Curry kip met groenten uit de oven, zet dit al maar direct op je ’te koken’ lijstje. Ik krijg nooit genoeg van curry, jullie ook? Zeker in combinatie met een heleboel groenten en wat kokosmelk kan je naar mijn mening niet mis doen. Normaal maak ik mijn curry steeds in mijn vertrouwde wok maar ik zag online dat je een heerlijke krokante curry kip kan maken in de oven! Dat moest ik uittesten.
Dat experiment slaagde met glans, want dit recept was het resultaat. Belangrijk dat je met volgende zaken rekening houdt voor het lekkerste resultaat:
- Neem een bakplaat met hoge zijden, zodat je achteraf makkelijk de kokosmelk kan toevoegen aan de bakplaat (minder afwas!)
- Voor de smaak raad ik aan om kippendijfilet te gebruiken. Ik kies voor beenloos en zonder vel. Zo kan je hen even gemakkelijk opeten als de standaard filet. Maar uiteraard ben je vrij om je eigen favoriet te nemen.
- Ben je zot van de Aziatische keuken? Ga dan voor kokosmelk aan het einde. Niet zo’n kokos fan? Dan kan je ook light room of een plantaardig alternatief gebruiken voor de nodige creaminess
- Kies voor groenten die je lekker vindt of nog in huis hebt. De combi die ik testte was: gele paprika, kerstomaatjes, courgette en een rood pepertje. Maar sowieso dat broccoli, bloemkool, aubergine, boontjes hier allemaal al heel lekker bij zouden zijn.
- Voor extra voedingswaarde gebruiken we bruine rijst. Meer vezels en voedingsstoffen en je zit er langer vol van. Ik vind de smaak alvast heerlijk, met wat meer diepgang.
personen
Ingrediƫnten
- 250 gram bruine rijst
- 4 kippendijfilets zonder of met vel
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 1 blik kokosmelk of light room
- minimaal 800 gram van je favoriete groenten ik nam 1 courgette, kerstomaatjes en 2 gele paprikas + 1 rood pepertje
Instructies
- Wrijf de kip in met de curry pasta. Doe dit gerust op voorhand en laat de kip met marinade rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Snij de groentes in hapklare stukken. Ik hou de paprika en het pepertje even apart omdat deze al meteen mee in de oven gaat. Kruid alle groentes alvast met peper, zout en meng er een klein scheutje olijfolie onder.
- Leg de kip op een ovenschaal, verdeel de paprika (en pepertje) rondom en zet in de oven voor 15-20 min.
- Doe ondertussen de rijst in een pot met kokend water en kook volgens de instructies op de verpakking.
- Voeg dan de courgette en gehalveerde kerstomaatjes toe en bak nog 10-15 minuten. De groentes moeten beetgaar zijn en de kip gebruind langs de buitenkant met wat donkere gekarameliseerde plekjes.
- Giet de kokosmelk bij in de bakplaat en zet nog zo'n twee minuten in de oven. Roer daarna de melk goed door met de groentes om een heerlijke saus te maken. Serveer met de rijst.
*Kipfilet is het ‘magerste’ vlees, maar heeft minder smaak en wordt sneller droog. Kippendij is iets vetter maar heeft veel meer smaak. Drumsticks hebben nog wat meer smaak maar zijn ook wat moeilijker te eten. Bak de kip zonder vel, dan haal je al heel wat vet weg.
Smakelijk!
Dit heeft ongelofelijk gesmaakt!