Chocolade brownie cookies. Een hele mond vol, precies zoals deze chocolade koekjes. Deze koekjes zijn alles behalve luchtig, krokant en lichtverteerbaar. Wel zijn ze zacht, chewy, een overload aan chocolade en kunnen ze gemakkelijk een maaltijd vervangen. That’s the way we like it. ;) Deze chocoladekoekjes noem ik brownie koekjes omdat ze niet echt de textuur hebben van een koekje, maar meer dat van een fudgy brownie. Chocolade speelt uiteraard dan ook de hoofdrol in dit recept, veel anders komt er zelfs niet bij kijken!
Kies daarom voor een chocolade die je echt heel erg lekker vindt, want de smaak van je koekjes zal hier helemaal door bepaald worden.
Geniet van hemelse brownie cookies
Bij Kokerellen geloven we in het delen van overheerlijke recepten die eenvoudig te maken zijn. Onze brownie cookies zijn daar geen uitzondering op. Met de perfecte balans tussen een zachte brownie en de knapperigheid van een koekje, zullen deze traktaties je smaakpapillen verwennen met elke hap. En dat met maar 5 ingrediënten!
Dit recept voor brownie cookies is doordrenkt met rijke chocoladesmaken en bevatten weelderige stukjes chocolade die bij elke beet smelten. De combinatie van cacaopoeder en echte chocolade zorgt voor die intense, onweerstaanbare smaak die liefhebbers van chocolade niet kunnen weerstaan. Bovendien zorgen deze chocolade koekjes voor een verrukkelijke geur die je keuken zal vullen terwijl ze in de oven staan. Het beste aan deze brownie cookies is dat ze veelzijdig zijn.
Of je nu een snack voor onderweg nodig hebt, een traktatie voor een feestje wilt bereiden, of gewoon jezelf wilt verwennen, deze koekjes zijn altijd een hit. Serveer ze warm met een glas melk of koffie voor een ultiem genot of neem ze mee als perfecte toevoeging aan een picknick.
Ik heb hier alleen pure chocolade gebruikt, maar ik ben er 100% zeker van dat deze koekjes ook super lekker zouden zijn met stukjes witte of melkchocolade. En het zou er nog prachtig uit zien ook. Zo kan je deze chocolade koekjes helemaal aanpassen aan jouw eigen smaak.Zoals jullie wel weten en je ook wel kan zien, ben ik niet zo voor de perfect ronde afgewerkte koekjes. Ik hou meer van “rustiek”, haha! Of zo noem ik het toch wanneer ik het deeg gewoon met twee lepels verdeel over de bakplaat. Smaak komt eerst, maar ik vind het er zo toch ook wel heel erg leuk uitzien. En dan gelooft iedereen misschien dan eindelijk dat je ze toch zelf gemaakt hebt. ;)
Wil je nu toch de perfecte vorm? Neem dan een grote ronde serveerring en ga daarmee rond de koekjes als ze net uit de oven komen.
Chocolade brownie cookies: aanpassingen en bewaren
Wat betreft het bewaren van de brownie cookies, zijn de koekjes het allerlekkerst als ze luchtdicht worden bewaard in een koelkast of een luchtdichte container op kamertemperatuur. Hierdoor behouden ze hun versheid en smaak langer. Ik raad aan om de brownie cookies binnen 3-5 dagen te consumeren voor de beste kwaliteit, maar laten we eerlijk zijn, ze zijn zo verrukkelijk dat ze waarschijnlijk niet lang zullen blijven liggen!
Een aantal aanpassingen die je kan doen om deze koekjes allergie vriendelijk te maken:
- Gebruik lactosevrije chocolade en boter (plantaardige versies zijn makkelijk in de supermarkt verkrijgbaar) voor een variatie van deze brownie cookies zonder lactose.
- Gebruik een glutenvrije bloemmix die speciaal ontwikkeld is om te bakken als alternatief voor de zelfrijzende bloem. Eventueel kan amandelmeel ook als vervanger dienen. Gebruik dan 120 gram amandelmeel in plaats van de 85 gram zelfrijzende bloem om zo dicht mogelijk aan te leunen bij dezelfde structuur.
- Eieren in dit recept vervangen is niet evident. We hebben de binding nodig om de koekjes niet uit elkaar te laten vallen. Je kan eventueel proberen om een “lijnzaad-ei” of “chiazaad-ei” te gebruiken.
Ingrediënten
- 450 gram pure chocolade
- 50 gram boter
- 2 eieren
- 170 gram lichte bruine suiker
- 85 gram zelfrijzende bloem*
Hoe maak je deze brownie cookies
- Verwarm de oven voor op 170°C en leg een bakpapier op je bakplaat klaar.
- Doe 350 gram van de chocolade met de boter in een hittebestendige kom en zet ze voor korte intervallen van 15 seconden in de microgolf. Roer na elke beurt tot de chocolade helemaal gesmolten is. Let op dat de chocolade niet aanbrandt!
- Klop in een andere kom de eieren los met de suiker voor ongeveer 2 minuten.
- Doe er het chocolademengsel bij en zet goed onder elkaar.
- Doe er dan ook de bloem bij en spatel voorzichtig onder elkaar tot het net allemaal 1 deegje vormt.
- Hak de overige chocolade fijn en spatel de chocoladestukjes onder het deeg. Is het deeg wat te lopend, ze het dan voor een kwartiertje in de koelkast.
- Verdeel het deeg over de bakplaat met twee eetlepels en laat genoeg plaats tussen de koekjes. Ik bak er meestal 6 tegelijk.
- Bak de koekjes voor ongeveer 11 minuten in de oven. Als je scheurtjes ziet aan de bovenkant zijn ze klaar!
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertinspiratie? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Supergemakkelijk om te maken. We smulden ervan. Aanrader!
Supergemakkelijk om te maken. We smulden ervan. Aanrader!
Hoi Joyce,
Ga je GEEN spijt van krijgen! :)
Je kan ze zeker 4-5 dagen bewaren.
Liefs,
Ellen
Wauw, wil ik proberen. Hoe lang kan je de koekjes bewaren?
Super lekkere koekjes. Heel gemakkelijk te maken.