Gevulde pompoen met parelcouscous. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder – of zelfs geen – vlees meer te eten. In plaats daarvan winnen groenten dan weer aan populariteit! Daar kan ik als healthy foodie alleen maar blij om worden. Hoewel ik het niet nodig vind om vlees compleet uit je levensstijl te schrappen, is bewust nadenken Ć©n kopen wel een noodzaak.
Om al die veggie lovers ook in de watten te leggen met Kerst, kies ik voor dit heerlijke gerecht van gevulde pompoen met parelcouscous. Niet alleen ontzettend feestelijk en lekker, maar ook een volwaardig alternatief voor een vleesgerecht. Ik ben er zeker van dat de carnivoren aan tafel hier ook met veel plezier van zullen smikkelen.
De pompoen
Je vindt verschillende pompoenen in de supermarkt, maar naar mijn bescheiden mening is de butternut de allƩrlekkerste. Een bom van smaak met een fijne textuur die perfect geroosterd kan worden. Bovendien heeft hij weinig pitjes. Lekker gemakkelijk om proper te maken dus. Wil je liever een klassieke ronde pompoen gebruiken, ga uiteraard je gang! ;)
Ik rooster de pompoen eerst in de oven en vul hem nadien met de warme parelcouscous. Besmeer hem met een beetje olie, wat peper en zout en wat fijne takjes verse tijm. Meer heeft ie niet nodig!
De salade
Ik ken parelcouscous nog niet zo heel lang, ik had er 5 jaar geleden nog niet eens van gehoord. Gelukkig kan je het nu overal vinden, want het is zo lekker! Deze couscous variant heeft grotere balletjes. Een heel fijne textuur om te eten en om mee te koken.
Als smaakcombi voor de gevulde pompoen koos ik voor een kerstige klassieker van pecannoten, gedroogde veenbessen en een gebakken appeltje. Zo hebben we alle types textuur en smaken in Ć©Ć©n salade. Dat maakt het des te interessanter.
Hou je niet van pecannoten? Geen nood! Vervang ze gerust door geroosterde amandelschilfers of fijngehakte hazelnoten. De cranberries kan je eventueel vervangen door rozijnen of zelfs fijngesneden gedroogde pruim.
Ik voeg ook nog een bladgroente bij dit recept, spinazie of boerenkool. Aan jou de keuze! Spinazie is een veilige optie want dat lust iedereen. Maar zijn er fans van boerenkool bij, dan kan je ze daar vast heel blij mee maken.
Ingrediƫnten
- 2 kleine butternut pompoenen
- een paar takjes verse tijm
- 225 g parelcouscous
- 1 bouillonblokje
- 1 appel
- 30 gram pecannoten
- 50 g gedroogde veenbessen
- 100 gram boerenkool/spinazie
Instructies
Voor de butternut
- Verwarm de oven op 200Ā°C.
- Snij de pompoen in de lengte doormidden. Verwijder met een lepel de pitjes uit het onderste gedeelte van de butternut. Hol de pompoen eventueel nog wat verder uit als je er meer vulling in wil steken. Dit kan ook na het bakken.
- Leg de butternut met de gesneden kant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk de bovenkant met een beetje olijfolie. Kruid af met peper en zout en verdeel er wat van de verse tijm over.
- Leg de bakplaat met de pompoenhelften in de oven voor 15-20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Test ze met een mesje door er even in te prikken (bovenste gedeelte).
Voor de parelcouscous
- Breng water aan de kook en voeg de parelcouscous toe samen met het bouillonblokje. Kook volgens de instructies gaar. Giet af en haal uit het kookzakje indien nodig.
- Snij terwijl de couscous kookt een appeltje in fijne blokjes. Hak de verse spinazie in grove stukken. Gebruik je boerenkool? Ga dan voor zo fijn mogelijk!
- Neem een grote pan en bak het de appelstukjes in een beetje olijfolie goudbruin. Crumble de noten met je handen bij in de pan en bak ook de cranberries en de spinazie of boerenkool mee voor zo'n 2-3 minuten. Heb je nog wat tijm over, doe die er dan ook bij.
- Haal van het vuur en voeg bij de parelcouscous en schep goed om. Kruid af met peper en zout.
Smakelijk!
Nog op zoek naar andere recepten? Hier vind je het overzicht van de jaarlijkse kerstmenu boordevol inspiratie!
Zalig en makkelijk recept!
Zalig recept! Komt hier tijdens de wintermaanden geregeld op tafel!