Courgette cake. Awel, hier wil ik wel voor uit mijn bedje komen seh! Een heerlijk baksel dat niet alleen mijn keuken zalig doet ruiken, maar gelukkig ook mijn cravings voor iets zoets in de ochtend helemaal kan stillen. En om al maar meteen de belangrijkste vraag van vandaag te beantwoorden: proeft dit naar courgette? NEE. ;)
Courgette cake of zucchini bread in het Engels, is in Amerika razend populair maar kan eigenlijk gezien worden als dessert. Ik probeer er in dit recept een voedzamere variant van te maken, met veel courgette en zonder vetstof. Dankzij de courgette krijgt deze cake een heerlijk smeuĆÆge textuur en is die helemaal niet droog. Heerlijk met een laagje 100% pindakaas of wat versgemaakte chiaconfituur bijvoorbeeld.
Courgette cake bakken en eventuele aanpassingen
Voor deze courgette cake heb je gelukkig niet veel nodig. Misschien heb je alles zelfs al in huis. Ik rasp de courgette met de hand, squeeze er zoveel mogelijk vocht uit en laat even uitlekken. De truc om je courgette mooi te verdelen over je baksel (en zodat niet alles naar de bodem zakt), is om een klein beetje bloem rechtstreeks bij de courgette te doen. Zo krijgt die een klein jasje van bloem en blijft ie beter in het deeg ‘plakken’. Dit geldt trouwens ook voor wortels, maar evengoed voor appelstukjes, blauwe bessen, etc…
Dan gaat alles tezamen in Ć©Ć©n kom. Eerst de ‘natte’ ingrediĆ«nten, zoals de eitjes, suiker en de appelmoes. Ik gebruik ongezoete appelmoes. Heb jij enkel gesuikerde in huis? Dan kan je eventueel de hoeveelheid suiker in het recept verminderen. Ik probeerde dit recept zowel met kokosbloesemsuiker en met donker bruine suiker. Beide heerlijk, dus ik laat aan jou wat je verkiest! Wil je liever met zoetstof werken? Ga dan voor een zoetstof met 1:1 ratio (zoals bijvoorbeeld Zusto of bepaalde bakmixen). Zo blijf je zo dicht mogelijk bij dezelfde eindresultaat.
Vervolgens doe ik de bloem erbij en schep die voorzichtig om. Van zodra deze in het deeg verwerkt is, stop ik meteen met roeren omdat de gluten in de bloem anders te hard gaan werken en het deeg wat taai en droog maken. Hier kan je zowel kiezen voor een volkoren bloem als voor de klassieke tarwebloem. Voeg – als je geen zelfrijzende variant in huis hebt – wel zeker een theelepeltje bakpoeder toe.
Lekkere toevoegingen
Dit recept geeft je een goede basis voor een courgette cake, maar je kan uiteraard zelf met toevoegingen gaan experimenteren. Wat mij alvast lekker lijkt als aanvulling in dit broodje zijn:
- stukjes pure chocolade
- fijngehakte walnoten
- rozijnen
- lijnzaad of andere zaadjes
- Kleine stukjes appel
- kardamom
- …
Ik testte Ć©Ć©n keer een variant met vanille en Ć©Ć©n keer met kaneel, maar ik vond beide broodjes heel geslaagd. Je kan dus net kiezen wat je lekker vindt.
Courgette cake bewaren
Bewaar in de koelkast: Zo’n hele cake krijg je natuurlijk niet in Ć©Ć©n zitting op. Je kan de cake bewaren in de koelkast tot ongeveer 5 dagen. Wat ik meestal doe is nadenken hoeveel sneetjes we zeker opkrijgen en de rest vries ik in.
Invriezen: Ik snij de cake in plakken en vries ze dan per twee in. Wanneer je zin hebt in een voedzame homemade snack, uithalen en even laten ontdooien. Of steek ze in de broodrooster om ze terug wat op te warmen.
Ingrediƫnten
- 1 grote courgette
- 2 eieren
- 100 gram (kokosbloesem) bruine suiker*
- 1 theelepel kaneel/vanille
- 150 gram ongezoete appelmoes
- 250 gram zelfrijzende (volkoren)bloem + 1 eetlepel extra
Optionele toevoegingen
- gehakte walnoten, pure chocolade, rozijntjes, …
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Was de courgette en rasp deze met schil tot geraspte courgette. Dit mag met een redelijk groffe rasp. Knijp de courgette even uit boven de gootsteen om zoveel mogelijk van het vocht eruit te halen. Hou in een kommetje even apart. Voeg aan de courgette de extra eetlepel bloem bij en schep om zodat de bloem gelijkmatig verdeeld is.
- Neem een grote mengkom en doe er de eieren, appelmoes, suiker en kaneel of vanille bij. Meng goed met een garde tot een egaal mengsel.
- Voeg dan de bloem toe. Meng tot de bloem net opgenomen is in het mengsel en niet verder. Dan wordt de cake droog.
- Voeg nu de geraspte courgette toe en schep om tot de courgette gelijkmatig verdeeld is.
- Schep het deeg in een bakvorm die je lichtjes hebt ingeboterd en bestrooid hebt met bloem of gebruik bakpapier. Strijk de bovenkant glad en verdeel over de bovenkant eventueel nog wat extra bruine suiker voor een zoete crunch achteraf.
- bak in de oven voor 55-65 minuten (afhankelijk van je oven). Ik zou hem eerder iets langer er laten inzitten dan hem er te snel uithalen. Laat even afkoelen in de vorm en plaats de cake daarna voorzichtig op een koelrekje. Serveer lauw of koud.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer ontbijtrecepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Heerlijk!
Dankjewel!