Deze koekjes moeten toch wel één van de lekkerste healthy cookies zijn die ik ooit gemaakt heb. Als jullie mij (en voornamelijk Het Lief) een beetje kennen, dan weten jullie dat Nutella voor ons altijd een guilty pleasure geweest is. Maar helaas is dit nu eenmaal niet zo gezond, dus meestal halen we het bewust niet in huis (late night cravings, je kent het vast wel). Van deze koekjes kan je echter eindeloos en zonder schuldgevoel genieten. Lactosevrij, vrij van geraffineerde suiker en mits een kleine aanpassing ook perfect glutenvrij. En toch kei lekker?! Ja het kan!
Ik ontving ooit in een perspakket een pakje met hazelnootmeel (aka fijngemalen hazelnoten) en ik had niet meteen een idee wat ik er mee wou doen dus verdween dit pak meel langzamerhand dieper in mijn kast. Een tijdje terug kwam het echter terug boven drijven en ik kon niets anders dan bij hazelnoten meteen aan Nutella denken. Het idee voor een gezondere Nutella cookie was dus geboren.
Om het geheel af te maken had ik niet veel extra’s nodig. Een beetje gesmolten kokosolie om een knapperig koekje te krijgen, wat agavesiroop om er een zoet koekje van te maken en ik deed er een klein beetje bloem bij voor de structuur. Je kan dit prima weglaten wil je 100% glutenvrije koekjes maken. Uiteraard mocht er wel geen chocolade aspect ontbreken dus kon ik het wel niet laten om nog een beetje gesmolten chocolade over de bovenkant te gieten. Je kan hier trouwens ook prima wat gesmolten Nutella voor gebruiken.
Ingrediënten
- 250 g gemalen hazelnoten
- 50 g bloem
- 100 ml agavesiroop
- 75 g kokosolie*
- 50 g pure chocolade optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180¨C.
- Als je hele hazelnoten gebruikt, doe ze in de blender en maal ze fijn tot meel.
- Smelt de kokosolie even in een pannetje of microgolfoven.
- Doe samen met de andere ingrediënten buiten de chocolade in een kom en meng goed door.
- Neem telkens ongeveer een eetlepel van het deeg om rondjes te vormen en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak in het midden van de oven voor ongeveer 10 minuten.
- Als je chocolade gebruikt: smelt de chocolade voor 30 seconden in de microgolf en roer door. Herhaal tot helemaal gesmolten. Drizzle over de koekjes voor extra chocolate-y goodness!
Smakelijk!
Snel klaar en superlekker. Echt het type koekje waarvan je denkt’ “Nog eentje dan…”.
Mmmm, ziet er zo lekker uit!
Njummie, deze ga ik straks proberen! Is er een verschil tussen agavesiroop en ahornsiroop? :)
Ja dat is van twee verschillende planten, maar je kan ze door elkaar vervangen! :)
Dit ziet er opnieuw een perfect glutenvrij receptje uit voor mezelf. Heel erg bedankt!