5 van 4 beoordelingen

Luchtige biscuit met bloedappelsien en mascarpone frosting

Wie om welke reden dan ook wat meer suikervrij wil eten, zal heel blij zijn te horen dat deze suikervrije biscuit niet alleen even gemakkelijk te maken is als zijn klassieke tegenhanger, maar ook nét zo goed smaakt als the real deal. Een biscuit is niet het gemakkelijkste baksel, maar met een paar simpele stappen en trucjes lukt het je van de eerste keer! We combineren deze suikervrije biscuit met een luchtige frosting op basis van mascarpone. De bloedappelsienen maken het geheel compleet!

luchtige biscuit

Een luchtige suikervrije biscuit maken

De truc voor een luchtige biscuit is het opkloppen van de suiker – of suikervervanger – en de eieren tot ze een stabiel luchtig geheel vormen dat niet zomaar inzakt tijdens het bakken. Hiervoor is het belangrijkste ingrediënt: geduld. Haha! Dat had je vast niet verwacht, toch? Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor een 1:1 suikervervanger, dus 100g suikervervanger voor 100g suiker. We hebben het volume nodig om de nodige lucht en textuur van de cake te kunnen bewaren. Voor diepgaande informatie over suikervervangers, raad ik van harte het platform zoetstoffen.eu aan waar ik al jaren mee samenwerk en waar je talrijke andere suikervrije recepten van mijn hand – en van anderen – kunt vinden.

Met een handklopper wordt het moeilijk, dus gebruik een elektrische mixer of een staanmixer als je die hebt. Zet een timer en hou het deeg in de gaten. Het is belangrijk dat het mengsel van suikervervanger en ei zeker 4 keer groter is dan in het begin en dat wanneer het van de klopper valt het even blijft liggen op de rest van het mengsel. Schakel dan over op een spatel en schep de bloem voorzichtig onder het deeg. Ik gebruik zelfrijzende bloem voor dat tikje extra luchtigheid.

Een knappe taart, maar dan voor 4 personen

Ik hou van mooie taartjes, en vindt ze heel erg leuk om te maken. Maar zo’n taart wordt al snel groot en krijgen we hier thuis nooit op. Daarom bedacht ik om deze buscuit te maken in een grote ovenschaal. Het deeg wordt in één laag gebakken en nadien snijden we er met behulp van een ronde koekjesvorm of serveerring kleinere taartjes uit, die we dan gemakkelijk kunnen stapelen. Zo heb je in één keer het hele deeg gebakken voor de taart, en ben je in een uurtje helemaal klaar, inclusief de gemakkelijke frosting voor deze suikervrije biscuit.

Biscuit met bloedappelsien en mascarpone frosting

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 01uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:50 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 4 beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cake

  • 200 g suikervervanger Zusto
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 200 g zelfrijzende bloem

Ingrediënten voor de frosting

  • 120 g mascarpone op kamertemperatuur
  • 80 ml slagroom koud
  • 60 g suikervervanger Zusto
  • 2 bloedappelsienen

Instructies

  • We gebruiken een brede ovenschaal om de cake in te bakken, waar we later kleinere schijfjes uit gaan snijden om te cake mee te maken.
  • Doe de suikervervanger samen met de eieren in een kom en klop met een elektrische mixer voor zo’n 6-8 minuten tot je massa verviervoudigd en licht van kleur is.
  • Schep voorzichtig de bloem onder de luchtige massa met een spatel tot de bloem volledig opgenomen is. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.
  • Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht). Vet je ovenschaal in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bestrijk deze ook royaal met boter. Verdeel het mengsel over de ovenschaal en strijk glad met een spatel.
  • Bak de biscuit voor 25-35 minuten in de oven tot een satéprikker droog uit het deeg komt en de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Laat de biscuit volledig afkoelen en maak ondertussen de frosting.
  • Klop de mascarpone samen met de suikervervanger en de zeste van 1 bloedappelsien in een kom voor 1 minuut.
  • Voeg dan de slagroom toe en klop tot een stevige frosting, zo’n 3-5 minuten. Stop zodra de frosting vast wordt zodat je de room niet laat schiften. Bewaar de frosting in de koelkast tot je klaar bent om te decoreren.
  • Steek met een grote serveerring (10cm) of ronde koekjesvorm ronde stukken cake uit de biscuit.
  • Leg je eerst laag cake op een serveerbord, bestrijk met de frosting en leg de volgende laag erop. Herhaal en decoreer naar hartelust.
  • Snij de bloedappelsien in partjes of schijfjes en decoreer je taart ermee.
  • Bewaar in de koelkast tot je de taart gaat aansnijden.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

luchtige biscuit

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

Nog goesting?

citroencake met maanzaad
Dessert
01:05

Citroencake met maanzaad

vanille cupcakes recept
Dessert
00:45

Gemakkelijke basis vanille cupcakes recept

Galette met zomerfruit
Dessert
00:55

Galette met zomerfruit

wortelcake
Dessert
01:15

De allerlekkerste wortelcake met roomkaasfrosting

moelleux
Cake & taart
00:25

Moelleux die altijd lukt!

tostada's met zwarte bonen
Cake & taart
01:00

Upside down cake met appel

Vegan worteltaart
Cake & taart
00:45

Worteltaart (vegan)

amandelcake
Dessert
00:40

Individuele amandelcake met zomer fruit