Bij een kerstmenu kan een heerlijk dessert natuurlijk niet ontbreken! Liefst iets dat er lekker fancy uitziet, maar toch gemakkelijk is om te maken. Deze no-bake cheesecake met speculaas met een hint van mandarijn (kaastaartjes die je dus niet hoeft te bakken) zijn in 20 minuten klaar en je kan ze gemakkelijk een dag op voorhand maken. Ideaal dus. Ohja, en ze zijn o-ver-heerlijk! :D
Het is dan misschien geen dessert met chocolade, maar dit heerlijk bakje cheesecake met speculaas zal iedereen ook kunnen bekoren. Daar ben ik zeker van. Het is ook nƩt iets minder zwaar dan de meeste klassieke desserts. Natuurlijk kan je het ook helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Hou je niet zo van speculaas? Gebruik dan een ander droog koekje waar je fan van bent in de bodem. Ook de topping kan je aanpassen. Ik nam veenbessensaus, omdat dit extra kerstig is & ik het super lekker vind. Maar gebruik gerust een andere saus, confituur of zelfs vers fruit om het geheel af te werken.
Tot slot kan deze cheesecake met speculaas ook gemakkelijk lactosevrij en glutenvrij gemaakt worden. Vervang de speculaas door glutenvrije speculaas (alvast zeker bij Colruyt heb ik dat zien liggen), en vervang de gewone roomkaas en room door lactosevrije varianten. Even lekker en al je gasten kunnen meegenieten.
Ingrediƫnten
- 200 g speculaas
- 5 el boter
- 400 g roomkaas vb. philadelphia, op kamertemperatuur
- 50 g poedersuiker
- 1 mandarijntje
- 100 ml slagroom
afwerking:
- je favoriete confituur ik neem veenbessensaus want dat is lekker kerstig :)
Instructies
- Doe de speculaas in een keukenmachine en maal fijn of doe in een afsluitbaar zakje en klopt fijn met een deegroller.
- Smelt de boter. Meng de speculaaskruimels met met de boter. De substantie lijkt op nat zand.
- Verdeel de speculaas over de glaasjes en druk wat aan. Zet in de koelkast.
- Doe de roomkaas in een kom en klop los met een elektrische mixer.
- Voeg de zeste en het sap van het mandarijntje toe, samen met de poedersuiker, en slagroom.
- Mix voor een paar minuten tot het mengsel wat opstijft.
- Verdeel het mengsel over de glaasjes en zet voor minimaal 2 uur in de koelkast.
- Werk af met een lepeltje van je favoriete (zelfgemaakte) confituur of veenbessensaus.
Eet smakelijk!
Nog op zoek naar andere gerechtjes voor je kerstmenu? Neem eens een kijkje op deze pagina waar ik alle kerstrecepten verzameld heb van snelle en gemakkelijke hapjes, tot lichte voorgerechtjes, smakelijke hoofdgerechten en nog meer zoete zalige dessertjes. Voor ieder wat wils!
Heerlijk en gemakkelijk dessertje. Al 2x met succes voor vrienden op tafel getoverd.
Ik ben heel blij dat te horen! :)
Liefs,
Ellen
We hebben dit dessertje gemaakt met oudejaar en het was een succes. Bedankt voor het receptje. Ik vond wel geen mandarijntjes, maar door clementine vervangen.
Dag Inge,
Super leuk dat je even laat weten wat je van het recept vond! De beste wensen nog! :)
Liefs,
Ellen
Wat een leuk dessertje! Zal ik zeker eens uitproberen. Ik herken het tafelkleed trouwens, die heb ik ook van Mistral Home!
Ja, leuk hƩ! :)
Ideaal receptje!
Komt op kerstavond op tafel!
Oh, wat leuk!
Vergeet me zeker geen fototje toe te sturen via sociale media of me te laten weten wat jullie er van vonden! :)
Liefs,
Ellen
Hmmm…bedankt net wat ik nog zocht! Klop je de slagroom dan op of doe je hem gewoon lopend bij het mengsel?
Ik doe hem er lopend bij en klop het dan als geheel op! Dan wordt het ook luchtig en scheelt weeral een kom in de afwas. ;)
Groetjes,
Ellen