Heb je ooit een hap genomen van een rijke, romige chocoladetaart en gedacht: “Dit is het beste wat ik ooit geproefd heb”? Dan ga je helemaal weg zijn van deze chocolade ganache taart met frambozen! Dit recept is niet alleen makkelijk te maken, maar ook onweerstaanbaar lekker. Het beste? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig én je hoeft de taart niet te bakken! De combinatie van fluweelzachte chocolade en frisse frambozen maakt het een perfecte traktatie voor elke gelegenheid. Als je bijvoorbeeld nog op zoek bent naar een lekkernij voor Valentijn, dan is deze taart een schot in de roos.
Wat is een chocolade ganache taart?
Een chocolade ganache taart is precies wat het klinkt: een taart waarbij de ster van de show een zijdezachte ganache is. Ganache is een mengsel van chocolade en room, dat smelt in je mond en zorgt voor die luxe chocoladesmaak. We voegen een klein beetje boter en honing toe voor extra smeuïgheid en glans.
Deze chocoladetaart heeft een knapperige bodem, een romige decadente chocoladevulling en wordt afgemaakt met zoete confituur en frisse sappige frambozen. De combinatie van zoet en zuur zorgt voor een heerlijke balans. Normaal gebruik ik voor een gelijkaardige koekjesbodem digestives of een ander vanillekoekje, maar deze taart is chocolade ten top: dus hier kies ik voor een chocolade variant. Kies wat je lekker vindt, maar het moeten wel harde knapperige koekjes zijn.
![Chocolade ganache taart 8](https://www.kokerellen.be/wp-content/uploads/2025/02/Chocolade-ganache-taart-8-800x1200.jpg)
Tips voor de allerlekkerste chocolade ganache taart
- Gebruik kwalitatieve chocolade – Kies voor pure chocolade met minstens 55% cacao voor een diepe, intense smaak. Als je meer van melk houdt kan je ook een combinatie maken. Proef zeker eens met een lepeltje van de ganache of de smaak naar wens is.
- Verwarm de room niet te heet – De room mag warm zijn, maar niet kokend. Dit voorkomt dat de chocolade verbrandt en dan krijg je minuscule klontertjes.
- Laat de taart goed opstijven – Geduld is een schone zaak! Laat de ganache minstens 4 uur (of een hele nacht) opstijven in de koelkast voor de perfecte structuur.
- Gebruik bakpapier op de bodem – Wil je de taart serveren op een plateau en niet in rechtstreeks uit de vorm? Maak het jezelf dan gemakkelijk en bedek de bodem van de taartvorm met een bakpapiertje.
Chocoladetaart met frambozen bewaren
Deze makkelijke chocoladetaart kun je prima van tevoren maken.
- Bewaar de taart tot 3 dagen afgedekt in de koelkast.
- Wil je hem invriezen? Dat kan ook! Wikkel de taart goed in plasticfolie en bewaar hem tot 2 maanden in de vriezer. Laat hem een paar uur op kamertemperatuur komen voor het serveren. Let wel op! De frambozenconfituur en verse frambozen voeg je pas net voor serveren toe. Anders gaan deze hun structuur en smaak verliezen. Bovendien is het een stuk makkelijker om de taart in te vriezen en goed af te dekken zonder topping.
![Chocolade ganache taart](https://www.kokerellen.be/wp-content/uploads/2025/02/Chocolade-ganache-taart-5-kopie-800x1200.jpg)
Ingrediënten
Voor de bodem:
- * 200 g droge chocoladekoekjes ik nam NY style of chocolade ontbijtkoeken
- * 80 g boter
Voor de ganache:
- * 200 g pure chocolade
- * 250 ml slagroom
- * 15 g boter
- * 1 el honing
Topping:
- * 4 eetlepels frambozenconfituur
- * 100 g verse frambozen
Instructies voor deze chocolade ganache taart
Voor de bodem:
- Maal de droge chocoladekoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller. Smelt de boter en meng deze goed door de koekkruimels. Het deeg lijkt op nat zand.
- Druk het mengsel stevig aan in een taartvorm, neem ook de zijkanten mee. Ik druk de koekjesbodem stevig aan met de achterkant van een lepel. De zijkant vorm ik voornamelijk met mijn vingers. Zet de bodem in de koelkast terwijl we de vulling maken.
Voor de ganache:
- Hak de pure chocolade in kleine stukjes en doe, samen met de boter en honing, in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom in een pannetje tot net onder het kookpunt en giet deze over de gehakte chocolade. Laat het even staan (2-tal minuutjes) en roer dan met een garde tot een gladde ganache. Probeer het mengsel zeker niet luchtig te kloppen, dan komen er te veel luchtbelletjes in de vulling. Als de vulling nog warm aanvoelt, laat dan nog even indikken en afkoelen.
- Giet de ganache over de opgesteven koekjesbodem en laat de taart minstens vier uur opstijven in de koelkast, maar idealiter een nachtje.
- Verdeel de frambozenconfituur over de opgesteven ganache en strijk glad. Garneer de taart met verse frambozen en serveer meteen.
Aanpassingen voor deze chocolade ganache taart
Wil je wat variëren met dit recept? Hier zijn een paar leuke ideeën:
- Extra crunch: Voeg fijngehakte hazelnoten of amandelen toe aan de bodem.
- Andere fruitsoorten: Frambozen zijn heerlijk, maar aardbeien of kersen werken ook geweldig.
- Witte chocolade twist: Gebruik witte chocolade ganache voor een verrassende variatie, gebruik dan wel 50 milliliter minder room.
- Extra smeuïg: Voeg een scheutje Baileys of espresso toe aan de ganache voor extra diepgang.
Deze chocolade ganache taart met frambozen is de perfecte traktatie voor elke gelegenheid. Hij is romig, rijk van smaak en toch heerlijk fris door de frambozen. Of je nu een feestje organiseert of gewoon zin hebt in iets lekkers – deze makkelijke chocoladetaart stelt nooit teleur. Ga jij hem proberen? Laat het weten in de reacties! Liefs, Ellen X
Nog op zoek naar meer dessertjes voor op je kersttafel? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten. Op de chocolade recepten pagina vind je nog veel meer chocolaty goodness!
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
![Chocolade ganache taart 9](https://www.kokerellen.be/wp-content/uploads/2025/02/Chocolade-ganache-taart-9-800x1200.jpg)