Vandaag receptje 2 van een maand boordevol extra gezonde gerechtjes hier op Kokerellen. Eén van de meest gemaakte recepten van mijn blog moet toch wel het 5 ingrediënten bananenbrood zijn, dus ik dacht: het wordt tijd voor een nieuwe versie! Wat is beter dan een klassieke versie? Een versie met chocolade uiteraard! Ik pakte deze versie iets anders aan. Ik gebruik in deze versie helemaal geen boter of eieren maar lekker veel (extra rijpe) bananen.
De Amerikaanse versie van bananenbrood is helaas een verdoken ongezonde cake boordevol suiker, boter en witte bloem. Maar eigenlijk zijn bananen het perfecte medium om je cake zonder problemen om te transformeren tot een gezonder gebak. Ze kleven goed en zijn zoet waardoor ze zowel een vervanger kunnen zijn voor boter, eieren alsook (een deel van) de suiker.
Voor dit bananenbrood hou ik het zo eenvoudig mogelijk, maar je kan toevoegingen doen zoveel je wil! Doe wat chocoladechips door het deeg voor wat extra zoetigheid, voeg kokoschips toe of carobchips (rauwe cacaostukjes) en wat noten om de cake te versieren en voor wat extra crunch. Dit bananenbrood is super gemakkelijk om mee te nemen als tussendoortje, als dessert of als een ontbijt on the go!
Ingrediënten
- 200 g volkorenbloem
- 4 rijpe bananen*
- 30 g cacaopoeder
- 100 g melk
- 50 g kokosbloesemsuiker optioneel**
- 2 tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de bananen in een kom en prak met een vork of mix met een staafmixer. Voeg de melk toe en roer goed door.
- Doe in een grote kom de bloem, cacaopoeder, suiker en bakpoeder en meng goed door elkaar.
- Voeg het bananenmengsel in het midden toe en meng het deeg tot net gemixt.
- Beboter een bakvorm en leg er bakpapier in om de cake makkelijk te verwijderen na het bakken.
- Doe het mengsel in de bakvorm, voeg eventueel toppings toe en bak voor 45-50 minuten of tot een tandenstoker droog uit de cake komt.
- Laat volledig afkoelen voor je het uit de vorm haalt en gaat snijden.
Smakelijk!
Ik maakte de bananencake de 1ste keer zonder suiker maar dat vonden ze hier niet zo lekker. De 2de keer vroeg ik Ellen advies om ze in cupcakevorm te maken, deed er 50 g kokosbloesemsuiker en walnoten bij en wat een verschil! Ik serveerde ze gisteren op een feestje en ze waren in een mum van tijd op! Ik moet ze hier vandaag nog eens bakken omdat mijn eigen kinderen niet genoeg konden proeven. Terug de keuken in dus!
Wat een lekker recept! Bedankt Ellen!
Als mama van 2 kleine kindjes (6 maanden en 2 jaar), waarvan er eentje nog wat extra zorgen nodig heeft, heb ik meestal geen tijd om gezond te ontbijten (ofwel ontbijt ik niet ofwel is het een snelle boterham met choco of Prince start on the go). Om toch eens een snel en gezonder ontbijt te hebben, heb ik dit bananen brood gebakken. En dat zal zeker niet de laatste keer zijn! Snel gemaakt, makkelijk om snel een plakje van te eten of mee te nemen en heel lekker! Ik ben fan!
Heerlijk, kan je niet voorbij gaan zonder stukje van mee te pakken.
En no food waste, mijn bananen die overrijp waren zijn hierdoor verwerkt.