Dit eenpansgerecht met pasta is er eentje om U tegen te zeggen! Romig, kruidig, met smaakvolle stukjes zalm, boordevol prei en heerlijke beetgare pasta. Zalm en broccoli zijn een klassieke combinatie, maar zalm en prei hoeft daar heus niet voor onder te doen. Ik hou van prei omdat het zo’n dankbare groente is om mee te koken. Het werkt goed als basis voor een gerecht, maar ook als steringrediënt, het is goedkoop en het klaarmaken gaat vlot en snel.
Scoor altijd met je eenpansgerecht met pasta
Er zijn een heleboel redenen om je gerecht in slechts één pan te willen klaarmaken. Denk aan weinig afwas, de smaken die goed kunnen mengen en het gaat meestal erg snel. Ik heb ondertussen al een heleboel eenpansrecepten op de website staan, ik ken de kneepjes van het vak. Daarom som ik graag een aantal van mijn tips op voor een geslaagd eenpansgerecht:
- Gebruik een juiste pot/pan mét hoge zijden. Een vegetarisch eenpansgerecht met veel saus maak ik het liefst klaar in een pot met hoge zijden. Een gerecht met vis of vlees maak ik dan weer liever in een lagere pan met hoge zijden klaar. Zo heb je meer oppervlakte om je ingrediënten aan te bakken en grillen ze in plaats van dat ze stomen (als ze te veel op elkaar liggen). Een hogere rand aan je pan is cruciaal, want op het einde zal de pan goed vol zitten. Dankzij die hoge zijden kan je gemakkelijk met een houten lepel, schep of spatel alles onder elkaar zetten.
- Roer naar hartelust. Deze geldt specifiek voor recepten met pasta of rijst waar je geen lopend sausje hebt. Tijdens het koken verdampt de vloeistof en hierdoor kan de pasta of rijst aan de bodem beginnen kleven. Roer regelmatig zodat alle ingrediënten gelijktijdig garen, maar ook om plakken aan de bodem te voorkomen. Bij “sauzige” gerechtjes met aardappelen is dit minder nodig, vooral omdat we niet willen dat de aardappelen uit elkaar gaan vallen door het vele roeren.
- Begin altijd met het ingrediënt dat het langst moet garen en voeg dan steeds nieuwe ingrediënten toe. Zo hoef je ook niet alles al klaar te hebben staan voor je begint te koken. Bijvoorbeeld: snipper eerst een uitje en terwijl dat staat te bakken, kan jij je groenten snijden. Daarna voeg je deze toe om mee te bakken en kan jij je pasta afwegen, etc…
- Laat het gerecht niet overgaren. Alle ingrediënten koken samen en zijn dus erg warm. Draai het vuur tijdig uit bij pasta, rijst en aardappelen zodat ze niet te plat gekookt zijn. Zelfs met het vuur uit zal het gerecht nog een beetje verder garen. De saus zal dan ook verder indikken door het zetmeel dat de koolhydraten hebben afgegeven.
To verse zalm of to diepvrieszalm
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in mijn persoonlijk leven (en wanneer ik dus niet voor Kokerellen kook) vaak last minute beslissingen neem als het op maaltijden aankomt. Ik ben meer een ‘waar heb ik op dit moment zin in’-persoon. Zo gebeurt het vaak dat ik een gerecht wil maken met zalm, maar deze niet op tijd uit de diepvriezer haal. Daarom maakte ik dit eenpansgerecht met pasta met zalmfilet rechtstreeks uit de vriezer. Een aantal tips om niet te eindigen met kurkdroge zalm in je recept (belangrijk!):
- Dompel je zalm onder in koud water voor maximum 10 minuten. Recht uit de diepvriezer kan je hem nog niet snijden (gevaar voor je vingers!), maar na een paar minuutjes dobberen in het water wel ondanks dat de zalmfilet nog niet volledig ontdooid is.
- Snij de zalmfilet in grove stukken (groter dan dat je op de foto ziet) om er voor te zorgen dat de zalm niet over gaart. Wil je ze toch kleiner? Dan zou ik ze na het aanbakken in de pan eruit halen en de laatste 5 minuten van het koken opnieuw toevoegen.
- Wil je je zalm toch wat kleur geven? Gril dan op maximum vuur zodat de zalm niet helemaal opgewarmd wordt, maar enkel aan de buitenkant kleur krijgt.
Ingrediënten
- 4 zalmfilets bevroren of vers*
- 3 stengels prei
- 2 teentjes look
- 360 gram korte pasta ik gebruik penne
- 1 (vis)bouillonblokje
- 100 gram kruidenkaas
- verse bieslook
- 0,75 l kokend water
Instructies
- Dompel de zalmfilets in hun plastiek verpakking voor enkele minuten onder in koud water. Zo kan je de zalmfilets, ondanks dat ze bevroren zijn, in grove stukken snijden met een scherp mes.
- Was de prei en snij in fijne reepjes. Pel de look en pers fijn.
- Doe wat olie in een brede pan met hoge zijden en bak de zalmfilet op hoog vuur kort aan voor een beetje kleur. Draai het vuur lager en voeg dan de prei toe en look en laat twee minuutjes meebakken.
- Voeg dan de pasta toe, het kokend water en het bouillonblokje.
- Roer regelmatig en laat de pasta zachtjes pruttelen op middelhoog vuur tot zo goed als al het water is weg gekookt en de pasta beetgaar is.
- Roer de kruidenkaas onder de pasta en werk af met fijngesneden bieslook.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Eet smakelijk! X Ellen
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Nog op zoek naar meer hoofdgerechten? Geen probleem, I’ve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Heel lekker en snel klaar. Dit maak ik zeker nog eens klaar!
Gemakkelijk, snel én lekker.
Pure comfortfood: pasta, snel klaar én lekker! Dit gerechtje zal nog vaker op tafel komen :)
Heel lekker en gemakkelijk.
Een super lekkere combinatie, en heel snel en gemakkelijk te maken. Het viel in de smaak! Wordt zeker nog meer klaargemaakt. En superhandig dat de zalm niet ontdooid moet zijn. :)
Heel erg fijn dat te horen Jolien. Bedankt om de tijd te nemen om een reactie achter te laten.
Liefs,
Ellen