Deze appel crumble muffins zien er toch echt te lekker uit om op te eten! De herfstklassieker appeltaart giet ik in dit recept in een super snel en gebruiksvriendelijk receptje, zonder te moeten inboeten aan smaak. We hebben een heerlijk zacht en smeuĆÆg cakeje (handig om mee te nemen voor een winterse wandeling of naar het werk of school), boordevol zoete appelstukjes, kruidige kaneel en een zoete crumble bovenop maakt het geheel af
Appel crumble muffins maar dan suikervrij
De laatste jaren liet ik jullie regelmatig zien dat bakken en koken zonder suiker maar met alternatieven Ć©cht niet zo moeilijk is als het lijkt. Er zijn zoveel toffe nieuwe producten op de markt verschenen sinds ik begon met bloggen (back in 2014) die het leven van een ‘suikervrije bakker’ een stuk eenvoudiger maken. Zo testte ik al een aantal keer een receptje met ZĆ¹sto, een Ć©Ć©n op Ć©Ć©n vervanger. Dit wil zeggen dat je de hoeveelheid suiker van een recept kan vervangen door exact dezelfde hoeveelheid ZĆ¹sto. Geen gedoe met omrekenen of verhoudingen die wisselen, Ć©cht gebruiksvriendelijk.
In dit recept voor appel crumble muffins gebruik ik ZĆ¹sto in het beslag van de muffins, maar ook in de crumble bovenop. Het resultaat was subliem. Geen bittere of aparte nasmaak, en zowel de muffin als de crumble bovenop hadden een identieke textuur dan als je het gebak met suiker zou bereid hebben. Voor mij een suikervervanger die geslaagd is. Voor de geĆÆnteresseerden: ZĆ¹sto is vegetarisch, lactose- en glutenvrij dus voor veel doelgroepen toegankelijk.
- Maak deze muffins ook eens met ander fruit dat in seizoen is! Ga nu voor peer of meer exotische fruitsoorten (die zijn nu namelijk meer in seizoen) of wanneer het warmer wordt voor bessen, steenfruit of aardbeien.
- Uit dit recept krijg je 12 grote muffins. Je mag de vormpjes goed volscheppen. Zo krijg je die typische muffin vorm met een bolle bovenkant. De crumble kan je trouwens weglaten mocht je dat te veel werk vinden of de tijd er niet voor hebben.
Aanpassingen
Een klassiek muffin recept gebruikt voor die unieke textuur olie in plaats van boter. Dat doen we hier ook, maar ik vervang een groot deel van de vetstof door ongezoete appelmoes. Je proeft dat totaal niet en het draagt zelfs bij aan de appel-factor in deze appel crumble muffins. Voor de topping gebruik wel boter.
Ben je lactosevrij? Vervang de boter dan door een plantaardige variant of kies voor kokosolie. Je kan de vetstof ook volledig vervangen door appelmoes, maar weet dan dat de textuur van de muffins een stuk vochtiger en minder smeuĆÆg zal zijn. Volkoren bloem gebruiken in plaats van klassieke tarwebloem is ook een optie.
Bewaren
Bewaar deze appel crumble muffins na het volledig afkoelen in een luchtdichte doos gewoon op kamertemperatuur. Ze blijven tot drie dagen na het bakken lekker, daarna drogen ze iets feller uit.
Je kan ook muffins invriezen en wel tot drie maanden na het bakken. Verpak ze individueel stevig in plasticfolie of steek ze in een diepvrieszakje (die kan je gemakkelijk hergebruiken) en laat de muffins op kamertemperatuur ontdooien. Of steek ze even in de oven, dan worden ze terug warm en een beetje zacht precies of ze net uit de oven komen.
Ingrediƫnten
- 250 g zelfrijzende bloem
- 50 g Zusto
- 1 theelepel kaneel
- 3 eieren
- 170 ml melk
- 100 ml neutrale olie
- 120 g appelmoes
- 2 kleine appels
Voor de crumble
- 75 g bloem
- 40 g boter
- 2 eetlepels Zusto
- Snuifje kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170Ā°C.
- Doe de Zusto samen met de bloem en kaneel in een kom en mix met een garde.
- Maak in het midden een kuiltje en doe de eieren, olie, appelmoes en melk erbij en roer tot een egaal mengsel.
- Schil de appels en snij in kleine blokjes. Bestrooi de appeltjes met een eetlepel bloem en meng goed. Dit zorgt ervoor dat de appeltjes niet allemaal naar de bodem zakken.
- Doe de appels bij het deeg en roer ze er met een spatel gelijkmatig onder.
- Verdeel 12 bakpapiertjes over je cupcake/muffinvorm en verdeel het deeg.
- Voor de crumble: Smelt de boter. Doe de bloem samen met de Zusto en kaneel in een kom en meng goed. Voeg de gesmolten boter toe en mix tot een crumble met je handen of een houten lepel. Verdeel de crumble over het deeg in de muffinvorm.
- Zet de muffins in de oven voor 28-30 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satƩprikker droog uit het deeg komt als je er in prikt. Laat de muffins even afkoelen in de vorm, haal ze er dan uit en laat op een koelrekje volledig afkoelen. Smakelijk!
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, Iāve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met ZĆ¹sto. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Bij mij bleven de muffins een beetje rubberachtig ofzo, geen fijne luchtige structuur. Hoe zou dat kunnen komen?
Hoi Chantal,
Wat jammer dat te horen, dat is niet de bedoeling. Dat kan natuurlijk aan allerlei dingen liggen. Heb je bepaalde vervangingen gedaan van ingrediƫnten?
Groetjes,
Ellen