Aan deze taart hoef ik eigenlijk niet veel woorden vuil te maken. Ze verkoopt zichzelf gewoon. Wat een beauty is het hé! Ben je een liefhebber van kwarktaart? Ben je een liefhebber van de klassieke appelcake? Dan is deze appelcake met kwark helemaal jouw ding!
Cake is één van mijn favoriete desserts, maar je hebt zoveel droge plakkerige recepten. Daar ben ik dan weer helemaal geen fan van. Vaak komt dit omdat de bloem te lang onder het deeg gemengd wordt en de gluten zo ontwikkelen. Daar wordt het deeg dan taai van. Wat ook helpt tegen droge baksels is het toevoegen van iets romigs, zoals in dit geval de kwark. Dit zorgt er voor dat deze appelcake met kwark zacht en smeuïg blijft, alles behalve droog dus. Ik maak mijn baksels altijd in mijn keukenmachine van Kitchenaid, super gemakkelijk & weinig afwas.
Deze appelcake met kwark heeft geen echte cake structuur, maar ook niet echt de standaard kwarktaart structuur. Het zit er ergens tussenin. I love it! De kwark zorgt voor een licht zure toets, die perfect past bij de rest van de zoete ingrediënten. Hou je meer van appelcake, dan kan je de bloem in het recept met 50g verhogen. Dan krijgt je taart meer de consistentie van een cake.
Ingrediënten
- 100 g boter kamertemperatuur
- 120 g zelfrijzende bloem*
- 120 g suiker
- 200 g kwark
- 3 eieren
- 4 groene appels
- 1 tl kaneel
- 20 g amandelschilfers optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de appels en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 bij 1 cm. Doe 1 eetlepel bloem bij de blokjes en schep goed onder elkaar zodat alle appelstukjes wat bloem hebben.
- Doe de boter samen met de suiker in een kom en meng voor een paar minuten.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix voor 2-3 minuten.
- Voeg nu ook de kwark toe, kaneel en de bloem. Roer het deeg tot alle ingrediënten net goed gemixt zijn en stop dan meteen.
- Voeg met een spatel de appelblokjes toe en verdeel goed onder het deeg.
- Doe het deeg in een ronde springvorm met op de bodem bakpapier. Ik wreef ook de kanten in met wat boter. Verdeel er eventueel de amandelschilfers over.
- Zet in de oven voor 50-60 minuten en laat volledig afkoelen.
- Bewaar in de koelkast.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer nagerechten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessert pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Hoi Ellen,
Ik zit hier al te watertanden :)
Ik heb nog rode appels in de fruitmand liggen die op moeten, kan ik deze hiervoor ook gebruiken?
Bedankt!
Hoi Lien,
Dat kan zeker! ) Geniet er van!
Liefs,
Ellen
Kan je deze cake ook in een brownievorm of normaal cakeblik bakken?
Dag Hans,
Sorry voor mijn vertraagde reactie. ik was er enkele dagen tussenuit. :)
Een brownie blik lukt zeker! Een gewone cakevorm ook maar dan moet de cake een stuk langer bakken, ik zou beginnen met 15-20 extra minuutjes. Succes en veel bakplezier.
Ellen
Gisteren gemaakt, super eenvoudig recept en super lekker!!
Maak ik zeker nog een keertje!
Dag Ellen,
Ik zou heel graag deze recept uit testen dit weekend. Ik vroeg me af, zou ik die pure via patisserie suiker kunnen gebruiken hiervoor in dezelfde verhouding? Ik zou heel graag mijn mama laten proeven maar ze heeft diabetes.
Hoi Josephine,
Dat moet volgens mij lukken met een gewone 1:1 verhouding! :)
Vele groetjes,
Ellen