Ohjaa, deze citroencake schreeuwt zomer! Dus als de zon een dagje niet moest schijnen, maak dan deze cake en je zal je in de zevende hemel bevinden. And let’s step up our cake baking game, want de frosting zorgt er voor dat deze citroencake er niet alleen fantastisch mooi uit ziet (check ook even de eetbare bloemen, fun!), maar dit maakt het ook nog eens extra lekker.
Vroeger hield ik totaal niet van citrus en zeker niet in combinatie met zoetigheden, maar de laatste tijd ben ik helemaal verzot aan het worden op alles citrussy. Verwacht je dus binnenkort zeker aan nog wat extra receptjes. Deze citroencake is helemaal niet bitter, do not worry, maar wel super smaakvol met een heerlijk frisse toets van citroen.
Ondanks dat deze citroencake heel ingewikkeld lijkt, zou hij niet eenvoudiger kunnen zijn om te maken. Met 7 ingrediënten (inclusief topping) kan er dan ook helemaal niet veel mis lopen. Om de frisheid van de citroen nog extra kracht bij te zetten, voegde ik aan het beslag ook nog wat yoghurt toe. Dit geeft een éérlijk moist en sappig resultaat en je krijgt dus absoluut geen droge cake. Voeg wat blauwe bessen toe en het geheel is compleet.
Ingrediënten
- 180 g zelfrijzende bloem* + 1 extra el
- 100 g boter
- 200 g suiker
- 4 eieren
- 250 g volle yoghurt
- 2 citroenen
- 250 g blauwe bessen vers/diepvries
- 150 g bloemsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Beboter een cakeblik en leg eventueel een stukje bakpapier in de bodem om de cake gemakkelijk te kunnen verwijderen.
- Klop in een kom de boter samen met de suiker tot een luchtig mengsel (ongeveer 3 minuten.)
- Voeg dan één voor één de eieren toe.
- Meng er dan de yoghurt en de zeste van de citroenen**, & daarna het sap van 1 van de citroenen onder.
- Voeg nu de bloem toe en meng tot alle ingrediënten net gemixt zijn. Niet verder! Anders wordt de cake droog.
- Meng 1 el bloem onder de blauwe bessen en meng ze daarna onder het deeg met een spatel.
- Doe het deeg in de bakvorm en bak in het midden van de oven voor 1 uur of tot een tandenstoker droog uit de cake komt.
- Laat de cake op een rek volledig afkoelen!
- Maak je de topping voor deze cake (een aanrader), meng dan de bloemsuiker met het sap van de andere citroen en drizzle over de cake.
Smakelijk!
Op zoek naar nog heerlijke dessertjes? Je vindt er ze op de dessert-pagina!
Top receptje. Voor herhaling vatbaar!!
Hey hey, ik dacht alles goed te hebben gevolgd maar de cake wil niet bakken… zelfs na 1u30 (180°C) en nog 1u30 (150°C)… enig idee wat er is gebeurd? (de smaak is wel heel lekker :D)
Oei dat is vreemd! Daar is iets serieus mis gegaan! Ik krijg veel positieve reacties over de cake, dus het recept klopt in ieder geval wel.
Heb je de boter met de suiker goed luchtig geklopt? En dan de eieren ook?
Soms kan het ook dat je zelfrijzende bloem wat oud is (of als je bakpoeder gebruikt dat die niet meer goed is) waardoor de cake niet rijst. Maar echt niet gaar, dan vrees ik dat er iets met je oven is… Want ongeacht het recept zou ie wel gaar moeten worden. Hopelijk kan je het nog eens uittesten! Want hij is inderdaad erg lekker :)
Heel lekker, vooral als hij koud uit de koelkast komt. Een andere structuur dan gewone cake, maar zeer sappig.
Blij dat ie smaakte Marissa!
Ik heb deze gemaakt, maar bij mij deed het mij van structuur meer denken aan broodpudding dan aan cake, het was heel dens! Zou ik het dan te lang gemixt hebben? Heel lekker inderdaad met die frisse glazuur:)
Hi Marlies,
Dat is inderdaad raar! Wat je beschrijft doet me wel eerder denken aan dat je bakpoeder niet goed heeft gereageerd. Kan het zijn dat het een ouder pakje was? Soms verliest het zijn kracht na een tijdje. Ik ben blij dat het alsnog lekker was!
Liefs, Ellen
Ik ben sinds kort ook helemaal fan van het gebruiken van zeste van citroen en limoen! Ik maakte laatst een cake met limoenzeste en dat was ook heerlijk! Deze inclusief blauwe bessen ga ik snel een keer maken!
Zo lekker hé! :)