Pompoen is één van mijn lievelingsgroenten, ik zou het écht elke dag kunnen eten. Pompoen roosteren staat dus ook dikwijls op mijn to-do lijstje voor de week. Jammer genoeg doen mijn pompoenen vaak alsof ze liever niet opgegeten zouden willen worden. Hakken, snijden, prutsen, schaven, … er komt veel bij kijken om een pompoen recept-ready te maken.
Tot ik deze methode ontdekte, de methode van pompoen roosteren in zijn geheel! Pompoen roosteren is een eenvoudige maar heerlijke manier om de natuurlijke zoetheid en rijke smaak van pompoen naar voren te brengen. Het proces van het roosteren van pompoen zorgt voor een diepere, meer geconcentreerde smaak en een zijdezachte textuur die perfect is voor tal van gerechten.
Je kan dit met alle soorten pompoenen doen. Ik hou zelf het meest van de butternut of flespompoen, omdat deze een zoetige ondertoon en stevig vlees heeft dat heel mooi bakt en niet korrelig wordt. Afhankelijk van de grootte zal je pompoen al dan niet iets langer in de oven moeten voor hij helemaal zacht is. Gebruik dit stappenplan als richtlijn om je pompoen te roosteren en stuur bij waar nodig.
Een gehele pompoen roosteren
STAP 1
Verwarm de oven voor op 200°C op de stand hetelucht.
STAP 2
Snij ondertussen je pompoen in tweeën. Dit is overigens het enige snijwerk dat je zal moeten doen. Valt da even mee!
STAP 3:
Verwijder met een lepel of ijsschep (dit is zo gemakkelijk) de pompoenpitten en “sliertjes”. Als je van plan bent om soep te maken van de geroosterde pompoen of pompoenpuree, hoef je niet per se alle sliertjes weg te schrapen. Ik vind ze zelf niet zo lekker in salades bijvoorbeeld.
STAP 4
Bestrijk de randen van de pompoen met een beetje olijfolie. Leg de twee pompoenhelften op een bakplaat. Wiebelt je pompoen fel, leg hem dan met met de gesneden kant naar beneden.
STAP 5:
Zet de pompoen in de oven en bak voor ongeveer 40-50 minuten. Natuurlijk is elke pompoen anders. Ik gebruik hier een pompoen van ongeveer 3 kilogram, gebruik je een grotere of kleinere, dan zullen de baktijden verschillen. Je kan testen of je pompoen gaar is door met een vork door de schil te prikken. Gaat de vork er vlotjes door, dan is je pompoen klaar!
Aan de slag met je geroosterde pompoen
Afhankelijk van waar je je pompoen voor wil gebruiken kan je twee dingen doen. Maak er pompoenpuree van of gebruik hem in blokjes, reepjes of sneetjes. Gebruik geroosterde pompoen als basis voor soepen en stoofschotels, meng het door pasta’s of salades, of maak er een smakelijke puree van in combinatie met een gewone of zoete aardappel als bijgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos met deze veelzijdige en voedzame groente.
Experimenteer met verschillende kruiden en smaakmakers om de smaak van geroosterde pompoen aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur. Pompoen roosteren is niet alleen een culinaire verwennerij, maar ook een geweldige manier om de herfst- en wintermaanden te omarmen met een scala aan smaken en gerechten.
Recepten met je geroosterde pompoen.
Wil je de pompoen gebruiken om soep of een dip mee te maken? Neem dan gewoon een lepel en schep het pompoenvlees uit de schil en doe het pompoenvlees in een grote pot.
Enkele toffe recepten met pompoenpuree:
- Voedzame pompoencake
- Pompoenspread
- Pompoensoep met courgette
- Pompoen en pastinaaksoep
- Pompoen mac & cheese
- Indrukwekkende pompoencake met frosting
Recepten met stukjes geroosterde pompoen
Wil je de pompoen gebruiken in een salade of andere maaltijd waarbij je blokjes nodig hebt? Snij de pompoen dan in stukjes (zó gemakkelijk!). Je kan de schil mee opeten of heel gemakkelijk verwijderen.
Enkele toffe recepten met stukjes pompoen:
- Salade met brie, appel en pompoen
- Quiche met rode biet, pompoen en geitenkaas
- Pladijs met geroosterde pompoen
- Gevulde butternut met parelcouscous
- Romige pasta met pompoen en spek
- Parelcouscous met gegrilde pompoen, ui en walnoten
Nu ben je klaar om aan de slag te gaan met je eigen pompoen! Veel rooster plezier! Liefs, Ellen
11 reacties op “How to: Pompoen roosteren in 5 eenvoudige stappen”