And… we’re back! :) Ik ben terug in het land, terug aan het werk en dus ook terug aan het kokerellen. Van de zonnige zon in het zuiden van Frankrijk, naar de hier ook zonnige keuken en bureau. Dus eigenlijk kan ik niet klagen. Al helemaal niet omdat er weer een heleboel toffe en lekkere werkopdrachten op de planning staan. Maar daar komen jullie natuurlijk niet voor. Jullie komen voor het recept van deze overheerlijke – en mag ik toch wel zeggen showstopping – feestelijke citroencake met frambozen.
Ik maakte deze citroencake met frambozen ondertussen al 4 keer, dus ik kan met zekerheid zeggen dat dit een toprecept is. Ik haalde mijn inspiratie uit het boek Sweet van Ottholengi (een dikke aanrader als je van bakken houdt!) en transformeerde zijn cupcakes om tot deze heerlijke Ć©n prachtige taart/cake.
Als er echter iets belangrijk is voor mij als het op bakken aankomt, dan is het dat het recept gemakkelijk is! Geen talloze ingrediƫnten afwegen, moeilijke handbewegingen om toch maar die perfecte vorm te krijgen, geen uitsteekvormpjes en weet ik veel nog allemaal. De topping voor deze citroencake met frambozen bestaat slechts uit twee ingrediƫnten, namelijk mascarpone en lemon curd (zelfgemaakt of uit de winkel).
Deze citroencake heeft het gelukkig allemaal. Ze is makkelijk klaar te maken, heeft qua decoratie bijna niets nodig en is ook nog eens gemakkelijk te snijden. Want zeg nu zelf, zo’n stukje taart ga je niet aan je voorbij laten gaan! :) Maak de taart en de topping een dag voor serveren klaar, dan moet je de dag zelf enkel nog de afwerking doen. Gemakkelijk! En overschotjes (als die er al zijn) blijven echt nog een paar dagen lekker. Yum!
Ingrediƫnten
Voor de cake
- 125g boter op kamertemperatuur
- 225g witte suiker
- rasp van 2 citroenen
- 3 eieren
- 125 g zure room
- 160 g zelfrijzende bloem
Voor de topping:
- 200g frambozen
- 250 g mascarpone
- 250 g lemon curd
Instructies
Voor de cake
- Als je de lemon curd vers maakt, volg dan eerst de instructies van dat recept (zie hierboven).
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Doe de boter samen met de suiker en de citroenrasp in een kom en meng voor 2-3 minuten tot een egaal en luchtig mengsel (het zal wat witter worden) met een elektrische mixer.
- Doe dan ƩƩn voor ƩƩn de eieren erbij. Daarna de zure room. Klop net voldoende tot alle ingrediƫnten opgenomen zijn.
- Doe dan de bloem erbij en mix een minuutje op hoge snelheid. Vergeet zeker de rand niet af te schrapen met een pannenlikker.
- Doe het deeg in een springvorm (ik nam diameter 16cm) die je insmeert met boter en daarna met bloem. Zet de cake in de oven voor 30-40 minuten. Prik in het midden van de cake na 30 minuten om te kijken of er nog vochtig deeg aan hangt.
Voor de topping
Laat de cake afkoelen en maak ondertussen de topping. Die kan je in de koelkast bewaren tot je klaar bent om ze te gebruiken.
- Doe de lemon curd en mascarpone samen in een kom en mix voor 1 tot 2 minuten op hoge snelheid tot een egaal mengsel.
- Snij de cake doormidden en bestrijk royaal met de topping.
- Leg het bovenste stuk op de topping en doe daar nog wat van het mengsel bovenop. Werk af met de frambozen.
Smakelijk!
Hou jij ook zo van citroendesserts? Probeer dan ook zeker deze citroenkoeken of limoen cheesecake. Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, Iāve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Super,super lekker
Wat een heerlijk frisse taart is dit! Wij genoten er ontzettend van. Dit taartje toveren we ongetwijfeld nog vaker op tafel.