.
Ik schep deze taart rechtstreeks uit de vorm, maar wil je hem er graag uithalen dan raad ik aan om een springvorm te gebruiken.
Eet smakelijk!
Maak je deze taart of een ander receptje van Kokerellen? Tag me dan op Facebook of Instagram! Ik hou ervan om jullie recreaties te zien. :)
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met BelOrta. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn uitgebreide disclaimer.
Een gemakkelijk en heerlijk recept! Viel heel erg in de smaak! Danku!
Gebruik je hiervoor kook room of slagroom?
Slagroom want je moet hem opkloppen!
Vele groetjes,
Ellen
Maar een woord voor: heerlijk!
Eenvoudig receptje dat iedereen gemakkelijk kan volgen. Ik raad het zeker aan. De smaak geef ik zonder twijfel een 10/10!
Heel fijn dat te horen!
Het ziet er heel goed uit maar hoe haal ja de taart uit deze vorm zonder ze kapot te maken?
Ik snij de taart rechtstreeks in de vorm! Je zou ze ook even kunnen invriezen voor een uurtje, dan komt ze er volgens mij wel uit.
Je kan ook een springvorm gebruiken, dan kan de zijkant er gemakkelijk af.
Groetjes,
Ellen
Ik zit met dezelfde problemen als hierboven, mijn taartvorm te groot maar daar ben ik inmiddels achter gekomen :)
maar ik krijg de taart er ook niet deftig uit, dus zonder te breken.
Ik bewaar ze wel in de frigo, maar moet ze er een tijdje uit vooraleer ze aan te snijden? Of heb je geen problemen ook al komt ze direct uit de frigo? Het lijkt me alsof de bodem wat beter te snijden is als ze er even uit komt maar dan heb je andere problemen zoals verzuren van de vulling…
Goed dat je het zegt!Ik zal de grootte van de taartvorm aan het recept toevoegen, dan is dat duidelijker!
Soms hangt het ook wat af van het merk van koekjes en boter hoe stevig de taartvorm is. Eigenlijk zou het natte deeg als je het samendrukt tussen twee vingers goed aan elkaar moeten kleven. Merk je dat het dan toch nog te veel kruimelt, voeg dan nog een eetlepel extra boter toe tot het goed zit.
Hopelijk helpt dat!
Vele groetjes,
Ellen
Welk formaat van taartvorm gebruik jij?
20 centimeter diameter. :)
Groetjes,
Ellen