Een heerlijke romige pasta met witloof, dat had je nog niet in je repertoire of wel? Het is misschien een wat atypische manier om witloof klaar te maken maar ik zeg het je, dit is zoo lekker! Desondanks wint het witloof de laatste jaren niet echt aan populariteit, dat vind ik best wel spijtig.
Het is een enorm veelzijdige groente en compleet van eigen bodem. Je kan het rauw eten als bootje om heerlijke toppings in te vervoeren, als slaatje met allerlei kruiden en toevoegingen of warm. Roosteren, (roer)bakken, grillen of koken, met witloof kan het allemaal. Deze pasta met witloof is dan ook een bommetje vol smaak, met witloof in de hoofdrol.
Witloof in de kijker
Eerder deelde ik al eerder leuke weetjes over witloof en een heerlijk plaattaart recept dat al talrijke keren door jullie gemaakt werd. Leuk om te zien! Om de veelzijdigheid van deze Belgische trots te benadrukken maak ik dit keer voor jullie een romig pasta gerechtje klaar. In de vorm van mijn lievelingsmaaltijden, namelijk eenpansgerechten. Boordevol smaak, snel klaar en vooral veel minder afwas. Wie zegt daar nu nee tegen?! Met slechts een handvol ingrediënten heb je zo deze pasta met witloof op tafel staan.
- Eenpanspasta’s zijn het gemakkelijkst met korte pasta, dan heb je minder snel kans op kleven. Kies voor een pastasoort die je lekker vindt, volkoren is zeker een optie die goed vult.
- Ik kies voor (light)roomkaas met kruiden. Door één product te gebruiken krijg je meteen een bom aan smaak. Heb je gewone roomkaas in huis, kan je dat uiteraard ook gebruiken. Kruid dan zeker goed af met peper en zout.
- Ik hou niet van gehaktballetjes rollen, dus daarom snij ik kant-en-klare worstjes in stukken. Je kan ook voor gewoon gehakt gaan en het rul bakken of de worstjes heel laten.
- Een eenpanspasta serveer je best meteen na het klaarmaken, zo zijn de smaken en textuur optimaal!
Aanpassingen en bewaren van deze pasta met witloof
- Je kan deze pasta gemakkelijk lactosevrij maken door een lactosevrije roomkaas te gebruiken (bv. van Philadelphia).
- Maak deze pasta vegetarisch door de worst weg te laten. Je kan hem vervangen door een veggie alternatief, maar die zou ik apart bakken want die vallen sneller uit elkaar. Je kan ook bruine linzen als vervanger gebruiken of een linzen/kikkererwtenpasta om wat meer eiwitten binnen te krijgen.
- Look en ui kan je met gemak weglaten als je weinig tijd hebt, of deze niet goed verdraagt. Je kan uiteraard ook gaan voor de roomkaas natuur (of een andere smeuïge kaas naar keuze) als je geen fan bent van kruidenkaas.
Bewaar de restjes van deze pasta na het eten in de koelkast in goed afgesloten bewaarpot. Je kan het recept tot twee dagen erna nog opwarmen. Doe dit op het vuur en voeg eventueel een scheutje melk of room toe om de pasta terug goed romig te maken of warm op in de microgolf.
Variaties voor deze pasta met witloof
Dit romige pasta recept met witloof biedt talloze mogelijkheden voor aanpassingen, afhankelijk van je smaakvoorkeuren en voedingsbehoeften. Als je op zoek bent naar een lichtere versie, kun je kiezen voor magere roomkaas of zelfs Griekse yoghurt als alternatief. Voor een extra kick van smaak kun je overwegen om wat geraspte Parmezaanse kaas toe te voegen aan de saus. Voor liefhebbers van pittigheid zou een snufje rode peper vlokken een verrukkelijke toevoeging zijn. Experimenteer gerust met verschillende kruiden en specerijen om het gerecht aan te passen aan jouw persoonlijke smaak.
Tips voor het Serveren
Wanneer je dit heerlijke pasta recept met witloof serveert, overweeg dan om het te garneren met verse kruiden zoals verse bieslook of peterselie voor een extra frisse smaak. Een scheutje olijfolie over de pasta vlak voor het serveren kan ook de smaken verrijken. Voor degenen die van een extra crunch houden, zou een handje geroosterde pijnboompitten of gehakte noten een smaakvolle textuur toevoegen aan dit verrukkelijke pasta gerecht met witloof.
Meer recepten met witloof
Kan je maar geen genoeg krijgen van witloof? Het is een fantastische en budgetvriendelijke groente die in de winter in topseizoen is. Hier nog een paar heerlijke receptjes die je kan uitproberen:
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 van je favoriete worstjes
- 360 g (volkoren) korte pasta
- 4 stronken BelOrta witloof
- 150 g babyspinazie
- 100 g light roomkaas (met kruiden)
- Een handjevol verse bieslook of peterselie optioneel
Instructies
- Pel de ui en knoflook. Snij beide fijn.
- Was het witloof. Snij de onderkant eraf en snij dan in de lengte door vieren. Snij in grove stukken.
- Snij de worstjes in hapklare stukken.
- Zet een pot met dikke bodem op het vuur en voeg wat olijfolie toe.
- Bak de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden mee.
- Voeg dan de stukjes worst toe en bak op hoog vuur rondom bruin. De worst hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
- Voeg het witlof toe en roerbak mee op hoog vuur voor 1 minuut.
- Draai het vuur laag. Voeg dan de pasta toe samen met 1000ml kokend water. Breng aan de kook en roer regelmatig zodat de pasta niet gaat kleven.
- Roer tot de pasta gaar is en bijna al het water heeft opgenomen.
- Draai het vuur uit. Voeg de spinazie en de roomkaas toe en roer goed om tot de kruidenkaas gesmolten is en de spinazie slinkt.
- Kruid de pasta naar smaak met peper en zout. Snij de verse kruiden fijn en verdeel over de pasta vlak voor serveren.
Geniet van dit pasta met witloof recept!
Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan plantaardige recepten op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avondrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Was super lekker ?
Mijn kids die liever geen witloof eten smulden hier ook van ?
En een gemakkelijk receptje is heel graag meegenomen!!
Da’s nog het grootste compliment :)
Ik had hele kleine witloof gebruikt en zou er de volgende x watmeer in doen
Kids eten geen witloof, maar wel met dit gerechtje. Deed er overschotje geraspte worteltjes bij en zo helemaal kidsproof. Dankjewel Ellen voor de inspiratie x
Gemakkelijk en superlekker!! Heb er op het einde nog een overschotje bloemkoolrijst bij gedaan & dat ging goed!
Ik vind het een beetje jammer van het potje roomkaas. Ik maak liever de sauzen zelf zodat ik perfect weet wat erin zit.
Hoi Katrien,
Bij Kokerellen staat kookgemak en snel veel smaak creëren bovenaan, maar zoals je in de tips kan lezen kan je uiteraard – als je dat wenst – ook een naturel roomkaas gebruiken of een andere smeuïge kaas naar keuze.
Veel groetjes,
Ellen