Deze chocolade tiramisu zonder suiker s is pure nostalgie. Meestal maakte ik hem samen met mijn mama voor kerst, een familiefeest of gewoon wanneer we eens een decadent dessertje wilden eten. Gewone tiramisu move over. Sinds ik deze chocolade variant ontdekte, wil ik niets anders meer.
In het begin maakten we de chocolade tiramisu met lange vingers. Ik weet niet meer wie zijn idee het was om eens speculaas te proberen, maar daarmee was een nieuwe traditie geboren. En zo geschiedde een van mijn favoriete dessertjes of all time. Serveer de tiramisu in Ć©Ć©n grote schaal (ideaal voor grote groepen) of in mooie serveerglaasjes zoals deze cava coup’kes.
En er is weer een super toffe recept video bij voor dit recept voor chocolade tiramisu die ik maakte in samenwerking met zoetstoffen.eu. Ik gaf dan ook een suikervrije twist aan dit klassiek recept. Op zoek naar meer heerlijke zoete gerechtjes (zonder suiker)? Ik maakte ook al klassieke rijsttaart, amandelkoekjes en wentelteefjes met gekarameliseerde appeltjes.
Je maakt de chocolade tiramisu idealiter een dag op voorhand (twee dagen kan ook). Daarom is het een perfect dessertje voor met de feestdagen. De dag zelf heb je er geen werk meer mee. Je moet ze het alleen nog op tafel zetten. :)
Ingrediƫnten
- 300 g mascarpone
- 100 g room
- 40 g zoetstof op basis van tagatose traditioneel recept = 80 g suiker
- 80 g pure chocolade
- 3 eieren
- 100 g speculaas
- 150 ml koffie
Instructies
- Bereid koffie voor en laat afkoelen in een kommetje.
- Doe de room in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur uit zodra de room kookt.
- Breek de pure chocolade in stukjes en doe bij de room. Laat 2 minuten staan en roer goed door tot een egaal geheel. Chocolade kan je ook met de room in de microgolfoven laten smelten.
- Scheid het eiwit en eigeel van de eieren. Voeg dan Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n het eigeel bij de chocolade. Meng met een garde om een glad mengsel te krijgen.
- Doe de mascarpone in een kom met de zoetstof op basis van tagatose en mix goed. Voeg het chocolademengsel toe en schep alles goed om.
- Klop de eiwitten op tot stijve pieken en schep voorzichtig onder het mengsel om het luchtig te houden.
- Doop de speculaas in koffie en leg ze op de bodem van elk serveerglaasje.
- Schep hierop wat van het mascarponemengsel. Zet voor minimaal 4 uur in de koelkast.
- Werk af met geraspte chocolade of hagelslag.
Smakelijk!
Kan dit recept voor iemand met diabetes?
Jazeker!
Goedemorgen!
Voor hoeveel personen zijn deze ingrediƫnten aub?
Ik moet hem woensdag maken voor 8 personen ?
Dank je!
Groetjes
Hoi Steph,
Voor 6-8 personen! :)
Groetjes,
Ellen
Top, bedankt!!
Leuk gerechtje dat het midden houdt tussen tiramisu en chocolademousse Ć©n tof dat het suikervrij is gemaakt!
Hey Ellen,
is er eigenlijk een alternatief voor de koffie in tiramisu? Ik lust dat echt nergens in. In de klassieke versie doop ik de lange vingers rechtstreeks in amaretto, maar dat is dan wel een lekkere, maar niet meteen een kindvriendelijke versie ;) Vandaar dat ik dus op zoek ben naar andere mogelijkheden zodat het hele gezin kan meesmullen van hetzelfde dessert.
Groetjes
An
Hoi An,
Jazeker! Ik gebruik voor kindjes vaak melk. Ook echt lekker! Een alternatief zou chocomelk zijn, maar dan wordt het misschien net tĆ© veel chocolade? Als dat al kan natuurlijk… ;)
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen
Heerlijk als een van mijn favoriete foodies een gerechtje zonder suiker maakt!
Ik vraag me wel af: zou dit ook werken met Stevia?
Groetjes
Dag Barbara,
Volgens mij wel! Even goed kijken naar de verhoudingen (80g suiker omzetten naar XX g stevia). Door de chocolade zal de stevia niet doorsmaken.
Veel kookplezier!
Groetjes
Ellen