Ohja, het is zover! Zo velen hebben er al achter gevraagd dus vandaag deel ik met jullie het langverwachte recept voor havermout wafels dat al menigmaal op mijn Instagram pagina verscheen. Het recept vroeg toch heel wat trial & error om te perfectionaliseren, omdat we natuurlijk ’s ochtends een gezonde wafel willen maar niet willen inboeten aan smaak. En dat is helemaal gelukt! Haal je wafelijzer al maar boven, want je gaat deze havermout wafels wekelijks op de menu willen zetten.
Havermout wafels zelf bakken
Deze ontbijtwafels zijn niet alleen heerlijk luchtig, maar ook nog eens zacht van binnen en krokant van buiten. Dit komt door de unieke combinatie van de karnemelk (die je gemakkelijk zelf kan maken, zie notes in het recept) en het bicarbonaat en bakpoeder. De combinatie van deze drie ingrediënten bleek te perfecte mix om slappe oninteressante wafels te transformeren naar iets wat door iedereen gesmaakt zou worden.
En geloof mij! Je zal niets proeven van karnemelk (puur ben ik er zelf ook totaal geen fan van, de geur alleen al!) maar in dit recept geeft het toch die perfecte extra toets als je het mij vraagt. Het is eigenlijk hetzelfde concept als bij de echte traditionele American Pancakes. Als ontbijt zijn de havermout wafels ideaal om meteen op te eten of om royaal te beleggen met allerlei toppings. Wat schijfjes banaan, wat blauwe bessen en een goede mop yoghurt om het helemaal af te maken. Wat wil je nog meer hebben?
Havermout wafels als alternatief voor de traditionele wafel
Allereerst zijn havermout wafels een fantastisch alternatief voor traditionele wafels gemaakt met witte bloem en suiker. Havermout staat bekend om zijn voedingswaarde, waaronder vezels, eiwitten en belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium en ijzer. Deze wafels zijn een geweldige manier om deze voordelen in je dieet op te nemen. Wat deze wafels zo geweldig maakt, is hun veelzijdigheid. Je kunt de smaak aanpassen door ingrediënten toe te voegen zoals vers fruit, noten, zaden, cacao, of zelfs een vleugje kaneel of vanille. Dit maakt het mogelijk om eindeloos te variëren en de wafels aan te passen aan jouw smaakvoorkeuren.
Bovendien zijn havermout wafels perfect voor mensen met voedselintoleranties of dieetbeperkingen, omdat ze glutenvrij kunnen zijn als je glutenvrije havermout gebruikt. Dit opent de deur naar een heerlijke traktatie voor mensen met coeliakie of mensen die een glutenvrij dieet volgen.
Voorbereiden en bewaren van de havermout wafels
Vergeet niet dat havermout wafels gemakkelijk te maken zijn en geschikt zijn voor drukke ochtenden of als gezonde snack gedurende de dag. Het deeg komt echt zo samen en de wafels bakken duurt absoluut niet lang. Ik raad je aan om het deeg niet op voorhand te maken, want de karnemelk en bicarbonaat werken onmiddellijk eens je ze onder het deeg mixt. Wat je wel kan doen is de wafels op voorhand bakken. Zo hoef je ze enkel nog in de broodrooster op te warmen of even in de oven te leggen. Ze smaken dan even goed als wanneer ze vers gebakken zijn.
De havermout wafels bewaren dus uitstekend. Ik bewaar ze tot 5 dagen in de koelkast. Ze zijn heerlijk als snack, hoewel ze hun krokantheid wel verliezen. Je kan ze ook invriezen. Dit doe ik meestal per twee in goed sluitbare zakjes. Je hoeft de wafels niet op voorhand te ontdooien. Haal ze uit de diepvriezer en steek ze gewoon een minuutje in de broodrooster en ze zijn krokanter als nooit te voren. Ontbijt in minder dan 2 minuten, daar teken ik voor. Jullie ook?
Ingrediënten
- 100 gram havermeel*
- 2 eieren
- 2 el ahornsiroop
- 100 ml karnemelk**
- 1/2 de theelepel bakpoeder
- 1/2 de theelepel bicarbonaat***
Hoe je deze havermout wafels maakt
- Als je zelf karnemelk maakt, doe de melk dan in een glas en voeg er een eetlepel citroensap aan toe. Roer even door en laat staan tot je de rest van de ingrediënten klaar hebt.
- Meng het havermeel met het bakpoeder en bicarbonaat.
- Voeg in het midden van het mengsel de eieren en ahornsiroop toe en meng door elkaar. Voeg beetje bij beetje te melk toe tot een glad beslag.
- Bak de wafels zo’n 3 minuten (afhankelijk van je machine) goudbruin.
- Verorber meteen of bewaar afgesloten voor een paar dagen of in de diepvries. Steek de wafels even in een broodrooster om ze terug krokant te maken.
** Ik heb nooit karnemelk in huis, dus ik maak het altijd zelf door aan mijn melk 1 eetlepel citroensap toe te voegen. Dit zorgt er voor dat dat het stremsel in de melk samen gaat klitten. Best met halfvolle/volle melk voor optimaal resultaat.
Eet smakelijk! X Ellen
Naast deze havermout wafels nog op zoek naar meer ontbijtrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Heel lekkere havermoutwafels! De beste die ik al maakte!!
Dat is een geweldig compliment! Bedankt Jana :)
Heerlijk!