Confituur (of jam voor onze noorderburen) zelf maken? Ach, dat is toch veel te veel werk?! Exact mijn gedachte! Tot ik ergens online tegenkwam dat je eigenlijk een veel eenvoudigere manier hebt om verse homemade confituur te maken, volledig suikervrij & met maar 3 ingrediënten. Zo geschiedde mijn eerste eigen batch en natuurlijk kan ik het recept niet achterhouden!
Het geheim van deze homemade jam is chia zaad. Een paar jaar geleden ontdekte ik het voor het eerst in de biologische winkel en nam ik het mee naar huis om mee te koken. Tegenwoordig kan je het echter in elke gewone supermarkt vinden, plus het is echt goedkoop! Chia is niet alleen erg gezond (heleboel gezonde Omega 3 vetten), maar het vormt een gelei-achtige textuur als het in aanraking komt met een vloeistof. Daarom zorgt dit zaad er voor dat onze confituur die lekkere dikte krijgt die we willen zonder een overvloed aan suiker te moeten toevoegen.
Voor dit recept gebruikte ik gewoonweg een bakje diepvries bosvruchten. Niet meer niet minder. Kook deze samen met wat honing voor enkele minuten, blenden als je dat wil, en doe het chiazaad erbij. Een aantal uurtjes in de koelkast en TADAA! Je eigen confituur is klaar. Zo gemakkelijk kan het dus zijn. Deze confituur blijft jammer genoeg wel niet zo lang goed als de traditionele variant, maar ik zweer je dat hij vast ook niet zo lang zal overleven. Zo lekker is ie. ;)
Ingrediënten
- 250 g bosvruchten
- 1-2 el honing
- 2-3 el chiazaad*
Instructies
- Doe de bosvruchten samen met de honing en een lekje water in een pannetje en laat koken voor zo’n 5-10 minuten tot het fruit zacht geworden is.
- Pureer het mengsel als je niet van stukjes houdt, of prak ze met een vork en voeg het chiazaad toe. Meng goed door elkaar en giet in een potje met deksel.
- Zet minstens 4 uur in de ijskast voor gebruik.
Smakelijk!
‘K heb dit weekend een variant gemaakt met rode druivensap, beetje limoensap, honing & chiazaad. Heerlijk! Hoelang kan je de Confituur bewaren in koelkast?
Oh wauw, dat klinkt heerlijk! Dat idee ga ik ook eens proberen. ;)
Een dikke week moet zeker wel lukken. Omdat er natuurlijk weinig suiker in zit blijft het minder lang goed dan traditionele confituur (meer suiker zorgt voor lange houdbaarheid).
Ik heb dit jaar voor de eerste keer zelf confituur gemaakt. Qua werk viel het nog mee en de smaak was super. Maar of die geleisuiker nu zo gezond is … Dan lijkt dit me veel beter. Ik ga het zeker eens proberen.
Wauw, ja ik wil het ooit ook zeker eens gedaan hebben! :) Laat weten wat je er van vond!