Chocolade en cheesecake koekjes repen. Ze zijn niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een hele mond vol. Maar wat een heerlijk stukje dessert zijn deze ‘koekjes’ toch. Een mooi huwelijk tussen cheesecake vulling, stukjes chocolade en krokante/smeuĆÆge koekjes.
Cheesecake koekjes met chocolade
Ik maakte deze cheesecake koekjes met chocolade een paar jaar terug op mijn verjaardag als testertje, maar door de massale positieve reacties kon ik er wel vanuit gaan dat ze geslaagd genoeg waren om op de blog te verschijnen. Maar wat is het nu? Is het een koekje? Is het cheesecake? Wel, geen van beide & alle twee! Het deeg voor deze bars (ik sneed ze in vierkantjes) bestaat uit twee delen (en drie lagen): koekjesdeeg met chocolade druppels en een cheesecake vulling.Ā Door de twee te combineren komt de magie van deze cheesecake koekjes repen pas echt naar boven.
Voor de cheesecake koekjes maak je beide delen apart klaar en gaat ze dan in de bakvorm verdelen. Onderaan maken we een stevige laag van koekjesdeeg, daar gieten we dan de cheesecake vulling op en werken bovenop de koekjes af met nog meer van het deeg. Wat je krijgt? Een heerlijk zacht, smeuĆÆg, rijkelijk dessertje dat duidelijke een grote publiekswinnaar is. ;) Door het koekjesdeeg rechtstreeks met de cheesecake laag te bakken vermengen de smaken en texturen zich, waardoor je echt een uniek gebak krijgt.
Ik maakte dit dessert klaar in een vierkanten bakvorm, maar als je dat niet hebt kan je ook gewoon een ingevette ovenschaal gebruiken (of zelfs een ronde bakvorm). Afhankelijk van jouw bakvorm zullen de lagen wat dikker of dunner zijn. Ik sneed mijn bars in vierkante stukjes, dat vond ik er wel gezellig uitzien!
Cheesecake koekjes bewaren, voorbereiden en tips
Bewaren
Ik bewaar deze repen in de koelkast. Zo blijven ze zeker een week (langer overleven ze hier niet) goed.
Voorbereiding
Dit recept bestaat uit twee grote componenten: de koekjeslaag met chocolade en de cheesecake laag. Je kan beide afzonderlijk een dagje op voorhand klaarmaken en het deeg in de koelkast bewaren. Doe alles de dag zelf pas in de bakvorm, anders gaan de twee degen te hard mengen. Dat wil je pas in de oven doen.
- Ik gebruik voor deze koekjes gehakte chocolade, zodat die mooi en oneven stukjes heeft doorheen het deeg. Je kan ook kleine chocolade druppels gebruiken. Elke chocolade is hier bovendien lekker in, vervang de melkchocolade gerust door wit of puur als je dat beter smaakt.
- Wil je nog extra toevoegingen doen? Dan denk ik dat wat grof zeezout of wat fijngehakte nootjes ook heerlijk kunnen zijn in dit recept.
- Gebruik overhangend bakpapier in je bakvorm. Zo kan je de repen na het bakken makkelijk uit de bakvorm halen.
Ingrediƫnten
Voor het koekjesdeeg
- 150 boter op kamertemperatuur
- 100 g kristalsuiker
- 130 g bruine suiker
- 1 ei
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g chocoladedruppels of gehakte chocolade
Voor de cheesecake
- 200 g roomkaas bvb. Philadelphia natuur
- 1 ei
- 100 g kristalsuiker
- 1 tl vanille extract optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
We maken eerst het koekjesdeeg
- Doe de suiker en boter in een kom en meng met een elektrische mixer tot een glad geheel voor zo’n 2 minuten.
- Voeg het ei toe onder het beslag en dan ook het zelfrijzend bakmeel. Stop met mixen zodra de bloem opgenomen is in het deeg.
- Vouw er de chocoladedruppels onder met een houten lepel of spatel.
- Verdeel het deeg in twee ongeveer gelijke delen en druk de helft van het deeg in een vierkante bakvorm (je kan ook een vierkante of rechthoekige ovenschaal gebruiken) bekleed met bakpapier op de bodem en langs twee zijden. De bodem moet een mooie koek vormen.
Vervolgens maken we de cheesecake laag
- Doe de roomkaas, suiker, ei en vanille in een kom en mix tot een egaal mengsel.
- Giet het mengsel op het koekjesdeeg en strijk glad.
- Verdeel de rest van het koekjesdeeg in kleine mopjes over de cheesecake vulling.
- Bak in de oven voor 40-45 minuten tot de bovenkant goudbruin ziet.
- Laat volledig afkoelen alvorens je ze in gelijke stukken snijdt.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, Iāve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Amaaaai, dit is zo lekker! Het enige dat ik jammer vind is dat ik de ingrediƫnten niet verdubbeld heb ;-)
Ik heb de koekjescheesecake gemaakt als traktatie op het werk en iedereen vroeg naar het receptje.
Heerlijke cookie cheesecake ???
De kids zijn er net als ik al fan van, heb wel de fijne suiker vervangen door zoetstof om minder suiker te hebben (kan zelf niet zo goed tegen te veel sukkers ?).
Eenvoudig recept en heerlijk, wat wil je nog meer? ?
Echt de beste ooit!!!
Verslavend lekker ?
Amai wat is dit een eenvoudig recept.
Heb het deze keer met bruine suiker gemaakt volgende keer met lichte bruine proberen.
En wachten tot het afgekoeld is, nee hoor dat was te moeilijk.
En dan die smaak, omg, overheerlijk.
Zeker en vast voor herhaling vatbaar.
Liefs Petra
Hey Ellen,
Wat bedoel je juist met bruine suiker? De lichtbruine ”kindjes/kinnekes” suiker of de donker bruine suiker?
Kinnekes suiker. :)
Maar je zou ook donker bruine kunnen gebruiken als je dat in huis hebt. Dan gaat het iets rijker en meer naar karamel smaken.
Veel bakplezier!