Winter, is that you? Eindelijk wordt het kouder. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het leuk moet vinden. Ik was al op de eerste lentedagen aan het wachten, haha! Als er een dagje sneeuw bij zit ben ik ook wel content. Jullie? Gelukkig zijn die koude dagen ook een reden om je dag te starten met een hartverwarmend ontbijt, zoals deze worteltaart havermout uit de ove
Euh, wat? Havermout uit de oven? Worteltaart? Ik moet jullie niet meer vertellen hoe lekker het kan zijn om wortelen in zoete recepten te gebruiken. Zo maakte ik al wortelpannenkoeken, wortelkoekjes, een klassieke worteltaart en een vegan variant
Gebakken havermout is wel erg anders van textuur dan die je in een pannetje of in de microgolf maakt. Je krijgt een soort taart/koek gevoel en kan het gemakkelijk in stukken snijden. Maak een grote portie in het weekend, snij er elke ochtend een stukje af en verwarm het 30 seconden in de microgolf. Breakfast = ready
Havermout uit de oven
Dit recept heeft alle ingrediĆ«nten voor een heerlijk maal voor havermout uit de oven. Je houdt de havermout smeuĆÆg door de geraspte wortelen, samen met de zoete bruine suiker en de vullende havermout is dit een toprecept.
Zeker als je deze 5 tips volgt om ze te doen slagen:
- Maak je gebakken havermout met hele havervlokken. Zo behouw je een lekkere crunch.
- Schrik niet als het mengsel in je bakvorm heel lopend is (de melk ligt zelfs wat op de havermout). Dit komt goed.
- Ik gebruik in dit recept bruine suiker, omdat ik dit zo heerlijk vind bij havermout. Je kan dit vervangen door bv agave of ahornsiroop of zelfs een caloriearme suiker zoals stevia werkt prima.
- Liever geen ei om het plantaardig te maken? Vervang ze door 2 geprakte rijpe bananen.
- Vul dit recept aan met jouw favoriete toevoegingen, bv. rozijnen, stukjes fijngehakte dadel, pecannoten, een lekkere lepel yoghurt voor het serveren… noem maar op!
Ingrediƫnten
- 2 wortels
- 250 g havermoutvlokken grof voor meer textuur
- 60 g bruine suiker
- 500 ml melk
- 1 tl kaneel
- 2 eieren
Instructies
- Verwarm je oven voor op 170Ā°C.
- Schil en rasp je wortels.
- Doe de melk samen met de bruine suiker in een kom en meng goed. Voeg de eieren toe, kluts ze los en meng onder het geheel.
- Voeg de wortels, havermoutvlokken en kaneel toe en schep onder elkaar. Het mengsel zal heel lopend zijn.
- Wrijf een ovenschaal in met wat olie om plakken te voorkomen en doe het mengsel erin. Zet in de oven voor 30-35 minuten tot de havermout lichtbruin wordt.
- Laat even afkoelen. Serveer meteen of bewaar in de koelkast om de hele week van te genieten.
Smakelijk!
Nog op zoek naar meer lekkere ontbijt recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recep
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagra
Dit snel en gezond recept is mijn go-to ontbijtje.
Ik voeg er agavesiroop aan toe in plaats van bruine suiker.
Ik experimenteer ook wel eens met noten en zaden.
Erg fan!
Lekker en makkelijk! Aanrader dusšš
Echt een aanrader! Makkelijk, snel en lekker. Lijkt me ook leuk om verschillende combinaties uit te proberen, zoals appel, walnoten of gember.
Supersimpel en superlekker!