Ohjaa, deze citroencake schreeuwt zomer! Dus als de zon een dagje niet moest schijnen, maak dan deze cake en je zal je in de zevende hemel bevinden. And let’s step up our cake baking game, want de frosting zorgt er voor dat deze citroencake er niet alleen fantastisch mooi uit ziet (check ook even de eetbare bloemen, fun!), maar dit maakt het ook nog eens extra lekker.
Vroeger hield ik totaal niet van citrus en zeker niet in combinatie met zoetigheden, maar de laatste tijd ben ik helemaal verzot aan het worden op alles citrussy. Verwacht je dus binnenkort zeker aan nog wat extra receptjes. Deze citroencake is helemaal niet bitter, do not worry, maar wel super smaakvol met een heerlijk frisse toets van citroen.
Ondanks dat deze citroencake heel ingewikkeld lijkt, zou hij niet eenvoudiger kunnen zijn om te maken. Met 7 ingrediënten (inclusief topping) kan er dan ook helemaal niet veel mis lopen. Om de frisheid van de citroen nog extra kracht bij te zetten, voegde ik aan het beslag ook nog wat yoghurt toe. Dit geeft een éérlijk moist en sappig resultaat en je krijgt dus absoluut geen droge cake. Voeg wat blauwe bessen toe en het geheel is compleet.
Ingrediënten
- 180 g zelfrijzende bloem* + 1 extra el
- 100 g boter
- 200 g suiker
- 4 eieren
- 250 g volle yoghurt
- 2 citroenen
- 250 g blauwe bessen vers/diepvries
- 150 g bloemsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Beboter een cakeblik en leg eventueel een stukje bakpapier in de bodem om de cake gemakkelijk te kunnen verwijderen.
- Klop in een kom de boter samen met de suiker tot een luchtig mengsel (ongeveer 3 minuten.)
- Voeg dan één voor één de eieren toe.
- Meng er dan de yoghurt en de zeste van de citroenen**, & daarna het sap van 1 van de citroenen onder.
- Voeg nu de bloem toe en meng tot alle ingrediënten net gemixt zijn. Niet verder! Anders wordt de cake droog.
- Meng 1 el bloem onder de blauwe bessen en meng ze daarna onder het deeg met een spatel.
- Doe het deeg in de bakvorm en bak in het midden van de oven voor 1 uur of tot een tandenstoker droog uit de cake komt.
- Laat de cake op een rek volledig afkoelen!
- Maak je de topping voor deze cake (een aanrader), meng dan de bloemsuiker met het sap van de andere citroen en drizzle over de cake.
Smakelijk!
Op zoek naar nog heerlijke dessertjes? Je vindt er ze op de dessert-pagina!
Heel lekker, we hebben ervan genoten! Perfecte combinatie van zoet en zuur! Makkelijk te volgen recept!
Lekker fris en luchtige cake om eenvoudig en snel te maken. Een echte topper! En de topping is inderdaad een aanrader ?
Denk je dat die ook lekker zou zijn als je de citroen vervangt door een sinaasappel?
Hey Ellen, ik heb deze net gemaakt maar bij gebrek aan citroenen deze vervangen door limoenen en ooooh wat is hij lekker.
Om er nog langer van te genieten, ga ik hem net zoals Lotthe hiervoor in stukken snijden en invriezen.
Maar voor vandaag en morgen hou ik nog wel een paar sneetjes over. ?
Super lekkere cake! Lekker fris in de zomer en zelfs bij de koudere dagen is deze super lekker.
Ik had de cake in stukjes gesneden en een deel in de diepvries gestoken, je zou zeggen dat je verse cake had gemaakt. Dus super handig als je eens zin heb in een stukje cake, uit die diepvries halen en laten ontdooien op kamertemperatuur. En smullen maar!
Lekker fris en luchtige cake om eenvoudig en snel te maken. Een echte topper! En de topping is inderdaad een aanrader ?
Denk je dat die ook lekker zou zijn als je de citroen vervangt door een sinaasappel?