Aan deze taart hoef ik eigenlijk niet veel woorden vuil te maken. Ze verkoopt zichzelf gewoon. Wat een beauty is het hé! Ben je een liefhebber van kwarktaart? Ben je een liefhebber van de klassieke appelcake? Dan is deze appelcake met kwark helemaal jouw ding!
Cake is één van mijn favoriete desserts, maar je hebt zoveel droge plakkerige recepten. Daar ben ik dan weer helemaal geen fan van. Vaak komt dit omdat de bloem te lang onder het deeg gemengd wordt en de gluten zo ontwikkelen. Daar wordt het deeg dan taai van. Wat ook helpt tegen droge baksels is het toevoegen van iets romigs, zoals in dit geval de kwark. Dit zorgt er voor dat deze appelcake met kwark zacht en smeuïg blijft, alles behalve droog dus. Ik maak mijn baksels altijd in mijn keukenmachine van Kitchenaid, super gemakkelijk & weinig afwas.
Deze appelcake met kwark heeft geen echte cake structuur, maar ook niet echt de standaard kwarktaart structuur. Het zit er ergens tussenin. I love it! De kwark zorgt voor een licht zure toets, die perfect past bij de rest van de zoete ingrediënten. Hou je meer van appelcake, dan kan je de bloem in het recept met 50g verhogen. Dan krijgt je taart meer de consistentie van een cake.
Ingrediënten
- 100 g boter kamertemperatuur
- 120 g zelfrijzende bloem*
- 120 g suiker
- 200 g kwark
- 3 eieren
- 4 groene appels
- 1 tl kaneel
- 20 g amandelschilfers optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de appels en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 bij 1 cm. Doe 1 eetlepel bloem bij de blokjes en schep goed onder elkaar zodat alle appelstukjes wat bloem hebben.
- Doe de boter samen met de suiker in een kom en meng voor een paar minuten.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix voor 2-3 minuten.
- Voeg nu ook de kwark toe, kaneel en de bloem. Roer het deeg tot alle ingrediënten net goed gemixt zijn en stop dan meteen.
- Voeg met een spatel de appelblokjes toe en verdeel goed onder het deeg.
- Doe het deeg in een ronde springvorm met op de bodem bakpapier. Ik wreef ook de kanten in met wat boter. Verdeel er eventueel de amandelschilfers over.
- Zet in de oven voor 50-60 minuten en laat volledig afkoelen.
- Bewaar in de koelkast.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer nagerechten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessert pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Zou je de kwark ook met soya yoghurt kunnen vervangen?
Dat moet lukken ja! Ik zou ongezoete gebruiken! :)
Ik was op zoek naar een gezonder alternatief voor appeltaart… en hell yes I found THE ONE! ? lieve Ellen, deze taart is echt TOP!
Ik verving de suiker wel door een suikervervanger, maar dat maakte echt geen verschil. Deze komt op tafel bij het eerste volgende feestje of wanneer ik er zin in heb! ?
Heel frisse appelcake. De kwark erin is een aanrader! Viel hier supergoed in de smaak! Bedankt voor het recept! ?
Al het zoveelste receptje dat ik van Kokerellen probeer en keer op keer verrassend lekker!
Thanks Ellen voor de lekkere appelcake :-)
Zeer lekkere taart. Consistentie zoals ik vroeger op de markt kocht (was wel met geitenkaas). Toppertje. Bedankt Ellen.