Chili con carne kan elk hartje doen verwarmen nu de koudere winterdagen op komst zijn. Als je er dan bovenop nog een gezonde versie van kan maken, boordevol groenten, zit je helemaal goed (en moet niemand zich schuldig voelen voor die extra brownie achteraf).
Ik ben zelf dol op Mexicaans eten en ondanks dat ik niet claim dat dit een authentiek Mexicaans recept is, behoort deze chili tot Ć©Ć©n van mijn all-time favorites. Een traditionele versie zit boordevol vlees en bevat maar weinig groenten. Deze chili con carne heeft zeker en vast genoeg vlees (kan je het echt niet laten mag je natuurlijk altijd meer gebruiken!) en heeft naast de klassieke bonen en maĆÆs ook nog heel wat andere groenten die voor een heerlijk vullende maaltijd zorgen.
Chili kruiden gebruiken
Voor deze chili con carne heb je enkele Mexicaanse kruiden nodig. Wees gerust, als je nog enkele van mijn toekomstige recepten gaat maken, kan je deze in de toekomst nog vaak bovenhalen. Het chilipoeder (een mix van allerlei verschillende kruiden) zorgt ervoor dat deze chili zijn traditionele smaak krijgt, maar is ondanks de naam niet pikant. Aanvullend kies ik voor het typische komijnpoeder en paprikapoeder. Alle drie deze kruiden zijn gemakkelijk terug te vinden in alle supermarkten.
Je kan deze chili con carne perfect op zichzelf eten, maar hij smaakt ook heerlijk met wat rijst of zelfgemaakte tortilla-chips (stay tuned om te leren hoe je deze moet maken!). Ik kies meestal voor nog wat extra toppings zoals zure room, wat gemalen pittige kaas en enkele schijfjes avocado.
Ingrediƫnten
- 300 gram runder- of kippengehakt
- 1 grote ui
- 2 teentjes look
- 1 wortel
- 1 courgette
- 1 paprika
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 blikken bonen naar keuze
- 1 blik maĆÆs
Kruiden
- 2 eetlepels chili kruidenmix OF
- 1 eetlepel chilipoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel mild paprikapoeder*
Instructies
- Snij alle groenten in kleine stukken.
- Verhit ondertussen een grote pot met wat olijfolie op het vuur. Voeg de ui en wortel toe en bak tot deze glazig ziet (ongeveer 2 minuten).
- Plet de look en voeg deze toe aan de ui. Bak 30 seconden, tot je de look ruikt, en voeg dan het gehakt ook toe.
- Bak het gehakt al roerende tot het geen roze kleur meer heeft. Probeer met een houten lepel zoveel mogelijk van het gehakt te scheiden, zodat je geen grote gehakt-brokken krijgt.
- Voeg de paprika en courgette toe en bak twee minuten mee.
- Voeg de kruiden (chili, komijn, paprika, peper en zout) toe aan het gehakt-mengsel en zet onder elkaar. Laat 2 minuten meebakken, je zal de kruiden heel goed kunnen ruiken.
- Voeg nu de twee blikken tomatenblokjes, de afgespoelde bonen en de maĆÆs toe.
- Zet alles goed onder elkaar en laat minstens 10 minuten (maar des te langer des te beter!) op een zacht vuurtje pruttelen. Proef ook even of er nog extra zout of peper bij moet.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Super! Iedereen is hier fan!
Zowel met gehakt als veggie!
superlekker recept. Een bom van smaken.
Fijn dat te horen!