Een Buddha bowl, ooit al van gehoord? Ik ken het concept ook nog niet zo lang, maar het komt neer op een heerlijke kom gevuld met onder andere je favoriete groenten die samen een gebalanceerde maaltijd vormen. De naam voor dit type van gerecht zou van Budda afkomstig zijn omdat ‘in balans zijn’ een centraal concept is uit de religie. Wat de reden ook mag zijn, ik vind deze buddha bowl met zoete aardappel boordevol lekkers helemaal het eind!
Er zijn dus helemaal geen regels voor een Buddha bowl, dus laat jezelf vooral gaan! Ik koos een paar van mijn favoriete groenten, besloot om ze even te roosteren en dan te combineren met een heerlijk frisse dressing gebaseerd op tahini met wat fijngesneden dadel en pompoenpitjes. TOPMAAL!
Ik gooi alles op Ć©Ć©n bakplaat. Zo is de afwas minimaal. Ik snij alle groenten in hapklare stukjes en verdeel ze op de bakplaat, maar zorg er voor dat elke groente samen blijft. Zo kan je nadien gemakkelijk je Buddha bowl met zoete aardappel samenstellen. Want zo’n georganiseerde kom met groenten ziet er natuurlijk extra appetijtelijk uit. :)
Buddha bowl met zoete aardappel: mijn favoriete toevoegingen
Ik gebruik als basis koolhydraat voor deze bowl zoete aardappel, maar ben je daar geen fan van? Ga dan voor bijvoorbeeld:
- Bruine rijst
- Quinoa
- Gewone aardappel
- Linzen
- (parel)couscous
- tarwekorrels
Als aanvulling voor mijn bowl gebruik ik broccoli, rode uit en kikkererwten die ik mee in de oven rooster. Maar laat ook hier je verbeelding en goesting spreken! Denk aan de seizoensgroenten en kies zelf of je ze rauw of gaar wil toevoegen.
Ik probeer ook altijd een eiwitbron aan mijn eten toe te voegen, ook bij een vegetarisch maal. Ik koos nu voor geroosterde kikkererwten (my fav!) maar je kan ze even goed rauw laten, voor een type bonen gaan, of (vegetarisch) vlees gebruiken.
Ingrediƫnten
- 2 kleine zoete aardappels
- 1 blik kikkererwten
- 1 kleine broccoli
- 1 rode ui
- 1 eetlepel ras el hanout
optionele toevoegingen:
- 2 dadels
- 1 eetlepel pompoenpitten
Voor de dressing:
- 2 eetlepels tahini
- 2 theelepels citroensap
- 2 theelepels ahornsiroop
Instructies
Voor de Buddha bowl
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Spoel de kikkererwten, laat ze uitlekken en droog ze met een keukenhanddoek. Doe ze in een kom met een klein beetje olijfolie (echt niet veel nodig) en de ras el hanout. Roer goed.
- Verdeel de kikkererwten over een kant van een grote bakplaat en zet in de oven.
- Schil ondertussen de zoete aardappel en snij in hapklare stukken. Verveel opnieuw een heel klein beetje olijfolie over de aardappel en kruid met peper en zout.
- Voeg de aardappel toe aan de bakplaat en plaats terug in de oven.
- Snij dan de broccoli in kleine roosjes en pel de ui. Snij in partjes. Verveel opnieuw een klein beetje olijfolie en kruid met peper en zout. Voeg toe aan de bakplaat.
- Bak de groentes tot ze goudbruin en gaar zijn. Bij mij duurde dit na het toevoegen van de rode ui 20-25 minuten (maar elke oven is verschillend dus hou het in de gaten).
- Gebruik je dadels, snij ze dan in kleine ringetjes.
- Verdeel de groentes over je kom, samen met de dadels en strooi er de pompoenpitjes over. Werk af met de dressing.
Voor de dressing:
- Meng de tahini met het citroensap en ahornsiroop. Is de dressing wat te vast? Voeg dan een scheutje water toe. Kruid met peper en zout.
Eet smakelijk! x Ellen
Meer fan van de Aziatische keuken? Probeer dan eens een zelfgemaakte pokƩ bowl!