Mijn éénpansgerechten al beu? Ik nog lang niet! Nu ik heb ontdekt hoe veel variatie er zit in de éénpansgerechten maak ik zelf bijna niets anders meer. Vandaag dus een éénpans-twist op een klassieker in elk Vlaams (is dit in Nederland ook populair?) gezin, rijst met kip en curry.
De traditionele versie van rijst met kip en curry is niet écht gezond, maar oh zo lekker! Dat wel! Ik wilde daarom het recept dan ook op twee manieren omvormen. Eerst en vooral wilde ik van 3 potten (1 voor de rijst, 1 voor de kip en 1 voor de currysaus), naar 1 pot gaan. Ik denk dat jullie me zullen beamen dat het spreekwoord less is more zeker van toepassing is als we het over de afwas hebben.
Ten tweede wilde ik het recept ook een gezonde make-over geven. Niet inboeten aan smaak, maar wel in calorieën als het even kan, maar vooral wat groenten toevoegen aan deze klassieker. Dus, in plaats van “préfab” currysaus, geven we ons finaal gerecht gewoon zelf een heerlijke curry smaak. Veel werk? Nee hoor! Minder werk dan een pot saus openkrijgen en in een pot gieten, geloof me!
Ik heb het in dit recept eenvoudig gehouden door enkel bouillon te gebruiken, ik mis in geen geval een échte saus. Denk je nu toch dat je dat cream-y gedeelte in dit gerechtje zo hard gaat missen? Doe dan een blikje kokosmelk bij het geheel om alles een extra romige toets te geven. Tot slot hou ik ontzettend van de combinatie van zoet en zout. Dus de volgende keer dat ik dit maak doe ik er zeker en vast nog wat ananas of mango bij ook! Het is maar een tip. ;)
Ingrediënten
- 250 gram rijst
- 500 gram kippendijfilet
- 4 rode paprika’s
- 250 gram erwten diepvries
- 3 eetlepel currykruiden
- 1 bouillonblokje
Instructies
- Snij de kippendijfilet en paprika’s in hapklare stukken.
- Zet een grote pot op het vuur en laat warm worden op middelhoog vuur.
- Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de stukjes kip in een tweetal minuten bruin rondom. Het is niet erg als ze vanbinnen nog niet helemaal gaar zijn.
- Voeg de currykruiden toe en bak 3 minuten mee tot de kruiden heerlijk gaan ruiken.
- Voeg dan de rijst toe en 500 ml water (afhankelijk van het type rijst iets meer of minder, hou het tijdens het koken een beetje in de gaten), samen met alle andere ingrediënten.
- Breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Vergeet niet om af en toe te roeren.
- Laat sudderen voor ongeveer 15-20 minuten tot de rijst gaar is en al het water verdampt is.
- Roer af en toe eens door de mengeling zodat er niets aan de bodem gaat kleven.
- Dien zo op of werk af met wat extra ananasblokjes of wat grof gehakte pindanoten.
Smakelijk!
Snij de kip in blokjes, bestrooi met een beetje kippenkruiden en bak ze aan in een pan of wok met 1el vetstof.
Een eenvoudige kip curry, snel gemaakt, dus zeer geschikt voor doordeweek. Je kunt in plaats van sperziebonen ook een frisse salade serveren.
Goede tip! :)