Vorige week organiseerde Fair Trade Belgiƫ een actie waarbij je een cake kon bakken om eerlijke voeding te promoten. Uiteraard steun ik met alle plezier zulke initiatieven, dus bakte ik ook een eigen variant met chocolade & banaan. Deze bleek zo lekker te zijn, dat ik hem jullie zeker niet wil onthouden.
Deze chocoladetaart is super zacht, luchtig & nog een beetje plakkerig tegelijkertijd. Een ideale combinatie als je het mij vraagt. De helft van de bananen worden geprakt en door het deeg gemengd. De andere helft gaat bovenop de cake. Ben je nu echt geen bananenfan? No worries, je kan deze cake ook prima maken door gewoon de bananen weg te laten.

Banaan & chocolade is Ʃcht een match made in heaven. Wie vindt dat ook? Denk maar aan banana split, de oefties van vroeger (haha wie kent die nog van de hoogdagen van de cinƩma?) en dus ook deze heerlijke chocoladetaart. Hij wordt gewoon in 1 kom gemaakt, alles wordt ondereen gezet en hij kan in de oven. Gemakkelijk, snel en een echte crowd pleaser.
Ingrediƫnten
- 4 rijpe bananen
- 200 g melk chocolade puur kan ook
- 30 g cacaopoeder
- 200 ml kokend water
- 50 ml neutrale olie
- 1 ei
- 125 g rietsuiker
- 130 g zelfrijzende bloem
- 1 tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Pel de bananen en doe twee bananen op een bordje en prak ze tot puree. Hou de anderen even apart.
- Breek de chocolade in stukjes en leg in een grote kom samen met het cacaopoeder. Giet het kokend water erover en laat even staan tot de chocolade gesmolten is en meng dan goed door. Voeg het ei & olie toe en meng goed.
- Voeg nu het rietsuiker, bloem, bakpoeder en de geprakte banaan toe. Meng tot een egale massa.
- Smeer je bakvorm in met wat olie zodat de cake gemakkelijk loskomt en giet het mengsel er in.
- Versier de bovenkant met gehalveerde stukjes banaan.
- Zet in de oven voor 55 minuten en laat volledig afkoelen.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertinspiratie? Geen probleem, Iāve got you! Op de dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Hallo,
Machtig recept. Ik heb coeliakie en diabetes en maakte het in een variante versie.
Zonder suiker, met pure chocolade (echte, 70% zonder zoetstoffen), en nam dan melk ipv water om de chocola op te lossen. Ook gebruikte ik glutenvrij meel 100 gr en 30 gr amandelmeel omdat ik uit ervaring weet dat glutenvrij meel erg droog wordt.
Het ei was ik vergeten en niet gemerkt.
Ik bakte er cupcakes van ongeveer 25 minuten in de oven. Ze hadden veel succen en heb het recept al gedeeld.
Geweldig! Fijn dat het gesmaakt heeft en dat je vervangingen zo goed werken!
Groetjes,
Ellen
Heerlijk recept. Net gemaakt om over 2 dagen mee te nemen naar werk. Maar kan ik het wel zo lang buiten de koelkast bewaren?
Hoi linda,
Sorry je reactie was me ontgaan! Ik ben heel erg blij dat het gesmaakt heeft. De cake kan zeker zo lang uit de koelkast, in een luchtdichte verpakking.
liefs, Ellen