Haloumi frietjes! OkĆ©, heb ik uw aandacht getrokken met frietjes? Oef! Dit zijn niet zomaar frietjes, maar heerlijke aperitief frietjes gemaakt van haloumi (de Belgische variant Berloumi kan uiteraard ook). Ideaal voor je volgende feestje want 1) ze zijn overheerlijk, 2) ze zijn super easy te maken, 3) letterlijk elk dipsausje is er hĆ©Ć©rlijk bij en 4) je kan ze helemaal op voorhand bereiden. Het enige wat je nog moet doen is ze afbakken. Ik deed dat in de airfryer, super simpel. Maar je kan het ook in de oven of friteuse, zie de ’tips’ hieronder.
Haloumi frietjes, klassiek maar toch anders
Gebakken haloumi vind ik al heerlijk en ik kan me dus helemaal voorstellen dat haloumi gefrituurd nog veel lekkerder is. Maar nu wilde ik een heerlijke hapje met crunch klaarmaken zonder het frietvet te moeten bovenhalen. Deze frietjes maak je heel eenvoudig met de simpele paneermethode van bloem, eieren en paneermeel. Ik gebruik panko in dit recept, een Japans type broodkruim dat grotere stukken heeft en daarom extra krokant wordt. Zo lekker! Eens de frietjes klaar zijn moeten ze natuurlijk geserveerd worden met iets waar je ook hƩƩl erg blij van wordt. Dit trio van sausjes is voor ieders wat wils. Ik gebruik de Pauwels Ketchup en Andalouse als de eerste twee sausjes en maak een simpele tzaziki als laatste dipsaus. Zo heb je de zoete ketchup (maar toch met 30% minder suiker), de pittige Andalouse en de kruidige en frisse tzaziki als perfecte aanvulling op je haloumi frietjes.
Deze haloumi frietjes smaken al heerlijk zout, dus voeg geen extra zout toe aan het paneren. Peper kan het hapje wel gebruiken. Vul gerust aan met andere kruidenmixen die je in huis hebt en voeg de kruiden aan de bloem toe. Ik denk maar aan curry kruiden, chili mix kruiden, za’atar, Italiaanse kruiden, noem maar op!
- Het snijden van mooie plakjes is bij de supermarkt haloumi niet altijd heel gemakkelijk. Bij mij durft de kaas wel eens scheuren. Dat probleem heb ik nooit met Berloumi dus voor dit recept vind ik de Belgische variant van haloumi net iets gemakkelijker. Maar kies vooral wat je zelf wil.
- Tijdens het maken van deze haloumi frietjes ontdekte ik dat het praktisch is om Ć©Ć©n hand te gebruiken voor het droge gedeelte, dus om de kaas in de bloem te rollen . Leg de frietjes daarna in het losgeklopt ei en draai ze rond met een vork en leg de frietjes nadien in de panko. Gebruik nu je andere hand om de panko gelijkmatig te verdelen. Zo worden je handen niet meteen een eigen ‘haloumi friet’. ;)
- Ik gebruik mijn Philips Airfryer XXL voor deze frietjes en daar pasten ze allemaal net naast elkaar. Maar heb je een kleinere versie, dan is het beter om ze in twee keer af te bakken.Ze zijn ook het lekkerst wanneer ze net uit de airfryer komen. Zijn ze toch wat afgekoeld? Steek ze dan opnieuw twee of drie minuutjes in de airfryer om ze terug door te warmen en wat zachter te maken langs binnen.
- Voorbereiding: je kan deze frietjes al volledig voorbereiden tot enkele uren op voorhand. Paneer de frietjes en bewaar ze dan op een bakpapier in de koelkast tot je klaar bent om ze te gaan bakken.
Aanpassingen
Hou je niet zo van haloumi? Dan kan je er ook mozzarella frietjes van maken. Gebruik hiervoor wel de volledig gedroogde mozzarella en niet de ballen in nat want dat gaat veel te vochtig zijn. Feta zou eventueel ook kunnen maar in kleinere blokjes.
Voor een glutenvrije optie kan je kiezen om het paneren enkel met glutenvrije bloem te doen of om amandelmeel te gebruiken in plaats van bloem. Het ei en panko laat je dan weg.
Wil je de frietjes frituren? Gebruik een frietketel of warm een pan op met een bodem olie en laat tot 180Ā°C opwarmen. Bak de frietjes in twee of drie minuten goudbruin. De oven is ook een optie voor deze haloumi frietjes. Verwarm de oven op 180Ā°C en bak ze voor ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Bewaren
Je kan deze frietjes zoals hierboven beschreven opnieuw opwarmen maar ze zijn het allerlekkerst vers. Daarom raad ik het niet aan om ze te bewaren voor een paar dagen.
Ingrediƫnten
- 1 pak haloumi/berloumi 250g
- 1 ei
- 50 gram bloem
- 50 gram panko/broodkruim
Voor de sausjes
- Pauwels ketchup
- Pauwels andalouse
- 2 grote eetlepels Griekse yoghurt
- 1 baby komkommer
- 1 klein teentje look
- een paar takjes peterselie
Instructies
- Snij de haloumi in plakjes van ongeveer een centimeter en snij daarna de plakjes in frietjes.
- Neem drie soepkommen. Doe in de eerste kom de bloem, kruid flink met peper. Wil je nog extra kruiden toevoegen, doe ze dan bij de bloem. Doe in de tweede kom het ei en klop los met een vork. Doe in de derde kom de panko.
- Rol de haloumi frietjes eerst door de bloem, daarna door het ei en ten slotte door de panko.
- Leg de frietjes naast elkaar in de airfryer en bak voor 10 minuten op 180Ā°C. Passen ze niet allemaal in je mandje, bak ze dan in twee keer.*
- Maak ondertussen de tzaziki. Rasp de babykomkommer en de look en doe bij de yoghurt. Meng goed en kruid met peper en zout. Hak de peterselie fijn en voeg toe.
- Serveer de frietjes meteen met de tzaziki, ketchup en andalouse. Voor ieders wat wils!
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer aperitief recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Pauwels. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Super lekker aperitiefhapje! Zelfs de aanvankelijk niet-haloumifans vonden het lekker, zegt genoeg niet? :)
Zooooo lekker en vooral heeeel gemakkelijk om te maken. Wedden dat iedereen je verbaasd gaat aankijken, maar vooral gaat genieten van dit heerlijke aperitiefhapje?
#iedereenkankoken#
Super gemakkelijk en heerlijk recept!
De Panko bleef bij mij niet zo heel goed plakken, dus ze zagen er iets minder fancy uit. Maar echt lekker, en opnieuw niet veel werk. ??
Sausjes zijn een leuke extra, maar uit tijdsgebrek nam ik tartaar en dat was ook een goede combo.
Heel fijn recept. Die van mij waren qua uitzicht minder mooi maar wel nog steeds heel lekker. Wegens niet voldoende paneermeel in huis heb ik tortillachips gemixt, ging ook prima!
Bedankt!!
Deze ga ik zeker proberen, met glutenvrij paneermeel zal het ook wel lukken! Ziet er echt heerlijk uit ?