De tijd voor comfort food is weer volop aangebroken. Heerlijk vind ik het om van die (letterlijk) hartverwarmende gerechten klaar te maken. Deze gevulde zoete aardappel hoort daar zeker en vast bij. Ik ben dol op zoete aardappel. Ik durf bijna zeggen dat het in mijn top 3 staat van meest favoriete groenten aller tijde (na pompoen en courgette). Dus elk gerecht met deze oranje topper doet mijn hart al wat sneller slaan. Maar als het dan nog een gezond en lekker gerechtje is ben ik helemaal verkocht. De vulling bestaat uit quinoa (hieronder wat meer info!), geroosterde aubergine en pijnboompitjes, stukjes dadel, verse peterselie en een dressing van tahini (gemalen sesampasta). De combinatie van smaken doet wat Midden-Oosters aan, I love it! Zeker omdat er iets krokants, iets zachts, iets pittig en iets zoets tussenzit. Ik ben er zeker van dat jullie dit gerechtje ook gaan smaken.
Voor deze gevulde zoete aardappel gebruikte ik quinoa. Heb jij het al eens klaargemaakt? Quinoa (je spreekt het trouwens uit als “kien-wa”) was een aantal jaren geleden een Ć©chte hype. Overal vond je het op de kaart, kon je het in de winkel kopen en werd het gepromoot als de gezondste variant van bijvoorbeeld rijst en pasta. Ongelijk hadden ze zeker niet.
Quinoa is in tegenstelling tot de voorgenoemde geen graan maar een zaad. Dit wil zeggen dat het van nature glutenvrij is en het bevat bijgevolg heel wat extra vitaminen, mineralen en eiwitten. Perfect dus als je veel plantaardig of vegetarisch eet. Jammerlijk was quinoa toen snel overbevraagd en werd het enkel geĆÆmporteerd uit Zuid-Amerika. Nu, enkele jaren later, zijn er gelukkig een heleboel Europese (zelfs Nederlandse) boeren die ook quinoa telen, dus je kan nu in de winkel lokale quinoa vinden. Goed voor het milieu, de boeren en voor onze gezondheid! Ik ben fan!
Ingrediƫnten
- 4 middelgrote zoete aardappelen
- 200 g quinoa
- 2 aubergines
- 12 dadels ontpit
- 30 g pijnboompitten
- een handjevol peterselie
- 3 el tahini
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C. Was de zoete aardappelen en verpak ze individueel in aluminiumfolie. Leg ze onderin de oven voor 1 uur.
- Snij ondertussen de aubergine in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en verdeel op een bakplaat. Doe er wat olie bij en kruid met peper en zout. Zet in de oven voor 20-25 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn.
- Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking en giet af.
- Snij de dadels in kleine stukjes, hak de peterselie fijn en rooster de pijnboompitten in een droge pan lichtbruin. Doe samen met de quinoa in een kom en roer alles goed door.
- Haal de aardappelen uit de oven en laat enkele minuten afkoelen zodat ze gemakkelijker zijn om vast te nemen.
- Meng de tahini met een paar eetlepels water in een kommetje tot een lopende dressing.
- Snij de zoete aarappels doormidden en vul royaal op met het quinoa mengsel. Werk elke aardappel af met wat van de tahinidressing.
Smakelijk!
OVER-HEERLIJK!