De zomervakantie mag dan wel officieel voorbij zijn, wij laten het alvast niet aan ons hart komen. Er staan nog zonnige dagen op de planning, dus ga ik er alvast gebruik van maken om deze dagen boordevol te steken met lieve vrienden, familie en natuurlijk ook lekker eten. ;) Nu we weer etentjes Ć volontĆ© mogen geven, breid ik graag mijn eigen repertoire uit van lekkere hapjes, en ik denk dat jullie dit gerechtje voor gegratineerde mosselen zeker en vast ook gaan kunnen smaken.
Bru, het parelende water, daagt me jaarlijks uit om aan de slag te gaan met lokale Belgische producten die perfect passen in hun ‘Eet lokaal. Drink Lokaal’ campagne. Dat geeft me meteen een duwtje in de rug om zelf op zoek te gaan naar ingrediĆ«nten van bij ons, maar waar ik zelf nog niet vaak mee heb gekookt. Zo maakte ik voor de eerste keer zelf garnaalkroketten. Maar ook mosselen is daar zeker bij. Ik denk dat ik zo’n 1x per jaar zelf mosselen klaarmaak, maar nu ik dit gerechtje uitgewerkt heb kan daar wel eens verandering in komen. Veel mensen houden ook van mosselen, maar niet “zo’n hele bak”. Dan is dit aperitiefje voor gegratineerde mosselen ideaal.
Zoals je in de ingrediƫntenlijst kan zien, heb je maar een handvol zaken nodig voor dit recept. Al bij al kost het je nog geen half uur om de mosselen gegratineerd op tafel te zetten. Wil je al een aantal zaken voorbereiden? Dat kan! Ik denk aan:
- Het maken van de boter/olijfolie infusie. Snij je sjalot en look al fijn en bak ze volgens de instructies in de olijfolie of boter. Laat afkoelen en bewaar apart tot je klaar bent om de mosselen te gratineren.
- De mosselen kan je op voorhand al wassen en schoonmaken. Je kan ze zelfs al eerder op de dag stomen. Plaats ze na het afkoelen Ć©n uitlekken wel meteen in de koelkast en hou ze in een luchtdichte verpakking.
- Er gaat niets boven vers geraspte kaas. Hou je blok kaas altijd goed fris, zo rasp je hem het gemakkelijkst. Ook dit kan je al op voorhand doen.
- Wil je het recept nog wat specialer maken? Giet dan een scheutje witte wijn in je pan tijdens dat de mosselen stomen.
Ingrediƫnten
- 500 gram mosselen
- 1 sjalotje
- 1 teentje look
- 30 gram boter/olijfolie
- 100 gram Oud Brugse kaas, geraspt
- verse peterselie
Instructies
- Spoel de mosselen goed af en verwijder al het vuil. Gebruik enkel diegene die dicht zijn of sluiten als je er op tikt met een mesje.
- Laat ze uitlekken en doe ze in een pot. Zet op het vuur, plaats het deksel op de pot en laat stomen voor zo'n 3-5 minuten tot alle mosselen mooi open zijn. Laat de mosselen uitlekken.
- Snij ondertussen de look en het sjalotje zo fijn mogelijk.
- Smelt de boter of de olijfolie in een pannetje en voeg de look en sjalot toe. Bak zo'n 3- minuten mee tot de sjalot glazig is. Kruid met peper en zout. Draai dan het vuur uit.
- Haal de bovenste schelp van de mosselen en schik ze in een ovenvaste schaal. Verdeel er de kruidige boter/olijfolie over en verdeel daarbovenop de gemalen Oud Brugse kaas.
- Plaats in de oven onder de grill voor zo'n 4-6 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
- Serveer meteen en werk af met wat fijngehakte peterselie.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer aperitief recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.