Vandaag receptje 2 van een maand boordevol extra gezonde gerechtjes hier op Kokerellen. Eén van de meest gemaakte recepten van mijn blog moet toch wel het 5 ingrediënten bananenbrood zijn, dus ik dacht: het wordt tijd voor een nieuwe versie! Wat is beter dan een klassieke versie? Een versie met chocolade uiteraard! Ik pakte deze versie iets anders aan. Ik gebruik in deze versie helemaal geen boter of eieren maar lekker veel (extra rijpe) bananen.
De Amerikaanse versie van bananenbrood is helaas een verdoken ongezonde cake boordevol suiker, boter en witte bloem. Maar eigenlijk zijn bananen het perfecte medium om je cake zonder problemen om te transformeren tot een gezonder gebak. Ze kleven goed en zijn zoet waardoor ze zowel een vervanger kunnen zijn voor boter, eieren alsook (een deel van) de suiker.
Voor dit bananenbrood hou ik het zo eenvoudig mogelijk, maar je kan toevoegingen doen zoveel je wil! Doe wat chocoladechips door het deeg voor wat extra zoetigheid, voeg kokoschips toe of carobchips (rauwe cacaostukjes) en wat noten om de cake te versieren en voor wat extra crunch. Dit bananenbrood is super gemakkelijk om mee te nemen als tussendoortje, als dessert of als een ontbijt on the go!
Ingrediënten
- 200 g volkorenbloem
- 4 rijpe bananen*
- 30 g cacaopoeder
- 100 g melk
- 50 g kokosbloesemsuiker optioneel**
- 2 tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de bananen in een kom en prak met een vork of mix met een staafmixer. Voeg de melk toe en roer goed door.
- Doe in een grote kom de bloem, cacaopoeder, suiker en bakpoeder en meng goed door elkaar.
- Voeg het bananenmengsel in het midden toe en meng het deeg tot net gemixt.
- Beboter een bakvorm en leg er bakpapier in om de cake makkelijk te verwijderen na het bakken.
- Doe het mengsel in de bakvorm, voeg eventueel toppings toe en bak voor 45-50 minuten of tot een tandenstoker droog uit de cake komt.
- Laat volledig afkoelen voor je het uit de vorm haalt en gaat snijden.
Smakelijk!
Super lekker en zoooo makkelijk! Toppertje!
Mjam! Super lekker als je enkele te rijpe bananen hebt liggen. Bij mij was hij vrij vast. Volgende keer ga ik proberen om de suiker te halveren, aangezien de bananen wel genoeg zoet toevoegen aan de cake.
Dag Evy,
Blij dat het gesmaakt heeft!
Veel liefs,
Ellen
Deze cake maak ik zeker 2x per week. Ik doe maar 1 lepel suiker bij, en ook nog veel noten, zaden, en pitten om het wat voedzamer te maken en te gebruiken als ontbijtreep of snelle lunch. De melk vervang ik ook door een plantaardig alternatief (haver of amandel).
Wat voor bloem wordt hier gebruikt? Zelfrijzende of patterseriebloem of nog iets anders? (Voor als je geen volkorenbloem wilt gebruiken)
Ik zou dan gaan voor zelfrijzende bloem, of tarwebloem + bakpoeder.
Groetjes
Ellen
Bedankt! Ik ga het eens proberen.!!!
Kan je deze invriezen?
ja! Ik zou ze al in plakken snijden en dan invriezen!
Groetjes,
Ellen