Nog op zoek naar een hartverwarmend winters drankje? Deze warme chai chocomelk is alles wat je wil: kruidig, pittig, romig en super smaakvol. Bovendien maak ik hem helemaal suikervrij! Kies voor je favoriete warme melk, idealiter eentje die je nog kan opkloppen ook voor een luchtig kruidig schuimlaagje om je chai chocomelk mee af te werken. Ga voor echte koemelk (vol, halfvol of mager, het werkt allemaal) of een plantaardige variant die je heerlijk vindt om zo te drinken.
Zelf warme chocomelk maken is uiteraard poepsimpel. Je kan het op twee manieren doen. Maak je melk warm en voeg fijn gehakte chocolade toe voor een erg rijkelijke chocolademelk. Of kies voor een eenvoudige versie – ik heb altijd wel cacaopoeder in huis – met melk, cacaopoeder en een zoeter naar keuze. De tweede variant is een pak minder zwaar en is voor mij bijna dagelijkse kost tijdens de extreem koude winterdagen. Heb je een melkschuimer thuis? Dan kan je deze hier zeker voor gebruiken. Klop de melk op voor een decadent schuimig laagje bovenop, met wat kaneel of fijn geraspte chocolade als afwerking. Zo krijg je meteen een heerlijke warme melk met kruiden en chocolade.
Ik koos voor deze warme chai chocomelk een zoetstof op basis van tagatose, een ideale zoetstof voor drankjes die ik ontdekte op de website van zoetstoffen.eu waar ik nu al enkele jaren recepten voor ontwerp. Je kan er een hele waaier aan recepten terugvinden, waaronder veel van mijn hand. Maar daarnaast is het ook een ontzettend uitgebreide bron van correcte wetenschappelijke informatie over alle zoetstoffen op de markt, hun gebruik en toepassingen. Ben je nieuw in het suikervrij koken? Dan kan ik je zeker een bezoekje aanraden.
Chai chocomelk: een subtiele smaak of ga all the way
Chai is een kruidenmix boordevol winterse warme specerijen zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs, gember, met soms nog andere toevoegingen zoals zwarte peper en venkelzaad. Je kan tegenwoordig in bijna alle supermarkten kant-en-klare theezakjes kopen met de chai kruidenmix, maar je kan uiteraard ook zelf je chai kruidenmix samenstellen. Ik hou van de smaak van verse gember, dus die mag van mij niet ontbreken. Ik voeg ook kaneelstokken toe (plakt minder in de mond dan gemalen vind ik), samen met een steranijs (zodat de anijssmaak niet overheersend wordt) en een paar kruidnagel kopjes. Een simpele mix waarvoor ik altijd alles in huis heb.
De sterkte van de kruiden wordt bepaald door hoe lang je ze in de warme melk laat pruttelen. Wil je voor een subtiele chai smaak gaan? Laat de melk dan een paar minuutjes lichtjes doorkoken en schenk meteen uit. Mag het wat krachtiger zijn? Gebruik dan een chai theezakje of laat je melk een stuk langer sudderen met de kruiden erin.
Deze warme melk met kruiden en chocolade op voorhand maken
Je kan deze chai chocomelk makkelijk op voorhand maken. Laat de melk al enige infuseren met de chai kruiden en geef deze warme melk met kruiden daarna rustig de tijd om af te koelen. Bewaar de melk in de koelkast en verwarm opnieuw wanneer je de melk gaat serveren. Dan kan je ook de opschuimer gebruiken, of schuim een beetje extra melk op om het geheel mee af te werken.
Ingrediƫnten
- 500 ml van je favoriete melk
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 2 theelepels zoetstof op basis van tagatose i.p.v. 4 theelepels kristalsuiker
Voor de chai kruiden:
- 1 chai theezakje EN/OF
- 20 g verse gember in sneetjes
- 2 kaneelstokken
- 1 steranijs
- 4 kruidnagel knopjes
Instructies
- Doe de melk in een steelpannetje samen met de cacaopoeder. Zet op een laag vuurtje en laat langzaam opwarmen samen met de kruiden (kaneel, steranijs en kruidnagel), en de gember.
- Gebruik je liever een chai theezakje? Voeg het theezakje toe samen met de kruiden (of ter vervanging).
- Laat het vuur zo laag mogelijk staan om aanbranden te voorkomen en draai het vuur uit zodra de melk net onder het kookpunt is. Des te langer je de melk op het vuur laat, des te steviger de chai kruiden gaan afmaken.
- Voeg de zoetstof toe en meng tot deze opgenomen is. Proef zeker of je chai chocomelk zoet genoeg is en of de kruiden voldoende doorsmaken. Voeg eventueel wat extra zoetstof toe indien nodig.
- Gebruik een vergiet om de chocolademelk te verdelen over je glazen. Heb je een melkschuimer? Gebruik die dan eventueel om een schuimlaagje bovenop je chai chocomelk te creƫren. Werk eventueel af met wat geraspte chocolade bovenop. Enjoy!
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Ik vind het geweldig moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Nog op zoek naar meer lekkere suikervrije recepten? Geen probleem,Ā Iāve got you!Ā Op de suikervrije-pagina voldoende inspirerende recepten.
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Blij dit recept te zien ,daar ik lichte diabetisch patiĆ«nt ben en toch goed op mān suiker moet letten ,wist ik eigenlijk niet goed de verhouding tussen tagatose en gewone suiker. Dus ik hoef bij mān recepten altijd maar de helft tagatose nemen.Alvast bedankt