Gebakken appels. Koude ochtenden, donkere dagen en niet veel leuks aan de hand. Ik denk dat iedereen het ondertussen stilletjes ‘gehad’ heeft. Ik ook hoor. Ik probeer daarom extra in te zetten om actief stil te staan bij kleine gelukjes. En dit recept is eigenlijk wel een klein gelukje. Want naast een heerlijk ontbijt of dessertje (vanille-ijs never hurt nobody), ruikt je huis gewoon de rest van de dag naar appeltaart. Ik bedoel, het leven kan slechter hĆ©.
Deze gebakken appels hebben hun tijd nodig in de oven, maar daarbuiten heb je ze in een paar minuten ready to go. Ik begin met het door midden snijden van mijn appels en verwijder daarna het klokhuis. Ik doe dat het liefst met een lepeltje met scherpe rand, zoals een meloenboor als je dat moest hebben. Uiteraard werkt een gewone koffielepel ook prima, dan moet je gewoon iets meer kracht zetten. Ik neem niet veel van het vruchtvlees mee want ik hou van appel! Wil je meer topping? Dan kan je de holte altijd iets groter maken en de vulling verdubbelen.
Over de vulling/topping gesproken: dit is zo lekker! Helemaal niet overdreven zoet, wel kruidig, knapperig en super smaakvol. Het enige wat je hoeft te doen is havervlokken (ik neem grove), neutrale olie (ik nam lijnzaad, maar gesmolten kokosolie kan ook), een klein beetje ahornsiroop en een gezonde snuif kaneel en meng dat tot een geheel. Verdeel de topping over je appels en de oven doet de rest!
Deze gebakken appels bewaren/maken voor later
De appels moeten wel 35-45 minuten in de oven, afhankelijk van hun grootte. Niet iedereen heeft die tijd op overschot ’s morgens voor het werk, dat begrijp ik ook wel. Je kan dit op verschillende manieren oplossen:
- Maak de gebakken appels al klaar voor de oven de avond op voorhand. Smeer alleen de gesneden kant van de appel een beetje in met wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan. Leg er de topping op en zet de appels al klaar in je ovenschaal. Zo hoef je in de ochtend enkel nog de oven aan te zetten.
- Nog te veel tijd kwijt? Maak de appels dan al klaar op voorhand! Zo kan je ze al roosteren en in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren. Steek ze een minuutje of twee in de microgolf voor je ze gaat serveren en breakfast is served.
Ik eet deze appels het liefst met een grote lepel yoghurt. Ik hou van het frisse en zure van de yoghurt met de zoete appels. Werk eventueel af met een drizzle ahornsiroop of honing en wat gehakte nootjes. Het beste aan dit receptje? De sappen die uit de appels vrijkomen en aan de ovenschaal blijven kleven. Zo zoet, zo lekker! Vergeet dus zeker de schaal niet leeg te lepelen.
Ingrediƫnten
- 3 appels ik nam jonagold
- 50 gram grove havermout vlokken
- 1 eetlepel ahornsiroop*
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 theelepel kaneel
Instructies
- Verwarm de oven vooor op 180Ā°C.
- Snij de appels doormidden. Verwijder het klokhuis in alle helften.
- Meng in een kom de overige ingrediƫnten tot ze goed gemixt zijn.
- Leg de appels in een ovenschaal met de gesneden kant naar boven. Verdeel daar de havervlokken mix over en zet in de oven voor 35-45 minuten afhankelijk van de grootte van je appel.
- Serveer met yoghurt of met een bolletje ijs als dessert.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer ontbijtrecepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Dit receptje heb ik twee weken geleden ontdekt en sindsdien is het mijn go-to ontbijt van de winter geworden!
Zo gemakkelijk en superlekker.
Bedankt Lena voor je berichtje!
Heel fijn om te horen dat het smaakte.
Groetjes,
Ellen
Super lekker ontbijt. Heel je keuken wordt ook direct gevuld met de zalige geur van appels. Zeker een aanrader!
Wij aten het als vieruurtje na een ijskoude wandeling. Overheerlijk ?
Super lekker en de geur in huis mmmhh!
Eenvoudig om te maken & echt super lekker! ?
Bedankt Ellen!