Ben je nog op zoek naar een heerlijk en voedzaam tussendoortje voor tijdens de herfstige dagen? I’ve got you! Deze gezonde pompoencake is een ideaal tussendoortje. De cake wordt gemaakt van gemalen havervlokken dus zorgen dat je lang verzadigd blijft. Daarnaast vervangen we bijna alle vetstof door ongezoete appelmoes en pompoenpuree met een heerlijk smeuïge en zachte cake als resultaat. Als kers op de taart voegen we wat speculaaskruiden toe, niet alleen om je keuken heerlijk te doen ruiken, maar ook voor de kruidige smaak van deze gezonde pompoencake.
Ik vind dit dan ook een perfect tussendoortje dat je gemakkelijk mee kan nemen onderweg, met of zonder frosting. Voor mij is de frosting een heerlijke aanvulling, aangezien de cake die kruidig en diep van smaak is wel wat extra frisheid kan gebruiken. Ik had nog roomkaas (type Philadelphia) in de koelkast dus ik mengde dat met wat suiker en wat speculaaskruiden, maar je kan evengoed (ongezoete) Griekse yoghurt gebruiken om bovenop te smeren. Het frisse en licht zurige van de topping past helemaal bij deze cake. Bij het puntje ‘bewaren’ leg ik uit hoe je de stukjes best kan vervoeren en bewaren.
Gezonde pompoencake: tips, aanpassingen en bewaren
- Voor deze gezonde pompoencake gebruik ik zelfgemaakte pompoenpuree. Super eenvoudig om te maken, zeker als je je pompoen in de oven roostert. Dit doe je door je oven voor te verwarmen op 200°C. Daarna snij je de pompoen doormidden en verwijder je de zaadjes. Besmeer de bovenkant even met wat (olijf)olie en plaats in de oven tot het pompoenvlees helemaal zacht is. Dat kan soms wel even duren (45-55 minuten). Je hebt er dus alleen wat geduld voor nodig. :)
- Ik kies daarom meestal voor een grote pompoen waarvoor ik het meeste gebruik in een hartig recept zoals bijvoorbeeld mijn pompoen mac & cheese, en waarvan ik het restje kan verwerken in deze cake. Ideaal en twee vliegen in één klap.
Aanpassingen
Gezond of voedzaam bakken is niet altijd evident. Je vervangt een klassiek ingrediënt (zoals boter of witte tarwebloem) door wat voedzamere alternatieven maar vaak is dit geen 1 op 1 ratio. Ik merk dat wanneer ik teveel ingrediënten tegelijkertijd verander, het resultaat meestal niét te eten is. Helaas maar waar… Daarom focus ik me meestal op een paar voedzamere alternatieven om het gebak een stuk gezonder te maken, maar waarbij je niet moet inboeten op smaak.
Ben je niet echt gewoon aan gezond bakken? Dan kan je de helft van het havermeel vervangen door (volkoren) tarwebloem voor een iets luchtiger en meer ’traditioneel’ smaakgevoel. De appelmoes kan je ook weglaten en vervangen door twee extra eetlepels zonnebloemolie. Dit recept bevat een kleine hoeveelheid suiker. Ik hou van de diepgang die bruine suiker/kokosbloesemsuiker geeft qua smaak aan dit recept, maar een suikervervanger die je 1 op 1 kan gebruiken (bv. PureVia Patisserie) kan je in deze gezonde pompoencake prima gebruiken.
Bewaren
Laat de cake volledig afkoelen na het bakken. Bewaar hem dan in een luchtdichte doos of wat aluminiumfolie in de kast als je hem zonder frosting maakt. Besmeer je deze pompoencake met frosting? Bewaar de cake dan beter in een luchtdichte doos in de koelkast. Ik snij mijn cake al in plakjes en bewaar de frosting apart. Zo kan ik zoveel frosting per slice nemen (hhihi, veel dus!) of het zo gemakkelijker vervoeren. De cake blijft tot 4 dagen goed in de koelkast en kan ook ingevroren worden, wel zonder topping. Ik snij de cake in plakjes en bewaar ze per twee in een diepvrieszakje.
Ingrediënten
- 180 gram havermoutvlokken
- 180 gram pompoenpuree*
- 80 gram appelmoes ongezoet**
- 2 eieren
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 70 g (kokosbloesem) bruine suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels speculaaskruiden
Voor de frosting
- 150 gram roomkaas/Griekse yoghurt
- 1 eetlepel bloemsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de havermoutvlokken in een kom en maal ze fijn met een staafmixer tot de vlokken fijn zijn.
- Voeg alle andere ingrediënten toe aan de kom en mix met een garde tot een egaal mengsel.
- Doe het beslag in een bakvorm bekleed met bakpapier. Bak de cake in de oven voor 35 minuten. Prik met een satéprikker om te checken of de cake gaar is. Er kunnen nog een paar kruimels aanhangen, maar geen nat deeg.
- Doe de roomkaas/yoghurt in een kom en meng met de bloemsuiker als je het graag wat zoeter wil.
- Laat volledig afkoelen en bestrijk dan met de frosting. Werk af met een snuifje van de speculaaskruiden.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer snack recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de de snackpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Blijft een toppertje dit! De herfst geur die in je huis verspreidt maakt het helemaal af :) en zo een lekker smaakbommetje!
Hoe goed was dit weeral?! En verborgen groente voor de kids. Mega lekker!!!!
Vandaag deze cake nog eens gemaakt (van vorige herfst geleden). Had nog een stukje pompoen over, dus ideaal.
Super simpel en snel recept. Met weinig afwas. Ideaal dus! ??