De feestdagen staan voor de deur. Hoog tijd dus om onder het ‘stof’ enkele van mijn favoriete en écht eenvoudige Kokerellen receptjes boven te halen die niet mogen ontbreken op je volgende (kerst)feestje.Een snel aperitiefhapje voor kerst mag uiteraard niet ontbreken. Ik begin graag met een overzicht van een heleboel snelle, makkelijke en vooral overheerlijke hapjes voor Kerst. De perfecte mix tussen bladerdeeg, zoet, hartig en crunchy. Alles wat ik lekker vind! :)
Makkelijke hapjes voor Kerst
1. Romige dip met veenbessen, pecannoten en rozemarijn
Romige dip met veenbessen. Voor dit apéro recept heb je ondertussen vermoedelijk alles al in huis. Ik gebruik namelijk dé klassieke kerstingrediënten zoals pecannoten, gedroogde veenbessen, veenbessenconfituur en rozemarijn. Ik vind die combinatie gewoon zo lekker! Ben je op zoek naar een ontzettend gemakkelijk en snel hapje of dip? Dat ook niet al te zwaar … Lees meerLees verder
2. Feestelijke krans van worstenbroodjes
Krans van worstenbroodjes. Klassieke hapjes omtoveren tot feestelijke partypoppers? Eén van mijn favoriete bezigheden! Zo zie ik al jarenlang worstenbroodjes passeren op social events van zelfgemaakte, tot zelf gekochte, met een heleboel varianten tussenin. In dit recept vorm ik de worstenbroodjes van een klassiek maar traditioneel hapje om tot een showstopper van formaat. En gelukkig … Lees meerLees verder
3. Feestelijke romige feta dip
Romige feta dip. Een heerlijke dip die niet mag ontbreken op je volgende feesttafel! Met 5 ingrediënten en een keukenmachine heb je deze romige smeuïge dip zo gemaakt. Werk af met heerlijke najaar toppings en je hebt een dip om U tegen te zeggen. Luchtig, romig en heerlijk: hoe maak je de feta dip Hou … Lees meerLees verder
4. Kerstmenu: gebakken camembert met honing
Gebakken camembert. De kerstmania op Kokerellen gaat gewoon lekker door. Gezellig toch! ;) Want natuurlijk moeten we ook de nodige aperitiefhapjes voorzien voor ons volgende feestje. Ik weet heel erg zeker dat dit recept met Camembert uit de oven een schot in de roos zal zijn! Te gemakkelijk voor woorden en iedereen kan tegelijkertijd lekker … Lees meerLees verder
5. Pizzastengels
Wat ik nog graag doe naast koken? Having people over! Ik hou ervan om mensen uit te nodigen en samen te borrelen, een filmpje te kijken of een lekker maaltje te nuttigen. Er gaat geen week zonder visite voorbij en that’s just the way I like it!De klassieke kaastengels Uiteraard hoort er bij bezoek ook altijd een … Lees meerLees verder
6. Kerstmenu: bladerdeeghapje met Faux Gras
Brrr.. het is koud! Onze verwarming begaf het vorige week donderdag, dus ik zit hier naast een elektrisch vuurtje mijn blogpost uit te schrijven! :) Thank god voor wollen sokken! In aanvulling van de laatste post, heb ik met jullie nog een tweede hapje perfect voor de feestdagen: dit bladerdeeghapje met Faux Gras. Wat is … Lees meerLees verder
7. Burrata met druiven hapje
HO HO HO! Het is tijd! Tijd voor de kerstmenu van dit jaar! Ik deelde al een heel aantal lekkere feestreceptjes de laatste weken, maar nu gaat het officiële kerstmenu op Kokerellen van start. Dat doen we met dit overheerlijke sharing voorgerecht, burrata met geroosterde druiven. Dit recept vraagt maar om een handvol ingrediënten en … Lees meerLees verder
8. Kaasstengels
Kaasstengels zijn écht de gemakkelijkste hapjes om te maken. Ze vergen amper een paar minuten om te maken en ze zijn overheerlijk zo vers uit de oven. Maak er lekker veel in één keer, ik garandeer dat ze snel verorberd zullen worden. Tijdens een feestje wil ik altijd graag wat zelfgemaakte hapjes op tafel kunnen … Lees meerLees verder
9. Kerstmenu: Hapje van peperkoek met ricotta en gebakken appeltjes
Hapje van peperkoek. Hoewel het op dit moment nog niet zeker is hoe de feestdagen er dit jaar precies zullen uitzien, ga ik er vanuit dat iedereen het wel eens is over het volgende: Kerst laten we niet zomaar voorbij gaan! Of het nu verplicht ‘in ons kot’ is, met een beperkte familiale kring of … Lees meerLees verder
10. Bruschetta met brie, appel & honing
Bruschetta met brie, appel en honing. Daar zeg je geen nee tegen. Ineens werd het november en voor je het weet zitten we weeral in de feestperiode. Zo voelt dat bij mij toch écht aan. Daarom peins ik al graag eens over enkele feestelijke hapjes die ik met de aankomende feestjes aan mijn gasten zou … Lees meerLees verder
11. Gegratineerde mosselen met Oud-Brugse kaas
De zomervakantie mag dan wel officieel voorbij zijn, wij laten het alvast niet aan ons hart komen. Er staan nog zonnige dagen op de planning, dus ga ik er alvast gebruik van maken om deze dagen boordevol te steken met lieve vrienden, familie en natuurlijk ook lekker eten. ;) Nu we weer etentjes à volonté … Lees meerLees verder
12. Bladerdeeghapje met champignons
We zijn officieel in december beland. Kunnen jullie het al geloven? Volgende week komt de Sint al en voor je het weet schuiven we onze voeten weer onder tafel om van een hele reeks kerstdiners te genieten. Maar wat mij betreft moeten we niet tot eind december wachten om te feesten, dus vandaag deel ik … Lees meerLees verder
13. Bladerdeeghapje met spicy kip
Bladerdeeghapjes, het blijft een topper voor de feestdagen. Geef er een Aziatische twist aan met dit recept voor bladerdeeghapje met kip, spicy kip met yakitori saus. Zo eenvoudig om te maken en in minder dan dertig minuten kan je ze op tafel hebben staan. Of bereid ze op voorhand voor, dan moet je ze enkel … Lees meerLees verder
14. Haloumi frietjes met een trio van dipsausjes
Haloumi frietjes! Oké, heb ik uw aandacht getrokken met frietjes? Oef! Dit zijn niet zomaar frietjes, maar heerlijke aperitief frietjes gemaakt van haloumi (de Belgische variant Berloumi kan uiteraard ook). Ideaal voor je volgende feestje want 1) ze zijn overheerlijk, 2) ze zijn super easy te maken, 3) letterlijk elk dipsausje is er héérlijk bij … Lees meerLees verder
Op zoek naar nog meer Kerstinspiratie?
Is je honger met dit lijstje hapjes voor Kerst nog niet gestild? Kijk dan zeker eens op de kerstmenu pagina, want naast deze hapjes voor kerst heb ik nog veel meer feestelijke gerechten om te ontdekken. Op mijn Instagram pagina deel ik ook steeds nieuwe kerstrecepten en kook video’s die het makkelijker maken om mee te koken.
Voorbereidingstips voor een stressvrij kerstdiner
Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral tijdens de feestdagen! Kies hapjes die je ruim van tevoren kunt voorbereiden, zoals bladerdeeghapjes of dipsauzen. Deze kun je vaak al een dag eerder klaarmaken en kort voor het serveren enkel nog opwarmen of afwerken. Vergeet ook niet een goed plan op te stellen: bepaal welke hapjes je op de dag zelf klaarmaakt en welke je makkelijk kunt bewaren. Dit zorgt ervoor dat je op het moment zelf meer tijd hebt om te genieten van je gasten.
Bovendien kan je er ook voor kiezen om een aantal hapjes zelf te maken en de rest van de borrel voor kerst aan te vullen met kant-en-klare snacks, dips en hapjes. Denk aan nootjes, fijngesneden groentjes, wat (gedroogd) fruit of chips met een lekker dipsausje.
Tips voor de perfecte kersthapjes
Varieer in smaken en texturen om je gasten te verrassen. Kies bijvoorbeeld voor een mix van warme en koude hapjes, en speel met contrasten zoals hartig en zoet (denk aan hapjes met brie, appel en honing). Vergeet niet om je presentatie feestelijk te houden: gebruik mooie serveerschalen, verse kruiden, en zelfs eetbare decoraties zoals granaatappelpitjes. Daarnaast kan het handig zijn om voor hapjes te kiezen die niet te veel tijd of ingrediënten vragen, zodat je zonder stress een heerlijke tafel kunt toveren. Zo behoud je de feestelijke sfeer terwijl je het jezelf makkelijk maakt!
Hoeveel snelle hapjes voor kerst moet ik voorzien?
Om de voorbereiding van je kersthapjes nog verder te optimaliseren, is het handig om ook rekening te houden met hoeveelheden en porties. Voor een kerstborrel kun je rekenen op ongeveer 3 tot 4 hapjes per persoon als voorafje voor een uitgebreide kerstmenu. Organiseer je een meer uitgebreide borrel, dan is het slim om uit te gaan van 6 tot 8 hapjes per persoon.
Welke type kerst hapjes serveer ik op een kerstfeest?
Denk hierbij aan een mix van warme en koude hapjes, waarbij je per soort ongeveer 2 tot 3 van dezelfde hapjes per gast voorziet. Heb je bijvoorbeeld een selectie van 5 verschillende hapjes, dan kun je eenvoudig het aantal per soort afstemmen op het verwachte aantal gasten. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig maakt, en kan iedereen van alles proeven zonder dat je achteraf met veel overschot zit.
Praktische tips bij het maken van grotere hoeveelheden hapjes
Als je voor een grotere groep kookt, kan het slim zijn om te kiezen voor hapjes die je eenvoudig in bulk kunt maken en die goed bestand zijn tegen bereiding op voorhand, zoals bladerdeeghapjes, bruschetta’s of dipsauzen. Let hierbij ook op de serveertijden. Warme hapjes kunnen bijvoorbeeld direct uit de oven worden geserveerd, terwijl koude hapjes in de koelkast kunnen wachten. Gebruik indien nodig een oven of airfryer om de warme hapjes snel te verwarmen net voordat de gasten arriveren. Zo zorg je niet alleen voor een gevarieerde en feestelijke selectie, maar ook dat je qua hoeveelheden precies goed zit!
Heb je een gerecht gemaakt? Vergeet dan zeker geen rating achter te laten onder het recept. Dat helpt mijn blog enorm! Liefs, Ellen