Guacamole is voor mij de dip der dippen. Cocktailsaus, move over, want dit groene goedje heeft je met zéér veel overtuiging van de troon gestoten. Buiten het feit dat guacamole voor niet-gelovers er misschien onsmakelijk uitziet, kan ik niets dan lof schrijven over deze heerlijke dip die trouwens echt even gemakkelijk te maken is dan cocktailsaus (en dan bedoel ik met mayonaise uit de winkel). Er bestaan ontelbare versies, maar de mijne is (ofcourse) de lekkerste, de gemakkelijkste en heeft maar 5 ingrediënten! En als dat je nog niet over de streep trok, ik laat je ook nog zien hoe je zelfgemaakte nacho’s kan maken. ;)
Guacamole wordt gemaakt van de heerlijke groente (die eigenlijk een fruit is trouwens), avocado. Zacht, groen, creamy en smeltend in de mond, is deze steenvrucht de perfecte basis voor onze dip. Kies dus zeker een avocado die wat rijper is, want we gaan hem met een vork pletten.
Hoe weet je of je avocado rijp is? Twee trucjes die je kan gebruiken. Neem de avocado in je hand en druk lichtjes met je vinger tegen de schil. Voelt het hard aan? Dan is hij nog niet rijp genoeg. Kan je de schil lichtjes indrukken, perfect! Meenemen die handel. Je kan ook een “poepje” van de avocado (een klein knopje aan de onderkant) verwijderen om te zien of de avocado niet te rijp is. Haal het poepje weg en als de kleur daaronder bijna zwart is, is je avocado te rijp. Is het mooi fel groen, dan is hij perfect om te gebruiken.
Iedereen heeft zijn versie van guacamole, en de mijne behoort zeker bij de allereenvoudigsten. Ik hou ook van een meer chunky dip met wat stukjes, dus je kan deze variant gewoon maken op een snijplank. Je hebt er zelfs geen keukenmachine voor nodig!
Ingrediënten
Voor de guacamole:
- 2 rijpe avocado’s
- 5 kerstomaatjes/1 gewone tomaat vruchtvlees verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- 1 el limoensap/citroensap
- 1/8 e tl peper
- 1/2 tl zout
Voor de nacho’s:
- 4 tortilla vellen
- Olijfolie
- Kippenkruiden of andere kruiden naar keuze
Instructies
Voor de guacamole:
- Snij de avocado rond de pit in twee en haal de pit weg.
- Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil en snij het in een paar stukjes zodat het makkelijker is om met een vork te pletten.
- Plet de avocado op een snijplank of bord tot bijna alle stukjes fijn geplet zijn. Ga voor de textuur die jij het lekkerst vindt.
- Doe de avocado in een kommetje, samen met de tomatenstukjes, het limoensap en zout en peper. Zet goed onder elkaar.
Voor de nacho’s:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij de tortillavellen in 8 gelijke delen, zodat ze kleine driehoekjes vormen.
- Leg ze op een bakplaat uit elkaar gespreid en bestrijk met een beetje olijfolie.
- Kruid met wat zout en de kippenkruiden (of andere kruiden) zoveel naar keuze.
- Zet de tortillachips voor zo’n 5 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Hou ze in de gaten! Ze verbranden snel en elke oven is anders.
Bedankt voor het filmpje. Nu weet ik ineens hoe makkelijk je een avocado uit zijn schil kan verwijderen…
Ik ga de guacomole met je zelfgemaakte nacho’s zeker uitproberen.
Hi Katrien,
Heel blij dat ik je heb kunnen helpen! :)
Groetjes,
Ellen
Kinderen vinden de nacho’s heerlijk en nemen t regelmatig mee in de brooddoos. Recept gaat nu dus rond onder de leerkrachten en leerlingen ?
Hahaha! Super! ;)
Hoi Ellen je bent een echt supertalent ?
Dank je wel lieve Yolanda!! :D
You make my (cooking) life so much easier. Dat filmpje was echt nét wat ik nodig had! Bye bye avocado fights, hello easypeasy food! #nadepompoendeavocado #meervandietricksgraag
Alles voor u é ;)
Wat een lekker receptje! Ik ben ook gek op guacamole. Zo’n bakje lepel ik met gemak leeg hoor. Leuk filmpje ook.
Dank je wel, vond het zo moeilijk om het schriftelijk uit te leggen, dus ik dacht ik maak er meteen mijn filmdebuut van! :D