Wortel koekjes. Ik ben altijd op zoek naar lekkere, maar gezonde snacks om mijn namiddag dipje tegen te gaan. Regelmatig hoor ik bij jullie dezelfde frustratie. Want laten we eerlijk zijn: je zit om 15u achter je bureau, je ogen zijn wat rood van heel de dag naar dat scherm te staren. Je hebt al 5 tassen koffie gedronken. Nee, die appel is NOT gonna cut it today!
Soms heb je gewoon iets nodig dat je goed vult, lekker is maar iets dat je toch zonder schuldgevoel kan opeten. Gelukkig zijn er deze gezonde wortel koekjes. Hou je ook zo van carrot cake? Hou je van die kruidigheid, die zachtheid, die smeuĆÆgheid? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze koekjes zijn best of both worlds. Ze smaken heerlijke (en best ‘ongezond), maar ze bestaan uit een stuk cleanere ingrediĆ«nten dan eender welk ander koekje uit de winkel Ć©n ze zijn ontzettend gemakkelijk om te maken!
Wortel koekjes zelf maken, zo simpel!
Deze gezonde wortel koekjes zijn een mix tussen een cakeje en een krokant koekje. Ze hebben een heerlijk krokant en kruimelig buitenlaagje maar vanbinnen zijn ze zacht en smeuĆÆg. Vooral de kruiden vind ik hier oh zo lekker in! En speel gerust eens met het recept. Zijn ze te zoet voor je? Verlaag dan de hoeveelheid suiker. Of vervang de bloem door een glutenvrije variant of gebruik wat meer havervlokken. Je kan er van maken wat je wil! En het ei kan je eventueel ook weglaten wil je deze ko
Heb je liever volledig plantaardige koekjes? Laat dan het ei weg. Het eindresultaat is nog steeds heerlijk te bikken, alleen is de textuur van de gezonde wortel koekjes net iets anders.
Ingrediƫnten
- 100 g zelfrijzende bloem
- 50 g havervlokken
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- 40 g kokosolie
- 75 g (kokosbloesem)suiker
- 1 ei
- 170 g geraspte wortels
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, havervlokken, (kokosbloesem)suiker, de nootmustkaat en kaneel in een kom en meng goed met een garde tot een egaal geheel.
- Smelt de kokosolie (in de microgolf). Breek in het midden van het mengsel het ei en doe er ook de gesmolten kokosolie bij.
- Meng met een houten lepel tot een egaal deeg.
- Schep er nu de geraspte wortels onder. Dit gaat het gemakkelijkste met de hand maar kan ook met een houten lepel.
- Verdeel het deeg in 12 gelijke delen* en maak er rondjes van. Leg ze op de bakplaat.
- Bak de koekjes goudbruin in de oven voor ongeveer 12-14 minuten.
- Laat even afkoelen en smikkelen maar!
Smakelijk!
Met volkoren bloem gemaakt! Heerlijk!
Wat een voltreffer! Ideaal tussendoortje en direct al wat extra verdoken vezels binnen. MegĆ” lekker! Een ontdekking! :D
Hoera!! :)
Super lekkere koekjes en waarschijnlijk heb je alles al in huis om ze te maken. Het is de eerste keer dat ik groenten in een gebak verwerkte en ik ga het zeker nog doen! Zelf heb ik ze wel enkele minuten langer in de oven gelaten.
Hoi, kan je dit ook met gewone boter maken?
Dat kan! :)
Groetjes,
ELlen
Superlekker! Ideaal voor wat extra energie tussendoor. Ik voegde zelf nog wat rozijnen en pecannoten toe (zoals de echte worteltaart ?), en liet ze iets langer in de oven.
Super lekkere koekjes! Simpel, snel en leuk om samen met de kinderen te maken.