Niets zo zalig om na een lange dag thuis te komen en te genieten van een heerlijk zelfgebakken koekje, vind je niet? Ik alvast wel! Of die brooddoos open doen met een dessertje op het einde. I love it! Toen ik nog een klein Kokerellentje was bakte ik veelvuldig taartje en koekje met mijn oma. Altijd samen de keuken op stelten zetten. De boter, bloem, eieren en suiker vlogen in het rond.
Zoetstoffen.eu, het online informatiecentrum over zoetstoffen die misverstanden over zoetstoffen uit de wereld wil helpen en ze meer toegankelijk wil maken, daagde me uit om een aantal recepten uit te werken die me aan mijn grootmoeders keuken deden denken. Ik kon meteen een hele lijst bedenken. En hoewel ik vroeger geen ene moer gaf om een calorietje meer of minder, denk ik vandaag al wat meer na over wat er in mijn mond gaat. Zeker wat suiker betreft. Ik kreeg dan ook de uitdaging om deze recepten te ontwikkelen mét zoetstoffen maar zonder traditionele suiker. Deze amandelkoekjes zijn dan ook het resultaat!
Niet alleen ontwikkelde ik recepten, we maakten er samen ook recept video’s van. Kokerellen TV y’all! ;) Hierboven zien jullie dan ook de eerste recept video waarin ik uitleg hoe je deze gemakkelijke amandelkoekjes kan maken met maar 4 ingrediënten. Probeer ze zeker eens uit. Dan zal je zien dat het gebruiken van zoetstoffen écht niet wil zeggen dat je aan smaak of zoetigheid moet inboeten, want deze koekjes zijn overheerlijk!
Ingrediënten
- 200 g amandelmeel
- 75g sucralose kristalkorrel (175g suiker)
- 2 eiwitten
- 100 g geschaafde amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng het amandelmeel met de korrel en de eiwitten in een kom tot een egaal mengsel.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol kleine balletjes van het deeg. Maak tussendoor af en toe je handen nat, dan kleeft het deeg minder.
- Rol de balletjes door de geschaafde amandelen en leg ze naast elkaar op de bakplaat.
- Bak ze goudbruin, ongeveer 8 – 10 minuten. Laat ze volledig afkoelen.
Smakelijk!
Kan je maar niet genoeg krijgen van koekjes? Maak dan ook eens deze heerlijk frisse citroenkoeken, gemakkelijke cookie dough balletjes of deze gezonde gevulde koeken.
Een echte aanrader!
Aan de marsepein-fans: proef ook zeker eens voor ze in de oven gaan, heerlijk!
Heerlijke koekjes die in een handomdraai klaar zijn. Wat wil je nog meer?
Wegens gebrek aan amandelschilfers, maakte ik ze met kokosrasp. Ook heel lekker. Kan je vertellen dat ze snel op waren… :)
Hallo Ellen! Kan het eiwit ook vervangen worden door aquafaba om ze vegan te maken? En zo ja, hoeveel gram?
Hoi Loes,
Aquafaba wordt voornamelijk gebruikt om opgeklopt eiwit na te bootsen. Het lijkt me dus geen goed alternatief voor een gewoon eiwit. Ik zou het eerder proberen met een ‘eitje’ van water en lijnzaad of chiazaad. Hier vind je er een artikeltje over: https://lisagoesvegan.com/ei-vervangers/
Maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd!
Groetjes,
Ellen
Easy, snel en lekker! Mooi meegenomen dat het zonder melk en gluten is. Zo kan iedereen uit de familie er van smullen!
Dit wil ik eens proberen! Wat is juist die sucralose kristalkorrel? En kan je dat zomaar kopen in de supermarkt?
Hi Lie,
Ja hoor dat kan je zeker. Dat is een zoetstof in de vorm van kristalkorrel zonder calorieën. Canderel is bijvoorbeeld een merk dat dit heeft (Sugarly heet het). Je kan ook gewoon suiker gebruiken (zie instructies).
Groetjes,
Ellen