Er is iets magisch aan de herfst, en een van de meest geliefde symbolen van dit seizoen is de pompoen. Terwijl velen van ons graag pompoenen uithollen en decoratieve kunstwerken creĆ«ren, mogen we niet vergeten dat pompoenen ook een heerlijke en voedzame delicatesse bezitten – de pompoenpitten. Gooi jij ze meestal weg? Wist je dat je er een heerlijke knapperige snack van kunt maken?
In deze blogpost laten we je zien hoe je pompoenpitten kunt roosteren tot een knapperige en smaakvolle snack die perfect past bij de gezellige sfeer van de herfst. Of je nu op zoek bent naar een gezonde snackoptie of gewoon een manier om die pompoenpitten die je hebt overgehouden na het uithollen van je Halloween-pompoen te gebruiken, we hebben de ultieme gids voor je. Ontdek samen met ons de kunst van het pompoenpitten roosteren en geniet van de heerlijke smaken van het seizoen
Ben jij al aan de slag gegaan met pompoen in je recepten? Heb je misschien zelfs mijn pompoenlasagne al eens geprobeerd? Waarschijnlijk heb je er nog nooit bij nagedacht, maar de pitjes die je normaal meteen uit de pompoen haalt en al snel de vuilbak in kiepert, kan je perfect gebruiken om een heerlijke zoute snack van te maken. Nadat ik je heb laten zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is om pompoenpitjes te roosteren & nadat je natuurlijk het eindresultaat zelf hebt geproefd zal je nooit meer de pitjes weggooien! Zoals je kan zien in de foto’s doe ik ze zelfs bij in de soep. Zo hĆ©Ć©rlijk! Ik heb geen balletjes of toastjes nodig, want deze pompoenpitten zelf geven een heerlijke crunch en wat meer textuur aan eender welke soep.
Pompoenpitten roosteren in de pan of oven
Ik geef je de basisversie die op 5 minuten klaar is in de pan. Pompoenpitten roosteren kan je ook in de oven, maar dit duurt wel wat langer (zo’n 35 minuten op 160Ā°C). Ik zout mijn pitjes altijd achteraf een klein beetje, maar als je eens zot wil doen kan je zelf aan de slag om met kruiden te gaan experimenteren. Taco kruiden voor een Mexicaanse toets, groene kruiden voor een Italiaanse toets of misschien zelfs eens iets zoets om in plaats van popcorn in de zetel te eten? Dat ga ik zelf volgende keer eens uittesten denk ik.
Ingrediƫnten
- Pitjes uit 1 pompoen
- 1 el olijfolie
- snuifje zout
Instructies
- Schraap de pitjes met een lepel uit de pompoen. Probeer niet te veel draadjes mee te nemen of verwijder ze achteraf. Belangrijk: spoel de pitten niet af onder water!
- Leg de pitjes op een paar velletjes keukenpapier en dep ze zo goed mogelijk droog.
- Zet een klein pannetje op het vuur en doe er de olijfolie en de pitten in.
- Bak op middelhoog vuur tot de pitjes beginnen te poppen zoals popcorn. Ik zet nu meestal een deksel op mijn pan en schudt er af en toe mee zodat de pitjes niet aanbranden. Laat de pitjes een minuutje poppen tot de meeste klaar zijn.
- Draai het vuur uit en doe de pitjes in een kommetje. Bestrooi ze met wat zout en eventueel andere kruiden.
Wat leuk!! Ik zag het al voorbijkomen via facebook, dus ik dacht: ik zoek het nog even op! Ik heb namelijk net een pompoen op de markt gekocht, en waar ik voorheen altijd de pitten weggooide, ga ik ze nu ZEKER gebruiken. Thanxxx!!
You’re welcome! :)
Ik doe de pitjes altijd weg, eigenlijk niet slim, want ik kan ze zelf roosteren :) bedankt voor de tip!
You’re so welcome! :)
Believe it or not, precies dit artikel stond op mijn to write lijstje voor deze maand. Ik zal jouw artikel in plaats daarvan delen vandaag :)
Wauw, wat lief! :) Blij dat het hulpvol is!!