5 van 1 beoordeling

Confituurkoekjes

Vandaag nemen we het standaard vanillekoekje en we take it to the next level! Jaja, deze gevulde confituurkoekjes zijn een echte smaakbom en zullen bovendien bij iedereen in de smaak vallen. Succes verzekerd! Ohja, en vertelde ik al dat je er maar 5 ingrediƫnten voor nodig hebt? Score!

Op het internet vind je een eeeenorme hoeveelheid aan basisrecepten voor vanillekoekjes, van gemakkelijk naar moeilijk, van weinig naar veel ingredienten en van meteen afbakken tot uren in de koelkast. Ik begin al te puffen wanneer ik zulke dingen lees, dus ik dacht dat het wel eens tijd werd om met jullie mijn versie van het vanillekoekje te delen, maar dan nƩt iets anders. Door de toevoeging van wat vruchtenconfituur en (eventueel) een lekkere drizzle krijgt dit koekje heel wat meer sterallures.

IMG_7442 copy

Het maken van het beslag duurt amper een minuutje en de confituurkoekjes hoeven ook maar 20 minuten in de oven. De enige extra stap die we toevoegen is het maken van een holte voor de confituur in het midden van de baktijd, zodat deze nog heerlijk kan versmelten met onze vanillekoekjes. Dit idee is gebaseerd op een “thumbprint cookie” (of duimafdruk koekje) waarbij je met je duim een gaatje maakt in elk koekje voor een extra vulling. Best wat werk als je het mij vraagt, en ik vind het er op deze manier minstens even leuk uitzien!

Confituurkoekjes

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:25 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:10 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 1 beoordeling
48 koekjes

Ingrediƫnten

Voor het koekje:

  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 320 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract optioneel
  • enkele eetlepels vruchtenjam naar keuze

Voor de drizzle:

  • 50 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap of water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
  • Doe de boter (belangrijk dat deze op kamertemperatuur is, anders mengt hij niet goed!) samen met de suiker en vanille in een kom en mix met een garde of elektrische mixer voor ongeveer 2 minuten tot het geheel goed gemengd is en wat luchtiger is geworden.
  • Voeg de bloem toe en mix even goed door. Het deeg zal erg droog lijken, net nat zand.
  • Nu ga je verder met je handen. Probeer in een kom (of op een aanrecht kan ook) het deeg samen tot een deegbal te vormen. Dit lukt normaal vrij gemakkelijk.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke delen.
  • Herhaal nu telkens volgende stappen per deegbal:
  • Maak een lange platte worst van de deegbal van ongeveer 0.5 centimeter dik. Probeer overal ongeveer een gelijke breedte te behouden.
  • Bak voor 10 minuten in het midden van de oven.
  • Maak met een lepel of de steel van een houten lepel een imprint in het midden van de koek.
  • Vul de imprint met enkele eetlepels van de vruchtenjam.
  • Zet opnieuw 8-10 minuten in de oven tot licht goudbruin.*
  • Laat volledig afkoelen. Wees voorzichtig bij het verplaatsen want het deeg is zeer broos.
  • Voeg eventueel een drizzle toe door de suiker en citroensap te mengen in een kom en erover te "gieten" met een vork.
* Voor wat “deegachtige’ koekjes max 8 minuten, voor krokantere zeker 10! ** Vind je vier rollen wat veel? Vries dan het deeg dat je niet gebruikt in. Perfect voor een last minute koekenbak.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Smakelijk!

IMG_7432 copy

Nog goesting?

Dikke chocolade chip cookies
Geen categorie
01:25

Dikke chocolate chip cookies recept

gevulde koeken
Koekjes
00:50

Gezonde gevulde koeken

blondies
Koekjes
00:35

Blondies met amandel en frambozen (suikervrij)

citroenkoekjes
Dessert
00:50

Citroenkoekjes met lemon curd

zwarte bonen brownies
Dessert
00:40

Zwarte bonen brownies

pindakoekjes
Dessert
00:25

Pindakoekjes

amandelkoekjes
Koekjes
00:20

Amandelkoekjes

pindakaaskoekjes
Koekjes
00:35

Pindakaaskoekjes