Niet alle taarten hoeven per se zoet te zijn. Dat bewijst deze overheerlijke groententaart wel. Niet alleen ziet ze er best wel spectaculair uit (beauty alert!), maar ze is ook ontzettend gemakkelijk om te maken. Jullie kennen het ondertussen wel. Rustiek boven mooi afgewerkte maaltijdjes zijn zoveel sneller en gemakkelijker om te maken & smaken minstens even goed. ;)
Voor deze groententaart gebruik ik tomaten, gegrilde courgette & aubergine. Een heerlijk zomerse combinatie als je het mij vraagt waar je nooit iets mee fout kan doen. Een gezonde dosis pesto en mozzarella erbij, samen in een jasje van bladerdeeg (haha, zeggen ze dat zo?!) en je hebt een heerlijke lunch, hapje of zelfs een avondmaal om U tegen te zeggen.
De voorbereidingen voor deze groententaart
Je kan de eerste stappen voor deze taart al ruim op voorhand voorbereiden. Snij je tomaat, aubergine, courgette en mozzarella in plakjes. Laat alle groenten en de mozzarella goed uitlekken op keukenpapier om het overtollig vocht te verwijderen.
Bak de aubergine en courgette al gaar of grill ze op voorhand in de oven. Wat je zelf het gemakkelijkst vindt! Laat ze na het bakken ook nog even uitlekken. We willen natuurlijk een lekker krokant korstje.
Het effectief klaarmaken van de taart kan dan in een paar minuutjes gebeuren. Rol het deeg uit, verdeel er de pesto over met daarna de groenten en mozzarella. De oven doet de rest van het harde werk. Een heerlijke lunch voor 6 personen of een stevigere maaltijd (bijvoorbeeld met een fris rucola slaatje) voor 4 personen.
Ingrediƫnten
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 2 tomaten
- 2 bollen mozzarella
- 2 el pesto
- 1 vel rond bladerdeeg
- een handjevol pijnboompitten optioneel
Instructies
- Was en snij de aubergine en courgette in rondjes van ongeveer een halve centimeter.
- Bak eerst de aubergineschijfjes in een eetlepel oliijfolie in een pan voor 4-5 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en bijna gaar zijn. Kruid met peper en zout tijdens het bakken.
- Bak daarna de courgetteschijfjes voor zo'n 2-3 minuten aan elke kant. Kruid met peper en zout tijdens het bakken. Laat de groenten even afkoelen en uitlekken op wat keukenpapier zodat overtollig vocht verdwijnt.
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Snij de tomaten en mozzarella ook in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Laat ze ook even uitlekken op keukenpapier zodat alle overtollig vocht verdwijnt.
- Leg het vel bladerdeeg op een met bakpapier beklede ovenschaal. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Besmeer de bodem met de pesto.
- Verdeel op de pesto in rondjes de groenten afgewisseld met de mozzarella tot alles op is.
- Vouw de buitenkanten van het deeg naar binnen. Dit mag rustiek zijn of met een patroontje. Wat je zelf wil. Smeer eventueel de bovenkant van het deeg nog in met een beetje olijfolie voor een mooi bruin kleurtje. Bestrooi de taart eventueel met wat pijnboompitten.
- Zet de taart in de oven voor 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de mozzarella goed gesmolten.
- Laat enkele minuten afkoelen alvorens te serveren.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer salade recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze taart is zo overheerlijk! we maken de taart vaak als er voor de kindjes iets anders op het menu staat. Ik zou zo’n taart echt helemaal alleen op kunnen eten, zo lekker..
Echt een lekker recept! Heb het deeg eerst blind gebakken en de groenten goed laten uitlekken maar ik had nog veel vocht.
Volgende keer nog langer laten uitlekken of de truk met het paneermeel eens proberen .
Toppertje! Vanaf nu mochten er meer veggiedagen gepland worden van het gezin?
Overheerlijk! Komt hier regelmatig op tafel!
Heerlijke taart! Maar bij ons was het deeg niet helemaal goed gebakken, dus ik vroeg me af of het bladerdeeg blind voorgebakken zou moeten worden? En om niet tƩ veel vocht te hebben: haal jij de pitjes uit de tomaten? Bedankt!
Dag Sara,
Bedankt voor je reactie! :) Ik heb het deeg niet voorgebakken. Mijn oven is wel een krachtige dus dat helpt wel om de korst meteen krokant te krijgen. Misschien dat wat gaatjes prikken (om de stoom te laten ontsnappen) in de bodem ook kan helpen en je oven ietsje hoger zetten!
Ik haal de pitjes er niet uit. Ik zorg wel dat ik mijn gegrilde groenten goed uit laat lekken zodat daar al zeker geen extra vocht vanaf komt. En ook de mozzarella knijp ik goed uit.
Hopelijk volgende keer nog net iets lekkerder dan! :)
Liefs,
Ellen
Tof recept. Tip bodem: 2 soeplepels broodkruim op bodem strooien. Dit neemt het vocht op… krokante bodem dan!
Probeer eens combo ui- tomaat-geitekaas. Kruiden met tijm. Na bakken beetje honing er over… lekker hoor.
Grtz
Mmm, klinkt heel goed! En wat een geweldige tip! :)
Groetjes,
Ellen