5 van 6 beoordelingen

Snelle couscous met gegrilde groenten

Couscous met gegrilde groenten. Een perfect snel avondmaal of een koude lunch of the go! Deze couscous is multi-inzetbaar. Ik maakte dit gerecht voor een picknick in het bos. Alles smaakt toch net dat tikkeltje beter in de buitenlucht, vind je niet? Anyway, ik probeerde bij dit recept me weer aan het 5 euro budget te houden voor 4 personen.

En ik zeg het… deze porties zijn royaal! We hebben hier met 6 van gegeten (in combinatie met andere gerechtjes) en hadden nog 4 extra lunchporties over. Goed voor de portemonnee en minder kookwerk dankzij de overschotjes die minstens even goed smaken de dag nadien.

Couscous met gegrilde groenten, in 25 minuten op tafel

Ik hou van couscous, zowel de klassieke fijne variant als de dikkere parelcouscous. Zo snel en makkelijk om te bereiden en heerlijk koud of warm te serveren. Klassieke couscous maak ik als volgt klaar: ik doe de couscous in een grote schaal, samen met eventuele extra smaakmakers. Zo verkruimel ik meestal een bouillonblokje rechtstreeks voor bij de couscous. Dan zet ik de couscous net onder met kokend water, plaats een deksel of bord op de kom en laat de couscous 5 minuten wellen. Daarna fluff ik de couscous met een vork en hij is klaar om in je gerecht gebruikt te worden.

Voor deze couscous met gegrilde groenten gebruik ik verse courgette en aubergine die ik in de oven rooster, gecombineerd met gegrilde paprika uit een bokaal. De textuur en smaak van de paprika (deze wordt bewaard in azijn) geeft een frisse toets aan het gerecht. In combinatie met de knapperige kikkererwten, zoete rozijnen en frisse witte kaas is dat een sublieme smaakcombinatie als je het mij vraagt.

Warme couscous of als couscous salade

Deze salade smaakt heerlijk net wanneer hij samengesteld is, maar de restjes zijn ook geweldig koud. Hou je kaas apart, dan kan je de salade echt lang bewaren tot wel zeker drie dagen in de koelkast. Werk af met de witte kaas (of feta) en wat extra gehakte peterselie en je lunch kan meteen geserveerd worden. Deze couscous met gegrilde groenten werkt ook uitstekend als picknick gerecht of als bijgerecht voor de barbecue.

Ik bewaar mijn koude salades in bewaarpotten met deksels die je actief moet dichtklikken, zo kan je ze een stuk langer bewaren. Voeg naar smaak nog extra ingrediĆ«nten toe of ga voor een variant met vis of vlees. Uiteraard kan je ook andere groenten gebruiken per seizoen, denk aan broccoli, wortel, raapjes, bimi …

couscous met gegrilde groenten

  • Je kan de couscous met gegrilde groenten zowel warm als koud eten. De tweede dag is dit gerecht zelfs nog lekkerder!
  • Dit gerecht kan je uitstekend bewaren voor 3-4 dagen in de koelkast. Hou de kaas wel apart en werk af met verse kaas vlak voor serveren.
  • Ik zou niet aanraden om dit gerecht in te vriezen, de couscous smaakt niet hetzelfde na ontdooien.
  • Vervang de aubergine en courgette door andere seizoensgroenten naar keuze.
  • Wil je graag vlees of vis toevoegen? Kipblokjes of gehaktballetjes passen uitstekend, net zoals zalm, makreel of tonijn uit blik.

Couscous met gegrilde groenten

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:25 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 6 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

Voor de gegrilde groenten

  • 2 aubergines
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels currypoeder*

Voor de couscous

  • 200 gram couscous
  • 50 gram blanke rozijnen
  • 1 geroosterde paprika (uit bokaal) uitgelekt
  • 400 gram kikkererwten
  • 50 gram witte kaas/feta
  • 1 handvol verse peterselie

Instructies voor de couscous met gegrilde groenten

Voor de geroosterde groenten

  • Verwarm de oven voor op 220Ā°C. Snij de aubergines en courgette in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Verdeel ze over een bakplaat, verdeel er wat olie over en het currypoeder. Kruid af met peper en zout. Zet in de oven voor 20 minuten. Schep halverwege de groenten om.

Voor de couscous

  • Doe de couscous in een ruime kom. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg toe samen met de rozijnen en verkruimel het bouillonblokje erbij. Breng wat er aan de kook en giet het op de couscous tot alle ingrediĆ«nten net onder staan. Dek de kom af met een deksel of groot bord en laat de couscous minimaal 5 minuten wellen.
  • Verwijder het deksel en laat de couscous even ademen. Daarna kan je de couscous losmaken met een vork. Schep er de geroosterde groenten onder.
  • Snij de geroosterde paprika in reepjes, de peterselie grof en doe bij de couscous. Serveer warm of koud en werk af de witte kaas.
*Heb je nog een restje van ras el hanout, za’atar, komijnzaad, … dan kan je dit ook in dit recept als alternatief voor currypoeder gebruiken.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet met volle teugen van deze couscous met gegrilde groenten! 

Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan couscous recepten op Kokerellen.be voor meer snelle en toegankelijke culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.

Smakelijk! X Ellen

couscous met gegrilde groenten

Nog goesting?

dip met veenbessen
Hapjes
00:05

Romige dip met veenbessen, pecannoten en rozemarijn

Marokkaans stoofpotje
Hoofdgerecht
00:30

Marokkaans stoofpotje met zoete aardappel en kikkererwt...

croque met cheddar
Lunch
00:15

Croque met cheddar, pesto en gegrilde courgette

aardappel gratin met spruitjes
Hoofdgerecht
00:45

Gezondere aardappel gratin met spruitjes

bruschetta met brie en appel
Kerst
00:15

Bruschetta met brie, appel & honing

groentenbrood
Vegetarisch
00:45

Mediterraans groentenbrood

stoofpotje met krieltjes
Hoofdgerecht
00:25

Stoofpotje met krieltjes, aubergine en kikkererwten

salade met zoete aardappel
Salade
00:40

Salade met zoete aardappel, spruitjes en haloumi