Bananenbrood, een klassieker die altijd goed scoort! Dan moet je zeker dit bananenbrood met chocolade eens proberen. Ik hou van bananenbrood omdat het niet te zoet is en het is de perfecte manier om (over)rijpe bananen op te maken. De combinatie van de bananen met wat chocoladedruppels en geroosterde pecannoten is echt goddelijk! Dit broodje voegt een klein beetje olie, (kokosbloesem)suiker en eieren toe maar is nog steeds een stuk voedzamer dan de gemiddelde cake.
Bananenbrood met chocolade: alles in Ć©Ć©n kom
Dit beste bananenbrood met chocolade kon niet gemakkelijker zijn. Alles gaat namelijk gewoon samen in Ć©Ć©n kom. Gebruik bananen die echt goed bruin zijn, zo heb je een stuk minder suiker nodig om je bananenbrood te zoeten. Bovendien geeft het de beste textuur. Ik neem je mee doorheen de stappen!
Stap 1: de vloeibare ingrediƫnten
We gaan eerst de vloeibare ingrediƫnten mixen. Prak hiervoor de bananen fijn met een vork. Ze mogen echt slijmerig worden en ƩƩn grote pulp vormen. Dit is ideaal om een heerlijk sappig broodje te bakken. Voeg de bananen toe aan een grote kom, samen met de eieren, de (kokosbloesem)suiker, wat neutrale olie (ik had nog lijnzaadolie in huis, dus ik gebruik dat) en mix met een garde tot een egaal mengsel.
Stap 2: de droge ingrediƫnten toevoegen
Vervolgens voegen we de droge ingrediƫnten toe. Door deze nu pas toe te voegen moeten we de droge ingrediƫnten (voornamelijk de bloem) een stuk minder in het deeg mixen. Dat zorgt er voor dat de cake lekker sappig en luchtig blijft en niet taai. Voeg de zelfrijzende bloem toe, een snuifje zout en bicarbonaat. Dit laatste gaat nog een beetje extra luchtigheid aan ons deeg geven. Mix met de garde tot nƩt alle bloem opgenomen is en stop dan onmiddellijk.
Stap 3: de allerlekkerste toevoegingen voor dit bananenbrood met chocolade
Je kan dit bananenbrood prima zo afbakken, maar een paar extra lekkere dingen toevoegen kan nooit kwaad. :) Ik ga voor geroosterde pecannoten, die hak ik redelijk grof. Ik voeg ook chocoladedruppels toe, maar wat gehakte chocolade kan uiteraard ook. Hou een beetje apart als je de bovenkant van je broodje ook nog wil versieren. Schep de rest onder het deeg met een spatel.
Verdeel het bananenbrood deeg over een ingevette bakvorm (voeg een bakpapiertje toe om het brood gemakkelijk uit de vorm te halen) en verdeel er de resterende pecannoten en chocoladedruppels over. Bak in de oven op 160Ā°C (hetelucht) voor 30-40 minuten. Test vanaf 30 minuten met een satĆ©prikker. Als er nat deeg aan hangt, moet de cake langer de oven in. De mijne was perfect na 35 minuten, maar het hangt een beetje van je oven af.
Wat als je geen rijpe bananen in huis hebt voor het bakken van dit bananenbrood?
Bruine bananen hebben een zoetere en zachtere textuur omdat het zetmeel langzaamaan omgezet wordt naar suikers. Gebruik je dus rijpe bananen dan geeft dit extra zachtheid en zoetheid aan je deeg. Heb je nu geen rijpe bananen liggen, dan kan je jouw groene bananen op 180Ā°C zo’n kwartiertje bakken op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat ze eerst volledig afkoelen en gebruik ze dan in het recept van dit bananenbrood met chocolade.
Hoe krijg je een mooi bananenbrood?
Gebruik een smalle cakevorm, zo komt het deeg mooi hoog. Dankzij de zelfrijzende bloem en het bicarbonaat wordt het deeg en het bananenbrood ook erg luchtig. Laat zeker lang genoeg bakken, zodat je cake niet inzakt. Ik vind het leuk om de bovenkant van het deeg te beleggen met wat extra gehakte pecannoten en chocolade. Dat ziet er mooi uit na het bakken en zie je perfect wat er in het bananenbrood zit.
Kan je bananenbrood als ontbijt eten?
Dit bananenbrood bevat een goede mix van koolhydraten, eiwitten en vetten dus zou zeker kunnen dienen als een ontbijtje on the go. Besmeer de plakjes met bijvoorbeeld pindakaas voor extra voedingswaarde. Je kan het bananenbrood ook volledig vrij van toegevoegde suikers maken door de (riet)suiker weg te laten of te vervangen door een 1-1 zoetstof.
Ingrediƫnten
- 2 eieren
- 4 medium rijpe bananen
- 50 g (riet)suiker
- 60 ml neutrale olie bv. zonnebloem
- 1 theelepel bicarbonaat
- 250 g zelfrijzende bloem
- 50 g chocoladedruppels of gehakte chocolade
- 50 g pecannoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160Ā°C (hetelucht). Vet een cakevorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Prak de rijpe bananen tot puree met een vork.
- Doe samen met de eieren, suiker en olie in een kom en meng met een garde tot een glad geheel.
- Voeg dan de bloem, bicarbonaat en een snuifje zout toe en meng tot een homogeen mengsel.
- Hak de pecannoten grof en doe samen met de chocoladedruppels onder het deeg. Hou een klein deeltje apart om de bovenkant van je cake mee te versieren.
- Doe het mengsel in je ingevette bakvorm en verdeel de toppings bovenop.
- Plaats in de oven voor 45-55 minuten tot de cake goudbruin en gaar is (test met een prikker).
- Laat afkoelen op kamertemperatuur en snij dan in plakken.
De allerbeste basics om dit bananenbrood met chocolade te laten slagen
Voor dit bananenbrood, maar voor de grote meerderheid van mijn baksels, gebruik ik het keukenmateriaal van Brabantia. Volg je mij al langer, dan weet je dat ik al meerdere jaren trotse ambassadeur ben van hun merk en met veel liefde en plezier hun producten gebruik in de keuken. Als ik dagelijks minimaal 10 Brabantia producten gebruik in mijn keuken zal dat zeker niet overdreven zijn.
Niet alleen de kwaliteit, maar ook het gebruiksgemak en de uitstraling van de producten van Brabantia doen me er steeds weer naar grijpen. Zo is er de drie-in-Ć©Ć©n kommen set (met vergiet en citruspers) die dagelijks gebruikt wordt voor pannenkoekendeegjes, krielpatatjes te kruiden of een snelle salade te maken. Mijn meest gebruikte item uit de collectie is echter zonder twijfel het Sort&Go 3 liter afvalbakje dat nu ook in deze prachtige nieuwe trendkleur Jade Green kleur verkrijgbaar is. Een heerlijke kleur (my fav!) voor de lente- en zomermaanden. De keukentools uit de Profile Line komen hier ook dagelijks uit de schuif. Zowel de roestvrijstalen tools zoals de pannenlikker, als de houten snijplanken en lepels en de messen in bijhorend messenblok zijn al uitvoerig getest.
De glazen stapelbare bewaarbussen die ik in mijn keuken heb staan zijn er dit jaar ook in heerlijke trendkleuren. Ze zijn mooi om naar te kijken, je kan gemakkelijk zien wat er in zit en de sluiten heel gemakkelijk. Het glas mag bovendien ook in de afwasmachine, handig! Als laatste moet er natuurlijk altijd afgewassen worden. Dankzij de Sinkside lijn kan je ook dit met stijl doen. Ik schafte me alvast een nieuwe afwasborstel en microvezel sponsdoekjes aan.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Eet smakelijk! X Ellen
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Brabantia. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Ik heb al vele recepten voor bananenbrood uitgeprobeerd, maar dit is echt wel het aller-allerbeste. Vaak had ik bij die andere het gevoel een cake te eten. Dit is lekker fluffy en toch makkelijk te versnijden. Misschien laat ik volgende keer zelfs de suiker weg, want de bananen waren echt wel heel erg rijp, zodat die extra suiker misschien niet nodig was.
Super lekker! En het lekkerst wanneer het nog niet helemaal is afgekoeld!
Een gemakkelijk receptje waar iedereen van geniet!
Echt het beste recept voor bananenbrood! Makkelijk en heel lekker. Ik laat de bananen stiekem expres bruin worden om dit te kunnen maken. š«£š š¤¤
Tot hier toe mijn favoriet bananenbroodrecept. Zeer goed gelukt en heel gemakkelijk. Geen mixer nodig, gewoon alles mengen en bakken. De structuur is perfect. Het laat zich in mooie plakken snijden die niet uit elkaar vallen en het is zeker niet te droog. Ik voegde wat cacaopoeder aan het deeg toe en gebruikte walnoten ipv pecannoten want die had ik niet in huis. Ik strooide er ook wat gehakte chocolade bovenop voor het in de oven ging. Top receptje.