Hier zijn ze dan! Deze heerlijke vegan wafels kon je al een paar keer op Instagram voorbij zien komen en wat was de vraag groot om ze snel op de blog te delen. Dan doen we dat natuurlijk met veel plezier. Misschien iets om morgenvroeg op de menu te zetten voor je Valentijn? ;)
Deze wafels zijn de perfectie zelf! Ze zijn gezond (toch een heel pak gezonder dan traditionele wafels), waardoor je ze perfect als ontbijt kan eten met wat vers fruit. Maar, je kan ze ook gemakkelijk meenemen als snack wafels. Daar zijn ze namelijk ook zeer geschikt voor. Maak een hele lading en bewaar de overschotjes in zakjes in de diepvriezer en haal ze uit een paar uren voor je ze nodig hebt. Hou je van krokante wafels? Dan is mijn geheime truc om ze nog 1x in de broodrooster te doen voor je ze op eet. Dan worden ze super krokant en warm. HĆ©Ć©rlijk!
Ik gebruik voor dit recept een mengeling van havermout en gewone bloem omdat dit een perfecte textuur geeft voor de wafels met nog genoeg voedingsstoffen. Je kan zelf spelen met de hoeveelheden als je wil. Maar als je meer bloem gebruikt, dan gaan ze meer naar standaardwafels smaken. Dat laat ik aan jou over. :) Heb je even, laat het deegje dan 10 minuten staan. Dan zijn je wafels extra fluffy!
Ingrediƫnten
- 180 g zelfrijzende bloem*
- 80 g havermeel/havervlokken
- 80 g ahornsiroop
- 2 el olie
- 300 ml amandelmelk + 1tl azijn**
Instructies
- Doe de amandelmelk en azijn in een glas en laat staan terwijl je de rest van de ingrediƫnten klaarzet.
- Verwarm ondertussen je wafelijzer voor. Ik zette de mijne iets verder dan halfweg.
- Doe de bloem en de haver bij elkaar en mix goed door. Voeg een klein snuifje zout toe.
- Maak een kuiltje in de bloem en giet daarin de ahornsiroop, olie en melk. Meng goed door.
- Vergeet je wafelijzer niet in te oliĆ«n en doe dan het deeg in het wafelijzer. Bak voor zo’n 3 minuten of tot goudbruin.
- Serveer met je favoriete fruit. Ik maakte de snelste coulis aller tijden: blauwe bessen in een pannetje opwarmen met wat ahornsiroop.
- Notes
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer ontbijtrecepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Kan je het havermeel ook 1 op 1 vervangen door amandelmeel?
Hoi Steven,
Amandelmeel neemt normaal gezien veel meer vocht op, dus het lijkt me niet de ideale vervanger maar je zou het zeker kunnen proberen.
Ik heb ook een glutenvrij receptje voor wafels puur op basis van amandelmeel, misschien is dat dan meer iets voor jou? Je vindt het hier: https://www.kokerellen.be/ontbijt-wafels-met-amandelmeel/
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen
Mijn beslag plakt redelijk aan mijn ijzerā¦ heb je misschien een tip?
Groetjes
Hoi Annelyn,
Is het een ouder ijzer? Dan kan de anti-aanbak laag misschien wat vergaan zijn… Eventueel extra goed in boteren?
Laat de wafels ook zeker lang genoeg bakken. Dan komen ze normaal gezien mooi los.
Groetjes,
Ellen
Dag Ellen,
Zou je hier de ahornsiroop ook kunnen vervangen door kokosbloemsuiker?
Dankjewel!
Fijn weekend!
Hoi Marie!
Dat kan, maar dan gaat het deeg iets lopender zijn aangezien we suiker ipv vloeistof toevoegen. Ik zou misschien 1 of twee eetlepels extra melk toevoegen. :)
Groetjes,
Ellen
waar zit de azijn, vind het niet in het recept
Dag Lise,
Er staat in de eerste regel van de instructies dat je de melk met de azijn moet mengen. :)
Groetjes,
Ellen
Goede morgen ,
De wafels zien er super lekker uit :-)
Zou het ook met glutenvrij zelfrijzend bloem lukken denk je ?
Fijn weekend
Hoi Peggy,
Een goede glutenvrije mix moet volgens mij wel lukken! Voeg zeker wat extra bakpoeder toe. :)
Groetjes,
Ellen