Huh, een kerstrecept? Nee hoor! Deze hele kip uit de oven klaarmaken is Ć©cht zo eenvoudig als maar zijn kan, daar hoeft het echt geen feestdag voor te zijn! Een lekker zacht, mals en sappig kippetje uit de oven kan iedereen en ik laat jullie vandaag zien hoe gemakkelijk het wel niet is.
Ik geef toe, het ziet er enorm fancy uit zo’n hele kip. Maar geloof me als ik zeg dat als ik het kan, jullie het zeker en vast ook kunnen. Met een paar eenvoudige stappen heb je in no time eten voor een hele maaltijd op tafel getoverd zonder al te veel werk. En het beste van al? Alles gaat gewoon dezelfde ovenschaal in dus het afwaswerk zal ook zo voorbij zijn!
Je kan de hele kip uit de oven combineren met elke kruidenmengeling die je wil, maar ik hou het vandaag lekker simpel. Rozemarijn en citroen, samen met peper en zout. Meer heb je gewoonweg niet nodig! De citroen zorgt voor een heerlijke citrustoets en houdt de kip mals en sappig omdat ze zo meer egaal gaart (door de opvulling, you will see what I mean).
Ernaast koos ik voor wat wintergroenten, maar voel je vrij om te experimenteren of om gewoon de groenten die je in huis hebt lekker op te maken. Iedereen zal er dol op zijn! En heb je nu nog wat kip over? Perfect! Haal het van het been en bewaar het voor de volgende dag om je sandwich mee te beleggen, of maak er een stoofpotje of kippensoep van. Altijd handig om in je koelkast te hebben liggen.
Ingrediƫnten
- EĆ©n kip vrije uitloop, ong. 1,2kg
- een paar takjes verse rozemarijn
- 1 citroen
- 2 uien
- 2 grote wortelen
- 2 pastinaken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Haal de kip een half uurtje op voorhand uit de ijskast. Smeer een eetlepel olie over de gehele kip en bestrooi royaal met peper en zout.
- Prik met een mes gaatjes rondom in de citroen en stop deze samen met de takjes rozemarijn in de holte van de kip.
- Snij de uien in grove stukken net zoals de wortelen.
- Leg ze in een grote ovenschaal en plaats de kip er bovenop.
- Zet in de oven voor 45 minuten.
- Snij de pastinaak in dunne frietjes.
- Haal de kip na de 45 minuten uit de oven en besmeer ze met het sap dat in de ovenschaal is gelekt.
- Haal eventueel wat vocht weg, moest het echt te veel zijn.
- Hussel de groenten door het sap en voeg ook de pastinaak toe.
- Plaats de kip voor nog 30 minuten in de oven.*
- Haal de kip uit de oven en zet op een snijplank. Dek af met wat aluminium folie en laat 10 minuten rusten.
- Haal het overtollige vocht uit de bakplaat en serveer de groenten met de kip.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Ga ik zeker proberen. Een enkel vraagje nog, vaak zie je; “oven voorverwarmen op X Ā°C” . Ik vraag me dan steeds af, heteluchstand of boven-en onderwarmte… . Wat werkt het best voor dit recept of in het algemeen? Of is er niet zoveel verschil op? Alvast bedankt. :)
Ik gebruik altijd heteluchtoven! :)
Maar het is inderdaad zo dat alle ovens ook wel een beetje anders zijn, dus de tijdens zijn altijd een beetje te bekijken bij het bakken zelf.
Groetjes,
Ellen
zoals mijn oma het deed in de jaren 70,een hele kip in een grote casserol,in echte boter,op een matig vuurtje,met veel ajuinen,gewoon peper en zout and that’s it
Mijn moeder haar recept was telkens een volledige kip opbraden en daar deed ze, na het bruinen van de kip, een paar grote pollepels zelfgemaakte, gemixte dikke tomatensoep bij, toen de kip half klaar was, en liet die mee stoven, een lekkere saus was het resultaat en de kip was sappig. Simpel maar overheerlijk. Ikzelf hanteer hetzelfde recept voor een hele kip en heb er altijd succes mee..
Goede tip Ingrid! Die moet ik eens proberen!
Gemakkelijk, gezond en lekker!